oprema za novorjenčka

Država bo staršem ob rojstvu otroka namesto denarja podarila dobroimetje, ki ga bodo lahko porabili za nakup različnih potrebščin. (Foto: Thinkstock)

Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti (MDDSZ) je pred enim letom – takrat še pod vodstvom tedanje ministrice Anje Kopač Mrak – obvestilo javnost, da bodo s 1. 1. 2019 uvedli izplačilo pomoči ob rojstvu otroka, ki znaša 280 evrov, v obliki dobroimetja, "ki ga bo mogoče porabiti za otroško opremo, potrebščine za otroke, otroško hrano, itd."  Ni pa bilo jasno, "ali bomo določili nabor izdelkov, ki se jih bo dalo kupiti, ali bomo določili izdelke, ki jih s tem dobroimetjem ne bo mogoče kupiti, kot so alkohol in cigarete".

Ker naj bi odločba stopila v veljavo že čez manj kot dva meseca, smo na ministrstvu preverili, ali je že znan seznam trgovin, kjer bo dobroimetje možno koristiti. "Določba zakona se začne uporabljati 1. januarja 2020 (in ne 2019), zato vam na to ne moremo odgovoriti, saj še ni bilo izvedenega javnega razpisa," so nam sporočili z MDDSZ.

Starši bodo dobroimetje prejeli v obliki kode

Na ministrstvu so že ob objavi novele Zakona o starševskem varstvu in družinskih prejemkih povedali, da so se za spremembo oblike pomoči odločili "zaradi zagotavljanja namenskosti porabe", čeprav so hkrati priznali, da nimajo podatkov, ki bi kazali, da starši teh 280 evrov dejansko porabijo za kaj drugega in ne za otroka, saj da je konkretne zlorabe "nemogoče dokazati".

novorojenček

Od maja 2018 so do pomoči ob rojstvu otroka spet upravičeni vsi starši. (Foto: Thinkstock)

Čeprav nov sistem izplačevanja državne pomoči ob rojstvu otroka še ni v celoti izdelan, pa je že jasno, da bodo upravičeni starši prejeli posebno kodo – lahko tudi kar na telefon – s katero bodo nato pri ponudnikih, ki jih bo izbralo ministrstvo, nabrali potrebščine za otroka v vrednosti 280 evrov. "Dobroimetje bodo lahko porabili pri več različnih ponudnikih oziroma pri več različnih nakupih do omenjene vrednosti," so nam pojasnili na ministrstvu.

Nekateri starši se pritožujejo, da jim dobroimetje po rojstvu otroka ne bi prišlo prav, saj praviloma vse nakupe za novorojenčka opravijo pred rojstvom. "Ta pomoč je z majem 2018 spet postala univerzalna pravica, namenjena staršem vseh novorojenčkov ne glede na materialni položaj družine. Z ukinitvijo cenzusa (ki ga je leta 2012 uvedla vlada Janeza Janše, op. a.) je stopilo v veljavo tudi, da se pravica prizna in praviloma izplača že pred rojstvom otroka. Izplačilo v dobroimetju tega časovno ne bo spremenilo," odgovarjajo na MDDSZ.

Podoben sistem je v preteklosti sicer že bil, ko so starši ob rojstvu otroka lahko izbirali med različnimi paketi, v katerih so bile razne potrebščine za novorojenčka, od oblačil, knjig in igrač do posteljic in stolčkov za hranjenje, vendar pa so lahko te pakete zavrnili in se raje odločili za izplačilo v denarju.