Čevlji Gwen Stefani - 7

(Foto: Profimedia)

 

Nosečnice zelo rade oponašajo slavne, ki med nosečnostjo blestijo v čevljih z vrtoglavimi petami. Raziskovalci so v anketo vključili 1000 nosečnic. Ugotovili so, da dve tretjini nosečnic redno nosita japonke, tretjina čevlje z visokimi petami, polovica njih balerinke, 30 odstotkov pa jih obožuje 'uggice'.

Strokovnjaki opozarjajo, da nobeno od teh obuval ne daje prave opore, saj imajo hormonske spremembe in pridobivanje kilogramov velik vpliv na telo. Visoke pete vplivajo na držo, pritisk v hrbtenici in kolenih je povečan. Med nosečnostjo to predstavlja dodaten pritisk na gležnje, ki so že tako pod dodatnim bremenom. To lahko vodi v težave s stopali, nogami in hrbtenico, poveča se celo verjetnost padca.

Balerinke, japonke in 'uggice' nikakor niso primerno vsakodnevno obuvalo med nosečnostjo. Čevlji z visokimi petami so v tem obdobju lahko rezervirani le za posebne priložnosti, ko nosečnica ve, da ne bo dlje časa stala.

Če ste noseči, izberite obuvalo, ki vam bo dalo oporo, vrh bo zaobljen, pete pa bodo nizke. Obvezno mora biti udobno in po možnosti pas okrog gležnja, ki vam daje še dodatno stabilnost. Pobrskajte po trgovinah in poiščite čevlje, ki bodo tako moderni kot udobni.