dominvrt

Kako škodljivo je kajenje nosečnice in doječe matere?

NOSEČNOST
50
25.05.2012, 10:04

Če nosečnica kadi, strupene snovi prehajajo preko krvnega obtoka do otroka, to pa ima zanj lahko hude zdravstvene posledice. Pri mamah, ki kadijo, a se vseeno odločijo za dojenje, mleko vsebuje manj maščob, otrok pa razvije drugačen spalni vzorec.

Kako škodljivo je kajenje nosečnice in doječe matere?

 

O vplivih kajenja na zanositev, nosečnico, še nerojenega otroka in dojenčka je spregovorila dr. med. Helena Koprivnikar.

Če nosečnica kadi, strupene snovi preko krvnega obtoka dosežejo tudi plod.
Če nosečnica kadi, strupene snovi preko krvnega obtoka dosežejo tudi plod./ FOTO: iStockphoto

Kako vpliva kajenje na zanositev? Je pomembno, da oba partnerja, če želita imeti otroka, opustita kajenje?

Kajenje zmanjšuje verjetnost zanositve pri ženskah, pri moških pa povzroča okvare dedne snovi v spermi, kar lahko privede do zmanjšane verjetnosti zanositve, splava ali prirojene napake pri otroku (npr. zajčje ustnice, volčjega žrela idr.). Kajenje lahko pri moških privede tudi do motenj erekcije (impotence). Svetujemo, da se ženska, ki kadi, že ob načrtovanju nosečnosti odloči za opustitev kajenja. Za to naj se odloči tudi partner, saj na tak način močno zmanjšamo verjetnost, da bo tobačnemu dimu izpostavljena noseča partnerica oziroma pozneje otroci. Ženske, ki opustijo kajenje pred nosečnostjo ali zgodaj v nosečnosti, lahko tveganje zmanjšajo na raven tveganja pri nekadilkah.

Če nosečnica kadi – kako vpliva to na njeno in plodovo zdravje? Lahko kajenje povzroči dolgoročne otrokove zdravstvene težave?

Če nosečnica kadi, strupene snovi iz tobačnega dima preko njenega krvnega obtoka dosežejo tudi še nerojenega otroka. Kajenje nosečnice povzroča upočasnjeno rast še nerojenega otroka in manjšo porodno težo, predležečo posteljico ali prezgodnjo ločitev posteljice, prezgodnji porod in zmanjšanje pljučne funkcije pri otroku. Kajenje matere med nosečnostjo in po njej je vzročno povezano s pojavom sindroma nenadne smrti dojenčka. Obstajajo tudi dokazi, ki povezujejo kajenje matere z večjo pojavnostjo zunajmaternične nosečnosti in spontanega splava.

Zdravje v času razvoja ploda v maternici in zgodnjem otroštvu odločilno vpliva na zdravje v odrasli dobi, saj je vse več dokazov, da slabo zdravje v tem obdobju povečuje tveganje za razvoj kroničnih bolezni. Dodatno veliko število nedavnih raziskav o vplivu kajenja med nosečnostjo na zdravje otroka kaže, da ima kajenje med nosečnostjo vpliv ne le na izide nosečnosti, pač pa tudi na zdravje v otroštvu in odrasli dobi zaradi prirojenih napak, debelosti, rakavih obolenj, motenj plodnosti idr.
Še nerojeni otrok je lahko škodljivim sestavinam tobačnega dima izpostavljen tudi zato, ker je njegova mati izpostavljena tobačnemu dimu drugih. Izpostavljenost nosečnice tobačnemu dimu je vzročno povezana z nižjo porodno težo otroka in prezgodnjim porodom.

Kajenje nosečnice povzroča upočasnjeno rast še nerojenega otroka in manjšo porodno težo, predležečo posteljico ali prezgodnjo ločitev posteljice, prezgodnji porod in zmanjšanje pljučne funkcije pri otroku.
Kajenje nosečnice povzroča upočasnjeno rast še nerojenega otroka in manjšo porodno težo, predležečo posteljico ali prezgodnjo ločitev posteljice, prezgodnji porod in zmanjšanje pljučne funkcije pri otroku.

