Nosečnost. Čas veselja, pričakovanja, ljubezni in obenem velikih sprememb, tako fizičnih, kot čustvenih. Vsaka jo doživlja drugače, ene v njej uživajo, druge malo manj. A vsaka mama bi lahko povedala, da je vse vredno, ko v rokah držite malo najlepšo malo "štručko", ki v vas spodbudi neizmerno ljubezen.

Prvo tromesečje nosečnosti je lepo in razburljivo. Telo se spreminja, največkrat še preden ženska izve, da je noseča. Prvi znak je praviloma izostanek menstruacije, včasih jo spremljajo šibkejši krči in vgnezditvena krvavitev. Nosečnici je lahko slabo, lahko je omotična in močno utrujena. Zaradi pritiska maternice na mehur mora večkrat na stranišče, zaradi počasnejše prebave jo lahko peče zgaga. Takrat je priporočljivo piti veliko tekočine in čez dan jesti več manjših obrokov. Zaradi pospešene prekrvavitve je koža je bolj sijoča in rožnata, lahko se pojavijo akne. Prsi se pripravljajo na dojenje, občutljive so in večje, okoli bradavičk lahko nastanejo bulice. Nosečnost lahko spremljajo tudi močnejši beli tok in šibkejše krvavitve. In nenazadnje, začne rasti trebušček.

Ultrazvok

(Foto: Profimedia)

V nosečnici medtem divjajo hormoni, zato ji razpoloženje hitro niha. Srečna in žalostna je - hkrati. Vas ljubi in sovraži - hkrati. Je umirjena in živčna - hkrati. Je v veselem pričakovanju in zaskrbljena - hkrati. Lahko je pozabljiva, se težje osredotoči, simptome lahko poslabšata utrujenosti in stres. Takrat je nujno, da so partner, domači in prijatelji razumevajoči in strpni, polni ljubezni in podpore.

Ginekolog potrdi nosečnost okoli osmega tedna. Opravi ultrazvok, ugotovi, kdaj je bil otrok spočet, in določi predvideni datum poroda. Nosečnici obenem razloži tudi, zakaj je potrebno uživati folno kislino, če je ni že pred zanositvijo. Folno kislino je namreč priporočljivo jemati že pred spočetjem, da zmanjšate nevarnost prirojenih napak, npr. spina bifida oz. nepravilno zraščena nevralna cev. Dojenčkovi vitalni organi se namreč začnejo razvijati, še preden ženska ve, da je noseča. Prvih 12 tednov je zelo pomembnih tudi za razvoj možganov, hrbtenjače in srca otročka. Na koncu prvega trimesečja ima otroček že vse glavne organe, na rokah in nogah se razvijejo prsti in pojavijo nohti. V dolžino meri približno šest centimetrov.

Pred zanositvijo in do 12. tedna nosečnosti je zato priporočljivo jemati Elenatal, ki vsebuje zadostno količino nujno potrebnih vitaminov in mineralov. Poleg folata, ki ima pomembno vlogo pri delitvi celic in prispeva k razvoju materinega tkiva med nosečnostjo, vsebuje tudi železo, vitamina B6 in B12, ki zmanjšujeta utrujenost in izčrpanost, vitamin C in baker, ki krepita odpornost, cink, ki ima pomembno vlogo pri plodnosti ter jod, ki sodeluje pri nastajanju hormonov ščitnice.

Žensko telo se v nosečnosti vseskozi spreminja. V drugem tromesečju, med 13. in 26. tednom, se otroček v maternici hitro razvija in vsak dan raste. Takrat se nekoliko spremenijo potrebe po hranilih. Pri dojenčku se začno razvijati možgani in oči, zato bi morale nosečnice uživati omega-3 maščobne kisline ter železo, vitamine B6, B12, A, C, D in druga mikrohranila, ki bodo pripomogla k razvoju ploda, rasti tkiv, celični diferenciaciji, krepitvi imunskega sistema in zdravju kosti. V pomoč bo multivitamin za nosečnice Elebaby s posebno formulo, ki vsebuje 18 vitaminov in mineralov ter 200 mg omega-3 maščobne kisline.

