O vplivih kajenja na zanositev, nosečnico, še nerojenega otroka in dojenčka je spregovorila dr. med. Helena Koprivnikar.

Nosečnica in cigareta

Če nosečnica kadi, strupene snovi preko krvnega obtoka dosežejo tudi plod. (Foto: iStockphoto)

Kako vpliva kajenje na zanositev? Je pomembno, da oba partnerja, če želita imeti otroka, opustita kajenje?

Kajenje zmanjšuje verjetnost zanositve pri ženskah, pri moških pa povzroča okvare dedne snovi v spermi, kar lahko privede do zmanjšane verjetnosti zanositve, splava ali prirojene napake pri otroku (npr. zajčje ustnice, volčjega žrela idr.). Kajenje lahko pri moških privede tudi do motenj erekcije (impotence). Svetujemo, da se ženska, ki kadi, že ob načrtovanju nosečnosti odloči za opustitev kajenja. Za to naj se odloči tudi partner, saj na tak način močno zmanjšamo verjetnost, da bo tobačnemu dimu izpostavljena noseča partnerica oziroma pozneje otroci. Ženske, ki opustijo kajenje pred nosečnostjo ali zgodaj v nosečnosti, lahko tveganje zmanjšajo na raven tveganja pri nekadilkah.

Če nosečnica kadi – kako vpliva to na njeno in plodovo zdravje? Lahko kajenje povzroči dolgoročne otrokove zdravstvene težave?

Če nosečnica kadi, strupene snovi iz tobačnega dima preko njenega krvnega obtoka dosežejo tudi še nerojenega otroka. Kajenje nosečnice povzroča upočasnjeno rast še nerojenega otroka in manjšo porodno težo, predležečo posteljico ali prezgodnjo ločitev posteljice, prezgodnji porod in zmanjšanje pljučne funkcije pri otroku. Kajenje matere med nosečnostjo in po njej je vzročno povezano s pojavom sindroma nenadne smrti dojenčka. Obstajajo tudi dokazi, ki povezujejo kajenje matere z večjo pojavnostjo zunajmaternične nosečnosti in spontanega splava.

Zdravje v času razvoja ploda v maternici in zgodnjem otroštvu odločilno vpliva na zdravje v odrasli dobi, saj je vse več dokazov, da slabo zdravje v tem obdobju povečuje tveganje za razvoj kroničnih bolezni. Dodatno veliko število nedavnih raziskav o vplivu kajenja med nosečnostjo na zdravje otroka kaže, da ima kajenje med nosečnostjo vpliv ne le na izide nosečnosti, pač pa tudi na zdravje v otroštvu in odrasli dobi zaradi prirojenih napak, debelosti, rakavih obolenj, motenj plodnosti idr.
Še nerojeni otrok je lahko škodljivim sestavinam tobačnega dima izpostavljen tudi zato, ker je njegova mati izpostavljena tobačnemu dimu drugih. Izpostavljenost nosečnice tobačnemu dimu je vzročno povezana z nižjo porodno težo otroka in prezgodnjim porodom.

Plod mame kadilke

Kajenje nosečnice povzroča upočasnjeno rast še nerojenega otroka in manjšo porodno težo, predležečo posteljico ali prezgodnjo ločitev posteljice, prezgodnji porod in zmanjšanje pljučne funkcije pri otroku.

Ali kajenje vpliva tudi na otroka, ki ga mati doji, in ali škodljive snovi prehajajo skozi mleko?

Dojenje pomembno prispeva k zdravju dojenčka in otroka, saj materino mleko predstavlja najbolj celovito obliko prehrane za dojenčka. Raziskave kažejo, da matere, ki kadijo, redkeje začnejo dojiti, dojijo manj časa in imajo manj mleka v primerjavi z materami nekadilkami. Še posebej je to značilno za kadilke, ki pokadijo 10 ali več cigaret dnevno. Opustitev kajenja med nosečnostjo ali zmanjšanje števila pokajenih cigaret lahko podaljšata obdobje dojenja. Pri materah kadilkah je spremenjena tudi sestava mleka, saj vsebuje manj maščob, glede na nekatera poročila pa je lahko spremenjen tudi njegov okus. Raziskave tudi navajajo, da imajo dojeni otroci kadilk več kolik kot od nekadilk, zaznali pa so tudi spremembe v vzorcu spanja. Nikotin in njegovi presnovki prehajajo v materino mleko. Nikotin se v njem nahaja v koncentracijah, ki so od 1,5- do 3-krat višje kot v materini plazmi. Le malo pa je podatkov o prehodu drugih sestavin tobačnega dima v materino mleko, vendar je verjetno, da prav tako prehajajo vanj.

O morebitnih škodljivih učinkih dojenja na otroke mater kadilk podatki niso na voljo, vendar se trenutno smatra, da koristi presežejo morebitne škodljive učinke, zato ne glede na vse opisano strokovnjaki dojenje priporočajo tudi pri materah, ki kadijo.

Spoznajte dečka, ki na dan pokadi 40 cigaret ...

Dojenje

Mleko kadilk ima manj maščob in drugačen okus. (Foto: iStockphoto)

Svoje mnenje lahko izrazite na naši Facebook strani ali pa se nam samo pridružite s klikom na