Ali kajenje vpliva tudi na otroka, ki ga mati doji, in ali škodljive snovi prehajajo skozi mleko?

Dojenje pomembno prispeva k zdravju dojenčka in otroka, saj materino mleko predstavlja najbolj celovito obliko prehrane za dojenčka. Raziskave kažejo, da matere, ki kadijo, redkeje začnejo dojiti, dojijo manj časa in imajo manj mleka v primerjavi z materami nekadilkami. Še posebej je to značilno za kadilke, ki pokadijo 10 ali več cigaret dnevno. Opustitev kajenja med nosečnostjo ali zmanjšanje števila pokajenih cigaret lahko podaljšata obdobje dojenja. Pri materah kadilkah je spremenjena tudi sestava mleka, saj vsebuje manj maščob, glede na nekatera poročila pa je lahko spremenjen tudi njegov okus. Raziskave tudi navajajo, da imajo dojeni otroci kadilk več kolik kot od nekadilk, zaznali pa so tudi spremembe v vzorcu spanja. Nikotin in njegovi presnovki prehajajo v materino mleko. Nikotin se v njem nahaja v koncentracijah, ki so od 1,5- do 3-krat višje kot v materini plazmi. Le malo pa je podatkov o prehodu drugih sestavin tobačnega dima v materino mleko, vendar je verjetno, da prav tako prehajajo vanj.

O morebitnih škodljivih učinkih dojenja na otroke mater kadilk podatki niso na voljo, vendar se trenutno smatra, da koristi presežejo morebitne škodljive učinke, zato ne glede na vse opisano strokovnjaki dojenje priporočajo tudi pri materah, ki kadijo.

Spoznajte dečka, ki na dan pokadi 40 cigaret ...

Mleko kadilk ima manj maščob in drugačen okus.
Mleko kadilk ima manj maščob in drugačen okus./ FOTO: iStockphoto

Svoje mnenje lahko izrazite na naši Facebook strani ali pa se nam samo pridružite s klikom na

 

Komentarji (50)

Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. S klikom na gumb Spletno oko prijavite komentar, za katerega menite, da vsebuje sovražni govor.

