Nosečnica

Depresijo lahko izzovejo tudi zelo stresne življenjske situacije, med drugim tudi takšne, ki so povezane s težavami z denarjem ali partnerjem. (Foto: iStockphoto)


Strokovnjaki so ugotovili, da se od 10 do 16 odstotkov nosečnic bori z depresijo, ki se lahko pojavi tudi, če je otrok načrtovan.

Vzroki za depresijo pri nosečnici

Če so pri nekomu iz vaše družine zdravniki že ugotovili, da ima depresijo, se lahko pojavi tudi pri vas, in sicer kot posledica nihanja razpoloženja.

Depresijo lahko izzovejo tudi zelo stresne življenjske situacije, med drugim tudi takšne, ki so povezane s težavami z denarjem ali partnerjem.

Nosečnica

Če simptomi depresije trajajo več tednov, se naročite pri osebnem zdravniku. (Foto: iStockphoto)

Če nimate podpore otrokovega očeta, se v vas lahko sproži val žalostnih čustev.

Strogo mirovanje doma ali v bolnišnici večino nosečnosti je tudi lahko vzrok za depresijo.

Če se bojite za svoje zdravje, če imate slabe izkušnje iz predhodne nosečnosti, lahko prav tako zapadete v depresijo.
Pretirano vas skrbi za otrokovo zdravje? Skrbi vas, da se bo rodil z motnjami? Tudi to lahko vodi k depresivnemu razmišljanju.

Simptomi depresije pri nosečnici

Najpogostejši simptomi depresije so otožnost, občutek praznine in čustvena otopelost. Poleg tega pa so lahko prisotni še motnje spanja, spremembe prehranjevalnih navad, dolgotrajna utrujenost, pretirana razdražljivost, nemirnost, nezanimanje za delo, zabavo, zmanjšana sposobnost razmišljanja, pretirano nihanje razpoloženja in zmožnost samopoškodb.

Posvet z zdravnikom

Če simptomi trajajo več tednov, se naročite pri osebnem zdravniku in se posvetujte z njim. Mogoče vam bo predlagal pregled pri psihoterapevtu. Pomembno je, da uvidite, da imate težave. Začnite s terapijo že med nosečnostjo, kajti lahko traja tudi po porodu, če ni pravočasno zdravljena.

 

Svoje mnenje lahko izrazite na naši Facebook strani ali pa se nam samo pridružite s klikom na