Nosečnica

Možgani imajo veliko vlogo pri tem, da se ženska privadi na materinsko vlogo. (Foto: Profimedia)

Pozabljivost spremlja nosečnost, toda znanstveniki z vseučilišča v Londonu so odkrili, da prav 'nosečniški možgani' omogočijo močnejšo vez med mamo in otrokom. Spremembe, ki se zgodijo v možganih med nosečnostjo, tako pomagajo k tej povezanosti.

Hormoni, ki se aktivirajo med nosečnostjo, krepijo intuicijo in pomagajo mamam, da bolje razumejo otrokove potrebe in izraze na obrazu. Po poročanju Daily Maila nosečnice za preučevanje tujih izrazov uporabljajo v večji meri desno polovico možganov kot ženske, ki so že postale mame. Največ aktivnosti se odvaja v delu, ki je zadolžen za čustva.

''Med nosečnostjo možgani spremenijo način branja čustev z obraza in pripravljajo žensko na materinstvo. Novopečene mame so občutljive na otrokovo obrazno mimiko, tiste, ki trpijo za poporodno depresijo, pa si le-te razlagajo na negativen način,'' je povedala vodja študije Victoria Bourne in dodala, da je fenomen 'nosečniških možganov' samo proces, ki pripravlja žensko na to, da se bo takoj povezala z otrokom že v porodnišnici.