brihtola
16.07.2015, 14:21:09
+13
waaaa kr na bruhanje mi greste kok znate pluvat... a vi veste da se otrok lahko rodi bolan tudi če se držite vseh zdravnikovih navodil... in se odrečete čisto vsemu ki bi potencialno škodilo otroku... bunite se čez kadilke a hkrati jeste domačo solatko ki je polna svinca in podobnih stvari.. sploh pa mi je čudno tok popolnih mamic na kupu pol pa sami nevzgojeni smrkavci hodijo po svetu... čudno res čudno če pa ne delate napak...
AS1987
06.08.2013, 0:50:57
-33
Sama sem kadilka, kadila sem celo nosecnost, hcerkica je na sreco zdrava in je z njo vse ok. tudi porod in nosecnost sta bila ok. po 17 mesecih se vedno dojim, in se vedno kadim. sej pravim na sreco z hcerkico ni bilo nic in upam da tako ostane.
Sitna riba
27.09.2013, 9:56:44
-13
Upam da je troll...
slovenc79
09.05.2014, 21:48:20
+3
zakaj se ne bi še drogirat začela? mogoče bo še boljše zdravje.. drugač pa se ne smej prehitro, življenje traja dlje kot 17 mesecev.
McMxL
06.06.2014, 15:50:38
+3
@slovenc79 Uhhh si pameten... Ooouuuu s**hit... Takih imamo celo vrsto v parlametnu...
nusssini
30.04.2013, 13:53:06
+9
jaz mislim,da v dobro sebe in otroka bi bilo zelo primerno upostiti kajenje..saj vem,da je težko,ker sem tudi sama kadilka in mislim,da gre upostit kajenje,če imaš v glavi,da delaš to za sebe in otroka.. jaz sem v 7tednu nosečnosti in sem pred par dnevi nehala kaditi,ker je premali zarodek za 7.teden in mislim,da je dosti krivo kajenje..ni nujno ampak je pa nekaj procentov možnosti zaradi tega..zato mamice opustite kajenje med nosečnostjo..
Ela Čebela
09.11.2013, 13:50:11
-5
aja..ne pretirevej...premali zarodek ni zarad kajenja ampak zaradi kasnejše oploditve....itak pa vse mere niso enake....pa tut ko rodiš otroka nimajo vsi enake porodne teže al pa velikosti...tok da ne bluzi s takimi....
LidyS
06.04.2013, 16:41:03
+9
BEBICA80 ....hmmm nevem kako bi človek kometiral na tvojo izjavo, kajti prec sem pomislila da si ena navadna najstniška šmrklja ki ne zna razmišlati!!!!!!!!!! ko boš sama enkrat na tem, lahko komentiraš, dokler pa nisi, pa se mi ne zdi fer da sploh take bedarije govoriš..... vsaka ženska si zasuži biti mama, in ti se sploh ne zavedaš kako ene težko postanejo mame, in kar je najbolj pomembno dandanes je to, da ima otrok materino toplino in ljubezen!!!!!!!!!!!!!!!!!!
BEBICA80
26.05.2012, 14:21:53
-23
nosečnice, ki kadijo si ne "zaslužijo" otrok, že sedaj so sebične, le kaj je dobro za njih (ne morem nehati ni pravi izgovor) in žalostno je da svojemu otroku že v razvoju privošči le najslabše poleg gre pa v drugačno skrajnost in ne ve katere folne ksiline in pripravke bi si še vtaknila v rit, ko se otrok rodi pa kao neko zdravo bio življenje... larifari, le nase misli, kdaj bo kakšenga prižgala...FUJ
Barbara Ketiš
30.05.2012, 10:49:16
+30
BEBICA80...ne pametovat kdo si zasluži otroka in kdo ne..če si po tvoje kadilke ne zaslužijo al pol tiste mame pa si,ki otroke kakorkoli zlorabljajo al pa zanemarjajo..hmmm....mislim,da nimaš razčiščenih vseh pojmov!!!!!!
lacolomba
26.09.2013, 15:06:30
+14
Nehajte BEBICO napadat , prav ima .Madonca no,jaz sem tudi kadilka pa v dobro dojenčka nisem niti ene pokadila ,niti med dojenjem.Res,ne zaslužiš si otroka ,če ga že v ttrebuhu giftaš
slovenc79
09.05.2014, 21:50:44
-4
se popolnoma stirnjam z bebico. prava mama želi otroku vse najboljše, predvsem zdravja, če pa kadi ob tem je pa očitno da ji za to ni preveč mar. btw, mame ki zanemarjajo otroke so v večini ravno kadilke.
blabla33
26.05.2012, 12:54:16
