Na platformi za kratke video novice Brut so objavili zanimiv posnetek, v katerem predstavijo podatke o nosečnostih in porodih v različnih državah po svetu. Preberite si, kaj bi vas čakalo v Združenih državah Amerike, na Nizozemskem, v Braziliji ali na Norveškem.

Združene države Amerike

V ZDA približno 28 nosečnic od 100.000 umre na porodu, kar je trikrat več kot v Franciji. Vzrok za to iščejo v prekomerni teži, sladkorni bolezni, visokem krvnem pritisku ipd. Zaradi takšnih bolezni se je stopnja smrtnosti pri nosečnicah od leta 2000 zvišala za 50 odstotkov.

Nizozemska

Kar 13 odstotkov nosečnic se na Nizozemskem odloči za porod doma, zraven pa je prisotna porodna babica ali doula. Če pa ste rizično noseči in želite vseeno roditi v porodnišnici, bi morali za to odšteti od 300 do 400 evrov.

Brazilija

V Braziliji se 43 odstotkov nosečnic odloči za carski rez. Če se odločite za zasebno kliniko, tam zagotovo lahko rodite s carskim rezom, ker tako v njih rodi kar 80 odstotkov nosečnic. Takšni podatki pa so zato, ker je carski rez cenejši od naravnega. Vaginalni porod recimo v Sao Paolu stane od 1.000 do 5.000 evrov.   

Norveška  

Norveška naj bi bila najboljša država za rojevanje in starševstvo, kar navaja organizacija Save the children. Nosečnost in porod sta brezplačna. Staršem pripada 49 tednov starševskega dopusta in le-ta je 100-odstotno plačan (dobite takšno plačo, kot jo imate).

Slovenija

Kakšne ugodnosti čakajo nosečnico in porodnico pri nas? Kako je urejeno glede očetovskega dopusta?

Kakšna je umrljivost dojenčkov na porodu pri nas?

Pri nas carskega reza "na željo" ni.