Utrujenost

Mamica Tina: "Bila sem tako utrujena, kot še nikoli v življenju! Komaj sem čakala, da pridem iz službe in zaspim za kakšno urico, dve." (Foto: iStockphoto)

Utrujenost

Ste utrujeni ali celo na smrt utrujeni? Vas sredi dneva popade želja po spanju, pa čeprav ste se ponoči dobro naspali? Kaj povzroča utrujenost prve tri mesece nosečnosti, ni povsem znano, nekateri zdravniki pa utrujenost pripisujejo ženskemu hormonu progesteronu, ki v začetku nosečnosti strmo raste. V drugem trimesečju nosečnosti vas bo utrujenost po vsej verjetnosti minila, proti koncu pa se bo zaradi povečane teže najbrž vrnila.

Rak na dojkah

Mamica Nina: "Ja, tudi mene so bolele prsi. Prepričana sem bila, da bom dobila menstruacijo, a je ni bilo. Je pa test prav kmalu pokazal dve modri črtici." (Foto: iStockphoto)

Občutljive in morda celo boleče prsi

Zaradi povišanih hormonov v telesu postanejo prsi na dotik občutljive in celo boleče. Lahko se tudi povečajo ali otečejo. Občutek je podoben tistemu pred menstruacijo, vendar je bolj intenziven.

Krvav izcedek iz nožnice

Nekatere ženske od 12 do 14 dni po zanositvi malce krvavijo. Izcedek je ponavadi bolj blag, rdeče, rožnato ali celo rjavkasto obarvan. Traja največ dan ali dva. Če pa je krvavenje močnejše in čutite hudo bolečino, takoj obiščite svojega ginekologa, saj gre lahko za zunajmaternično nosečnost.

Jutranja slabost in bruhanje

Večina žensk začuti nosečniško slabost približno mesec dni po zanositvi, nekatere pa prej. Nosečniška slabost ne muči nosečnic samo zjutraj, lahko jo občutite popoldne, zvečer, kadarkoli. Nekatere srečnice pa slabosti v vsem obdobju nosečnosti sploh ne občutijo.

Praviloma se po prvih treh mesecih slabost ne pojavlja več oziroma ni tako intenzivna; izjemoma pa se zgodi, da traja vseh devet mesecev. Najhujša oblika lahko nosečnico spremlja vse do poroda - imenuje se hiperemeza.

Slabost

Mamica Sonja: "Joj, ta slabost! Mučila me je od prvega do četrtega meseca nosečnosti. A bilo je vredno potrpeti, da nes sem mamica čudovitega sončka Maja!" (Foto: iStockphoto)

Povečana občutljivost na vonjave

Nosečnost lahko prepoznamo tudi tako, da nam nekatere vonjave, ki so se nam zdele pred tem običajne, postanejo zelo neprijetne. Tako se lahko zgodi, da nosečnici postane slabo že od vonja po kavi, sendviču s suho salamo ali od vonja po parfumu. Nekateri ginekologi pravijo, da je to stranski učinek hitro naraščajoče ravni estrogena v telesu ženske. Med nosečnostjo se vam lahko zgodi, da se vam hrana, ki ste jo prej imeli radi, povsem upre.

Občutek napihnjenosti

Prvi znak nosečnosti je pogosto tudi občutek napihnjenosti; podobna je tisti, ki jo ženska občuti pred menstruacijo. Čeprav je maternica v prvih tednih nosečnosti še vedno zelo majhna, se vam bo pas kaj hitro razširil in se v tesnih oblačilih ne boste počutili preveč dobro. Tudi napihnjenost je posledica hormonskih sprememb v telesu.

Pogosto uriniranje

Kmalu po zanositvi ženske začutijo večjo potrebo po uriniranju. Ta se skozi nosečnost še veča, proti koncu pa postane še bolj neprijetna, ker zarodek pritiska na materin mehur.

Izostanek menstruacije

Zapoznela menstruacija je eden najbolj gotovih in pogostih znakov nosečnosti. Če ne spremljate redno svojega menstrualnega ciklusa in ne veste točno, kdaj je čas za menstruacijo, bodite pozorni na prej naštete znake nosečnosti. Da boste zagotovo vedeli, si lahko v lekarni kupite nosečniški test; v vsakem primeru pa se odpravite do svojega zdravnika oziroma ginekologa.

Malce višja telesna temperatura

Če si dosledno merite telesno temperaturo in če se le-ta dvigne malce nad normalno ter tako ostane več kot 18 dni, je tudi to precej gotov pokazatelj, da ste zanosili.

''Sem noseča? Kdaj mi bo test pokazal pravilen rezultat? Kdaj naj ga naredim?''  PREVERITE TUKAJ.

Prepoznajte prve znake poroda!

Test nosečnosti

Imate tudi vi opisane znake nosečnosti? Mesec po izostanku menstruacije se lahko prepričate s preprostim testom za ugotavljanje nosečnosti. (Foto: iStockphoto)

Svoje mnenje lahko izrazite na naši Facebook strani ali pa se nam samo pridružite s klikom na