-25
mleko kadilk ima okus po cigaretah. njam njam
vlak
26.05.2012, 7:29:20
+19
Kaditi je začeti lahko nehati pa zelo težko to sama vem,ker že nekaj let ne kadim.Ko sem bila noseča sem kadila in z otrokom ni bilo nič narobe in zdaj,ko so že v zrelih letih so ženske kot se šika.Je pa tako,ko zboli otrok in če mati kadi je krivo cigaret pa čeprav včasih ni tako.
nasha71
25.05.2012, 22:33:10
+28
Nekaterim bi blo treba z zakonom prepovedat razmišljat.... K bi se vsak tok zase brigou k se za druge bi bil svet velik lepši...
TANAJA79
25.05.2012, 20:52:06
+25
Potem je sorodnica znanstveni fenomen.Je kadilka. v času nosečnosti je sicer malo zmanjšala in kadila lažje cigarete. rodila je otroka, velikega 56 cm težkega 4300g in popolnoma zdravega. Tudi nosečnost je potekala bp.
mami_na_2
20.12.2012, 8:59:29
+13
sva že 2, sama sem veliko kadila preden sem zanosila, bilo je nenačrtovano. potem sem zelo zmanjšala, morda 1 cigaret, 2 na dan in to zelo lahke. Pa je nosečnost bila kot iz knjige, porod hiter,čeprav je bil 1, brez komplikacij, detece veliko, krepko in zdravo, trkam da do 1 leta ni bil bolan (morda kakšen prehlad ki je hitro mimo), razvija se lepo in zdravo in tudi dojila sem :)
mamoo
28.02.2013, 8:26:17
+13
TO JE ENO DA POKADIŠ 2 3 DNEVNO, NE PA OPICE, KI SKADIJO ŠKATLO NA DAN :/ TUDI SAMA KADIM, VEM DA JE TEŽKO AMPAK ZARADI OTROKA JE TREBA RAZČISTIT NA PODSTREŠJU...
avantura21
25.05.2012, 20:44:12
+20
No, povedala bom samo nekaj določenim osebam, ki so tako pametni.. Zdravnik ne daje NOBENE potuhe nosečnicam ko pravijo da v nosečnosti zmanjšajo in da ne opustijo kajenja.. Kot 1 naj vam bo jasno da OSEBE smo vse različne, noben ni ISTI in enega ne moreš ravnati z nekom drugim, ker ta 1 oseba je lahko že prej poskušala prenehati s kajenjem pa ji ni uspelo, ker sem bila tudi sama priča večim primerom in sem videla da so te osebe bile živčne, vsaka dlaka jih je motila, skoraj da niso bili depresivni, ker enostavno če telo ''to rabi'' mu to moraš dati tako kot hrano (če je organizem že tako navajen na to - seveda pa tut sama pravim da je 85% tega v glavi), kajti nosečnica lahko doživi ''šok'' in ta lahko sproži spontani splav. Sicer pa dvomim da bi si želel kakšen zdravnik, da ženska splavi otroka. Poznam pa osebe, ki so med nosečnostjo nehale kaditi in je bilo vse ok.. Ljudje smo si različni ampak si ne pustite dopovedati tega... Ampak glede na vaša mnenja, me potem pa resno čudi to, da oseba (ki jo na žalost tudi zelo dobro poznam), se je drogirala (sicer ne vem če je tudi v nosečnosti) in je odvisnica od zdravil in in kadi in ne vem kaj vse še počne pa je pred leti rodila otroka in je s punčko vse v redu, pa bi tudi lahko pustilo posledice, ampak se razvija normalno - hvala bogu, nič ji ne manjka tudi zdravstveno je odlično in vem da to ni edini primer, pri drugih pa spet seveda ni tako.. Z otrokom ne bo nič narobe če bo ženska v nosečnosti kadila ali pa spila kak kozarec piva, vina ... Sama sem nekadilka in tudi ne uživam alkohola ampak proti temu pa nisem ker pač vsaka oseba ve kaj počne in ve kaj je dobro in kaj ne za otroka, ampak spet je to njena odločitev kaj in kako bo.. Na žalost tako to je in drugi ne moremo nič.. Dvomim da, ko vam nekdo reče NE TEGA DELAT, ker je proti temu, ga boste ubogali ... Samo pametni znate biti... Dokler ne vidim dokazanega primera, da je z otrokom nekaj narobe ZARADI cigaret ali alkohola me to niti malo ne skrbi Lp
Danijela Zupanič
26.05.2012, 13:58:34
+7
