Zarodek in še nerojen otrok ne moreta razgraditi alkohola kot odrasla oseba, zato se koncentracija alkohola v njegovi krvi veča in je lahko višja od koncentracije alkohola v krvi matere. To otežuje tudi dotok hranljivih snovi in kisika, ki ga zarodek in otrok nujno potrebujeta za zdrav razvoj.

Nosečnica in alkohol

(Foto: Profimedia)

Pri otroku se lahko razvije tudi fetalni alkoholni sindrom, ki se kaže v značilnih telesnih spremembah, zaostanku v rasti in prizadetosti možganov. Pri nas se s tem sindromom rodi en otrok na leto.

"Alkohol namreč prehaja v nosečnosti skozi posteljico in v materino mleko med dojenjem zato, če pije alkohol noseča mati, ga pije tudi še nerojeni otrok ...''

''Fetalni alkoholni sindrom je trajna motnja, ki jo zaznamujejo počasnejša rast, neobičajen videz obraza ter poškodbe centralnega živčnega sistema. Otroci s fetalnim alkoholnim sindromom rastejo počasneje tako v maternici kot tudi pozneje. Poleg neobičajnega videza obraza imajo pogosto manjšo glavo, možgane, srce in hrbtenico. Poleg tega imajo tudi druge anatomske posebnosti. Otroci s fetalnim alkoholnim sindromom se rodijo manjši kot drugi novorojenčki, pogosto imajo težave s hranjenjem in spanjem. Imajo tudi težave z vidom, sluhom, pozornostjo, učenjem preprostih stvari, vedenjem v družbi in nadzorovanjem lastnega vedenja,''  razlaga Maja Bajt, univ. dipl. psih. Poudarja, da pogosto uživanje alkohola (7 ali več enot alkohola tedensko) ali opijanje (5 ali več enot alkohola ob eni priložnosti) močno poveča tveganje za razvoj fetalnega alkoholnega sindroma, obenem pa opozarja, da lahko otrok razvije fetalni alkoholni sindrom tudi kljub manjšim zaužitim količinam alkohola.

Med ženskami je večna sporna tema, ali naj med nosečnostjo opustijo kajenje ali z njim nadaljujejo. 

Fetalni alkoholni sindrom

(Foto: Profimedia)

►Če ne pride do fetalnega alkoholnega sindroma, se poveča možnost, da ima otrok mnoge duševne, telesne ali vedenjske motnje.

►Po izsledkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje mnogi otroci, katerih matere so med nosečnostjo uživale alkohol, dostikrat potrebujejo tako nenehno zdravstveno kot tudi dodatno učno pomoč.

►In ne nazadnje, če ženska med nosečnostjo uživa alkoholne pijače, lahko pride do spontanega splava v prvih mesecih nosečnosti ali odmrtja ploda v poznejših.

►Ugotovili so tudi, da je možen prezgodnji porod, prenizka porodna teža pri novorojenčku ali celo njegova smrt.