Porodnica

(Foto: Profimedia)

Odgovore na to temo nam je posredovala Katja Juvan, dr. med. z oddelka za ginekologijo in porodništvo v Splošni bolnišnici Slovenj Gradec.

Vse  porodnišnici Slovenj Gradec si preberite TUKAJ. 

Za prerez presredka se odločijo, ko ima babica pod roko občutek, da je presredek med porodom napet, trd in grozi večja raztrganina. Prav tako naredijo epiziotomijo pri vodenju poroda pri plodu v medenični vstavi in pred porodom z vakumom. ''Pri vodenju poroda pri plodu v medenični vstavi in pred porodom z vakumom damo v področje kjer bomo naredili epiziotomijo lokalni anestetik, sicer ne uporabljamo protibolečinskih sredstev.''

Juvanova poudarja, da se porodničarji in porodne babice trudijo, da je epiziotomij pri porodih čim manj. V njihovi porodnišnici naredijo epiziotomijo pri okoli 20 odstotkov porodov.

Ali lahko porodnica epiziotomijo zavrne?  ''Načeloma lahko, vendar s tem prevzame nase tveganje za hujšo raztrganino nožnice, ki ima lahko za posledico tudi večje krvavitve in v najslabšem primeru raztrganje črevesne zapiralke in črevesa.''

Za okrevanje, lajšanje bolečin po epiziotomiji poskrbijo z lokalnim hlajenjem z ledom in protibolečinskimi tabletami ter po potrebi z injekcijami.

Kaj o epiziotomiji meni priznan ginekolog in porodničar Stanko Pušenjak?