ja razmišljat je treba že nazačetku v mladosti in sploh ne začeti kadit, saj pa vse vedo kakšne so posledice, odvisnost, rak,..
dori_
26.05.2012, 15:13:25
-4
Ženska ljuba, to že leta raziskujejo in so dokazali, da kajenje škodi...pa sama kmečka logika ti pove, da tako malo bitjece v razvoju resnično ne rabi dodatnih strupov zaradi mamine razvade. To z "šokom" je pa navaden butast izgovor.
avantura21
26.05.2012, 16:41:48
+9
dori_ žalostno je to da se ne zavedaš kaj se v telesu dogaja in kaj se lahko zgodi... zate je vse butast izgovor.. a so dokazali? kje pa je dokaz? ja, dori_ najlažje je pametovati.. Potem pa mi odgovori na vprašanje.. Zakaj in kako se potem otroci lahko rodijo zdravi in ni nič narobe z njimi, pa čeprav je mama v nosečnosti kadila? .. No pametna dori_ pa mi dokaži in utemelji svoj butast komentar
mamoo
28.02.2013, 8:29:42
-1
Dokazi se bojo kazali v prihodnosti, asmatični otroci, problemi s pljučkami, dihali nasploh, podobno.... ženska v naši ulici je pila in kadila; rodila je gnilega otroka, seveda mrtvega... normalno razvitega ampak na žalost je drobno telesce razpadlo...:(
Tiia55
30.03.2015, 17:27:02
+3
Ah dejte nehat pretiravat no.. itak da je najbolj za otroka, da ne kadiš če se le da.. Moja mami je kadila v obeh nosečnostih.. s sestro sva odličnakinje se pravi nobena celica v glavi ni mrtva.. športala sm na veliko in nisem imela nobenih problemov s pljuči in jih še sedaj nimam pa kadim.. tudi sestra ne..itd..uglavnem z nama je vse OK. Poznam pa mamico k se zdravo prehranjuje, večinoma sadje in zelenjava in res ma samo zdrave recepte, ne kadi, ne pije... rodila pa je nažalost otročka, ki ima težave z dihanjem.. Ne rečem pri vsakem je drugače ampak glede cegaret če ti pokadiš pol škatlice na dan mi noben ne bo reku da boš od tega čisto bolan. Vse ima svoje meje. Zdravstvo pa itak, da bo proti cigaretom sej bi blo že čudno če nebi blo glede na to da je ZDRAVSTVO! :) Ponavadi res ne pišem po forumih ampak tukej sem mogla komentirati, ker se mi res zdi neumno to prerekanje kaj je prav in kaj ne.. Mislim, da smo usi dosti stari da lahko sami zase precenimo kaj lahko in kaj ne smemo. Pa lep dan še naprej :)
koala_pleza_plazi
25.05.2012, 17:39:57
+39
ma kolk ste vsi tu pametni...a moški,ki se je odloču,da bo imel z eno žensko otroka pa ga je pijan al pa vplivom alkohola delal pa ni nč.plus tega pa nikotin,alkohol in droga škodujejo tudi spermi,ko še ženska sploh ni zanosila...to pa ni nč...sem sicer sama kadilka,a ko sem bila noseča nisem kadila...sam,da mate pa zdaj nosečnice,ki kadijo za storilke kaznivega dejanja..je pa milo rečeno malo preveč...
lidka1
25.05.2012, 16:51:05
+89
Zame je vsaka ženska, ki v nosečnosti kadi ena velika neodgovorna packa!! Pa mi dajte minusov kolikor hočete!
Danijela Zupanič
26.05.2012, 14:00:20
+2
res je tak kod si rekla. otrok še se rodi nena pa ga izpostavlja navarnosti in to zavestno
POVOJ
25.05.2012, 14:29:08
+33
Problem je že ta, da vse več mladih deklet kadi in si tako uničuje življenje, še preden postanejo mamice.
nikicab
25.05.2012, 20:03:33
+21
non kot informacija. dons sm bla v centru lj. se sprehodm po čopovi in tm na štengah od meka eni mulci. po pravici, nimajo več kot 11 let. vsi z čikom in piron v roki. tko da fantje misljo kok so mačoti če kadijo :/
nonna
25.05.2012, 13:45:27
+74