Trebušček hitro raste in dogajajo se tudi druge spremembe. Nosečnice, ki jim je bilo v prvem tromesečju slabo in so bile utrujene, se praviloma bolje počutijo. Večina ima več energije, hormonska nihanja se umirijo in manj je naglih sprememb razpoloženja. Teža hitreje narašča, počasi je treba začeti nositi nosečniška oblačila. Čeprav prsi niso več tako občutljive, še vedno rastejo zaradi povečanja mlečnih žlez in nalaganja maščobe. Koža okoli bradavic lahko postane temnejša, lahko se že začne izločati rumenkasta tekočina   mlezivo. Nekatere nosečnice lahko opazijo strije, predvsem na trebuščku in na prsih, takrat je priporočljiva nega z vlažilnimi kremami ali olji. Na trebuščku se lahko pojavi temna črta od popka do sramne kosti, na obrazu se lahko nastanejo temne lise in drobne rdeče krvne žile. Nosečnica ima lahko zamašen nos ali krvavi iz nosu. Zaradi zadrževanja vode ji lahko zatekajo gležnji, zapestja in obraz, na nogah lahko nastanejo krčne žile. Lahko se pojavijo bolečine v križu, medenici in bokih. Zgaga lahko še bolj peče, zaradi pritiska maternice se lahko vname mehur. Dlesni so lahko občutljive in lahko krvavijo, zato je pravi čas za obisk zobozdravnika.

Nosečnica

(Foto: Profimedia)

Telo se pripravlja na porod, zato lahko nosečnica občuti lažne popadke, ki so šibkejši kot pravi in neredni. Praviloma trajajo nekaj minut in trebušček je trd. Nekje na sredini drugega tromesečja bo bodoča mamica tudi prvič začutila otrokove premike, na koncu drugega tromesečja se otroček že odziva na zvok in dotik. Koža ima pokrito z verniksom in dlačicami, na glavi mu začnejo rasti lasje. Odpira veke, lahko požira in sesa. Velik je že čez 20 centimetrov.

V tretjem tromesečju otroček hitro raste in nosečnice rade potožijo, da so velike in okorne. Vsakodnevna opravila, kot je vstajanje s postelje ali s stola, postanejo težja, lahko se povrne močna utrujenost, bodoča mamica se lahko hitreje zadiha. Celo spanje je lahko projekt zaradi težav pri iskanju najbolj udobnega položaja na postelji. Lahko si pomagate z blazinami, ležanje na levem boku pa bo spodbudilo prekrvavitev, kar je dobro za dojenčka.

Krči v nogah vztrajajo, prav tako pekoča zgaga in zamašen nos. Vse pogosteje je treba na stranišče, lahko se pojavijo hemoroidi. Nekatere nosečnice so močno otečene, bolečine v križu, medenici in bokih so hujše. Prsi še naprej rastejo, iz njih lahko teče mlezivo. Trebušček se lahko povesi, maternični vrat se prilagaja na porod, lažni popadki so lahko pogostejši in močnejši.

Dojenček je praviloma obrnjen z glavo navzdol proti medenici in pripravljen na prihod na svet. Nosečnica je lahko bolj čustvena v pričakovanju poroda in starševstva, v njej se prebudi potreba po "gnezdenju". Dojenček je vse večji in njegovi premiki so manj pogosti. Bodoča mamica ima občutek, da mora vse temeljito počistiti in vse pripraviti na prihod novega družinskega člana. Od 37. tedna je dojenček pripravljen na samostojno življenje v zunanjem svetu, porod je vse bližje.

A tudi po porodu je nujno uživati zdravo in uravnoteženo prehrano, s katero si boste povrnili moči in se lažje soočali z izzivi materinstva. Med dojenjem so dnevne potrebe po energiji in nekaterih hranilih večje, zato potrebujete ustrezno prehrano. Z dojenjem se med vami in vašim otrokom ustvarja globoka povezanost, hkrati pa materino mleko za otroka predstavlja optimalno hrano. Takrat je priporočljivo uživati Elemama - prehransko dopolnilo za čas dojenja in za obdobje po porodu.

Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano. Priporočamo uživanje prehranskega dopolnila v okviru raznolike in uravnotežene prehrane ter zdravega načina življenja.

Sponzorirana objava

Novorojenček

(Foto: Profimedia)

L.SI.MKT.07.2018.2798