Oče

(Foto: Profimedia)

Britanski raziskovalci združenja za obolele z multiplo sklerozo pojasnjujejo, da ženske, ki so noseče v poletnih mesecih, absorbirajo več vitamina D, ker je takrat sonce močnejše. To pa ima velik pozitiven vpliv na razvoj obrambnega sistema. Otroci, ki so rojeni novembra, imajo veliko manjšo možnost, da dobijo kronično bolezen, kot tisti, ki so rojeni maja.

V Veliki Britaniji so navedli, ima kar 100.000 ljudi multiplo sklerozo, zato zdravnik Gavin Giovannoni razlaga: ''To podpira mojo trditev, da morajo vse ženske med nosečnostjo jemati dodatno dozo vitamina D. Pravzaprav moramo vsi dodatno jemati ta vitamin ves čas. Trenutno priporočam 250 mg vitamina D3 na dan odraslim in 500 mg med nosečnostjo.''

Kako pomemben je vitamin D?

Strokovnjaki pozivajo nosečnice, naj jemljejo dodatke, še posebej vitamin D, da zmanjšajo tveganje za to bolezen. Še posebej nagovarjajo ženske, ki so noseče, ko ni dovolj sončnih dni. Tako kot povezujejo multiplo sklerozo s pomanjkanjem sončnih žarkov, naj bi bili s tem prav tako povezani tudi diabetes, astma in srčne bolezni v zgodnjem življenjskem obdobju. Še enkrat, dr. Sreeram Ramagopalan je že leta 2011 med raziskavo dokazal povezanost med vitaminom D in multiplo sklerozo.