Sama sem začela kaditi v srednji šoli. Ko sem zanosila za prvega otroka, so mi cigarete zasmrdele, tako da sploh ni bilo težko ne kaditi v nosečnosti. Pri drugi nosečnosti mi na žalost niso zasmrdele, sem pa sama prenehala oz. ko sem si res zaželela cigarete, sem jo prižgala. Običajno je bilo to 1x tedensko, pa še to manj kot pol cigarete. Po skoraj 30 letih kajenja skoraj 2 škatlic dnevno, sem pa popolnoma prenehala in ugotovila sem, da je odvisnost od cigaret samo v naših glavah oz. je to samo navada. Pač, ko piješ kavo, moraš obvezno enega prižgati. Na začetku nisem vedela, kam bi dala roko v kateri sem prej držala cigareto :), pa je šlo mimo tudi to.
aria
25.05.2012, 14:18:27
+14
res je :)
myspace
25.05.2012, 11:18:16
-23
ah to da ma dojenck manjso porodno tezo ne drzi..teta moja kadi ze doug in je zdej pred kratkim rodila in je meu korenjak 4250.
BigLebowski
25.05.2012, 11:23:08
+29
In s tem primerom si zdaj ti pohodil znanost? Morda bi otrok, če ne bi kadila, imel štiri kile in pol! Sploh pa se na enem primeru nikoli ne dela raziskav.
sabana
25.05.2012, 11:59:05
+28
pri enem to ni usodno, pri drugem pa je lahko. vse o vsem, dejstvo je, da otroku cigareti sigurno škodijo in zakaj bi nekdo skušal narediti kakršnokoli škodo svojemu otrokecu, četudi le-ta še ni rojen?!
Nino Kopše
25.05.2012, 10:57:38
+73
sem moški in nisem najbolj osveščen o tem, ampak kolikor vem, da zdravnik oz. ginekolog priporoča zmanjšanje kajenja, ne pa opustitev, ker ima to lahko še večje posledice...
Tachibana
25.05.2012, 11:16:56
-12
Eh, to je samo dajanje potuhe tem kadečim brezvestnicam. Sem jih srečala kar nekaj s tem izgovorom, in se je vsaka izmed njih tolažila s tem, da je tako rekel zdravnik, kajenja pa ni ne zmanjšala ne opustila! Takim bi jaz vzela otroka, ker če nisi sposobna opustiti kajenja niti za nedolžno bitje pod svojim srcem, potem nisi sposobna za otroka. Prekleta sebičnost: "Hm, meni se je zahotel čik, kaj naj storim? Bi se mu odpovedala? Joj, pa če je potreba tako velika... Eh, bom kar enega pokadila, saj je samo eden." In potem pri naslednjem enako.
S_xy
25.05.2012, 11:19:48
+1
Tachibana se strinjam s tabo.
BigLebowski
25.05.2012, 11:21:12
+26
NIxon to je največja neumnost, ki jo lahko tresne nosečnica. A ko se bo otrok rodil, in bo v hipu ostal brez nikotina, ki ga je bil 9 mesecev navajen, pa ne bo nobenih posledic? A mu boš takrat še naprej dovajal nikotin?
Alba2005
25.05.2012, 11:53:07
+33
Sama sem pred zanositvijo včasih pokadila kak cigaret, ko sem izvedela, da sem noseča, mi niti na kraj pameti ni prišlo, da bi kadila.
ursikazalika
25.05.2012, 12:06:49
+1
nixon,kdo ti je to rekel?navadne bučke so to..TAKOJ PRENEHAT KADIT!!!!!!!
aria
25.05.2012, 13:18:50
+33
to je potuha, sama sem bivša kadilka cca 10 let , ena škatlica na dan par let.... vse take pametne izjave sem imela tudi jaz, zakaj ne bi nehala, pa kako ni vredu naenkrat nehati itd... Ne boste verjeli, opustila sem jih naenkrat, in nisem imela nobenih posledic... res je da si en teden malo tečen, in res je da se ti nabere nekaj kg. Ampak, 1 teden tečnosti je za zdržati kg pa po enem letu garantirano izginejo, no če seveda ješ normalno. In na koncu sem ugotovila, da prenehati sploh ni težko in veste koliko boljše se počutim - res neprimerljivo... prenehaš pokašljevati, ne smrdiš več (čeprav se ti ni nikoli zdelo da si smrdel, ampak verjemte, full zaudarjamo kadilci ha ha). Tako, da če se kdo odloča, da bi prenehal mora narediti samo rez in se res pri sebi odločiti da ne bo več. Jaz sedaj vztrajam že dve leti, moj partner še vedno kadi, ampak nisem niti pomislila, da bi spet kako prižgala niti me ne gane če sem v družbi kadilcev. Vse se da, samo volja mora biti.
nasha71
25.05.2012, 22:31:49
+11
vsak se naj zase briga!!!!!
