Vsaka ženska se začne pripravljati na akt poroda že v trenutku, ko izve, da je noseča. Morda se tega niti ne zaveda in se vse to v njej dogaja čisto na nezavedni ravni. Ko pa se nosečnost bliža koncu, se s tem končnim dejanjem začne intenzivneje ukvarjati. Predstavlja si, kako bo porod potekal in razmišlja o trenutku, ko bo končno zagledala svoje dete. Seveda odgovore išče tudi pri prijateljicah, ki ji zaupajo svoje izkušnje. Čisto vsaka si želi poroda, ki bi potekal brez zapletov, a včasih se zgodi tudi nepričakovano. Lahko je to nenapredujoči porod, ki traja že (pre)dolgo časa, lahko so to težave pri plodu (fetalni distres) ali pa je otrok postavljen z ritko naprej (medenična vstava). Vsi ti dejavniki so najpogostejši razlog, da se zdravniki odločijo za urgentni carski rez.

Carski rez

Brazgotina morda res ostane, a je le opomin na enega najpomebnejših mejnikov v vašem življenju. (Foto: iStock)

Kaj ženska doživlja po carskem rezu z vidika čustvovanja?

ŠOK: Ob novici, da bo potreben carski rez, so nekatere nosečnice popolnoma šokirane. Sprašujejo se, kako bodo prenesle operacijo, ali bo z otrokom vse v redu, kako bo potekalo okrevanje, ali bodo sploh zmožne dojiti. Šok je v takšnih primerih pogost odziv, ki ga spremlja tudi občutek, da nimajo več nadzora nad dogajanjem. Ne glede na to, ali je carski rez napovedan ali urgenten, je to vedno del neprijetnega spoznanja, da otroka ne bo mogla roditi po naravni poti.

KRIVDA: Če je nosečnica dobro poučena o naravnem oziroma vaginalnem porodu, potem ve, da ima slednji velike prednosti in koristi za oba – tako mamo kot tudi otroka. Zato ni nič čudnega, da jo ob novici, da bo potreben carski rez, preplavijo občutki krivde. Okupirajo jo misli, da že v začetku ne bo mogla dati otroku tega, kar je zanj najboljše. Nekatere se celo bojijo, da mu bodo s tem škodovale. A ne glede na vse, potrebno je vedeti, da je v ospredju življenje in zdravje obeh – matere in otroka, in ko gre za to, ne gre sklepati kompromisov. Carski rez ali vaginalni porod – pomembno je, da bo otrok živ in zdrav, mama pa tudi.

Preberite še: Česa ne smete početi po carskem rezu

NEUSPEH: Pri ženskah, ki jih je strah poroda, se velikokrat poudarja, kako popolno je njeno telo. Popolna v smislu idealnega porodnega mehanizma, ki se nahaja v telesu, ki je sposobno samo poroditi otroka. Prav zato so občutki neuspeha velikokrat prisotni pri tistih, ki imajo napovedan carski rez. Sprašujejo se, zakaj ne morejo roditi tako, kot je namenjeno, kar velikokrat spremlja tudi samoobtoževanje, da so slabe mame že od samega začetka. Dvome vase in negativne misli lahko prežene pogovor z ginekologom in čustvena podpora partnerja ter bližnjih.

IZGUBA IDEALNE PREDSTAVE: Nedvomno je porod ena najmočnejših in intenzivnejših psihofizičnih izkušenj, zato ni nič čudnega, da novica o carskem rezu nosečnici izbriše predstavo o tem čudežnem dogodku, ki naj bi ga izkusila. Velikokrat jo spremljajo občutki žalosti in jeze, počutijo se tudi opeharjene. Še posebej so prizadete ženske, ki si ustvarjajo izjemno močno in fiksno idejo o tem pomembnem dogodku, nato pa spoznajo, da bo resnica zelo drugačna.

ODTUJENOST: Nekatere ženske po carskem rezu ne 'začutijo' otroka, saj se jim zdi, da so bile izvzete iz najpomembnejšega trenutka, ko otrok ugleda svet. Nekatere poročajo o nenavadnem občutku, da otrok ni zares njihov, drugim pa se zdi, da se niso zares potrudile zanj. Naj vas pomirimo, da je občutek odtujenosti pogost tudi pri vaginalnih porodih, običajno pa izzveni v nekaj dneh ali tednih po porodu.

Carski rez

Ne glede na to, kaj vse ta poseg prinese za seboj, je še vedno najbolj pomembno to, da sta z otrokom živa in zdrava. (Foto: iStock)

JEZA: Po carskem rezu je velikokrat pogosta tudi jeza ali bes. Ženske se sprašujejo, zakaj je moglo to doleteti prav njih, menijo, da se jim je zgodila krivica. Včasih so jezne zaradi samega carskega reza, drugič zaradi spremljajočih bolečin in neprijetnih občutkov. Nekatere se jezijo na otroka, druge na zdravstveno osebje in partnerja. Zmeda v doživljanju ni nekaj neobičajnega, saj je velikokrat povezana tudi s hormonalnim stanjem.

BRAZGOTINA: Po carskem rezu vedno ostane brazgotina, ki celo življenje spominja na ta dogodek. Na nekatere ženske to vpliva negativno, saj se jim zdi, da je njihova telesna podoba okrnjena. Zaradi brazgotine imajo lahko težave v spolnosti, saj se jim zdi, da partnerju niso več privlačne, kar niti malo ne drži. V takšnih primerih sta potrebni partnerjeva vzpodbuda in celostna podpora.

Treba se je zavedati, da se zdravniki odločajo za carski rez samo v primerih, ko je ogroženo zdravje in/ali življenje matere in/ali otroka. Ne glede na to, kaj vse ta poseg prinese za seboj, je še vedno najbolj pomembno to, da sta z otrokom živa in zdrava. Neprijetni občutki pridejo in gredo, brazgotine se zacelijo. Pomembno je, da imate drug drugega, vse ostalo se le malenkosti.

Preberite še: Carski rez naredijo še preden se začne porod

Bibine e-novice

Prijavi se na Bibine e-novičke in bodi na tekočem z aktualnimi članki o zanositvi, nosečnosti, negi in vzgoji otrok, partnerskih odnosih in idejah za prosti čas. Zate jih pripravlja ekipa Bibaleze.si.