BigLebowski
26.05.2012, 13:31:33
-17
Se moramo očitno tudi za tuje otroke, če se njihovi brezvestni starši ne znajo!
BigLebowski
25.05.2012, 10:45:32
+41
Zakonsko bi prepovedal tudi, da se nosečnicam v gostilni toči alkohol. Temu sem bil nemalokrat priča.
ass-ica
25.05.2012, 11:09:05
+44
eh daj, en radler poleti prav zapaše tudi v nosečnosti... ziher si moški ko tako prepričljivo govoriš ;)
Maja pa nagaja
25.05.2012, 14:02:23
+26
Maaa... Govorite glih tko, k bi bla nosečnost kkšna bolezn in je treba bit res extra pazliu glede usega. Slabe navade je res fakn zmanjšat na minimalca, ma da se pa zdej tut enga vinčka ne sme spit...
Maja pa nagaja
25.05.2012, 14:03:32
+2
fakn = fajn :) škratek na obisku
Breda Slatinek
01.06.2012, 19:44:55
+4
maja se strinjam z tabo...čeprav rajše kakega malta spijem ampak deci rdečega tudi zapaše...
Zanyinj
20.01.2014, 18:32:41
+6
Oba s partnerjem sva resna kadilca in kljub kontracepcijskim tabletkam sem nepričakovano zanosila. Za nosečnost sem izvedela v drugem mesecu, sedaj sem v četrtem in je zaenkrat vse v redu. Seveda se trudim in zmanjšujem, poskušam popolnoma prekiniti kaditi. Pa mi še ni uspelo. Veselim se tega otroka in ga imam že zdaj zelo rada. Pa vseeno nekaj cigaret na dan še pokadim. Zelo je težko, četudi se zavedam, da so del kajenja izgovori in psihološka zasvojenost. Ampak zgoraj opisano sploh ni pomembno. Kar hočem povedati je: Vsem perfektnim ljudem, ki se jim imamo zahvaliti, da si z nami nečistimi kadilci delijo to našo Zemljo, svetujem, da razmislijo zakaj nekdo začne kadi in ne zakaj ne neha. Mogoče boste lažje našli odgovor zakaj je težko nehati. Najpomembneje - to da smo ljudje radi občasno malo sovražni, ok. TO, DA PA JAZ NE BOM DOBRA MAMA IN DA SI OTROKA NE ZASLUŽIM IN SE ME TRETIRA NA RAVNI KRIMINALCA - DRAGI MOJI, PERFEKTNI NEKADILCI, vam želim pa vse dobro in uspešno v življenju. Pa čisto resno. Sam dajte malo manj špeha pojest. Pa na kak sprehod pejte. Pa kak glaž vina spijte, da boste mal rdeča lička dobli. Pa dajte se občasno mal nasmejat, pri bogu no!!! Predvsem pa pišite komentarje, če imate kaj za povedat. Hvala.
sashhha
26.02.2014, 12:07:57
-1
Zanyinj ... predvsem pa pišite komentarje, če imate kaj za povedat?! Ja kaj si pa ti pametnega povedala? Svojo slabo vest prenašaš na forum ... brezveze se braniš (tako kot vsi ostali). Dejstvo je, da vsak, ki je karakterno močan, zmore. Preneha kaditi, shujša, se splošno odvadi vsake razvade, odvisnosti. Je pa res, da pa so med nami ljudje, ki imajo svoje - tudi hude probleme (mi je resnično težko za njih in z njimi sočutvujem), ki pa ne glede na nosečnost, debelost ... svoje razvade nikakor ne bodo opustili. Enostavno niso dovolj močni. Če spadaš med njih, se ne opravičuj, ne imej slabe vesti ... živi s tem in iz tega poskusi narediti nekaj najboljšega. Če pa ne spadaš med njih in se spopadaš (samo) z vsakdanjimi problemi, ki jih imamo pa seveda vsi, potem si pa z eno besedo ´pussy´.
'Otrok, ki živi v meni, je nepotešen, zmeraj ...
Cityjev 18-letnik odločil derbi s Tottenhamom
Vodičarjev 'izgubljeni' čevelj: Tudi to se zgodi
Vodičarjev 'izgubljeni' čevelj: Tudi to se zgodi
Koliko pirhov lahko zaužijemo?
Živilo, ki spomladi mora biti na krožniku
To je krona, ki jo bo nosila, ko postane kraljica
Lepa Eminemova hčerka vse bolj stopa iz sence ...
8.845 evrov, če bo otrok rojen na točno določen ...
Pri 20 letih je imela ogromen dolg, danes je ena ...
Predstavljamo vam najlepše velikonočne pogrinjke
Kaj lahko pričakujete od otroka prva tri leta?