Nosečnica

Terapija je uspešna pri zdravljenju oziroma obvladovanju mnogih motenj. Nosečnicam bo najbolj pomagala v primeru bolečin v križu, otekanja nog ali slabosti, doječim materam v primeru bolečin v dojkah ... (Foto: iStockphoto)

Kaj je Bownova terapija?

Edinstvena avstralska manualna terapija je dobila ime po Thomasu Ambosu Bowenu. Ko je avstralska vlada leta 1975 izvedla anketo o uporabi komplementarnih terapij, je ta razkrila, da je Bowen letno zdravil približno 13.000 ljudi. Od takrat se je dober glas terapije samo še širil po svetu in o njenih pozitivnih učinkih poroča danes vse več ljudi.

Bownova terapija temelji na obravnavi telesa kot 'somatično-emocionalni-energetski enoti', ki jo lahko usposobljeni maser oziroma terapevt pod pravilnimi pogoji ozdravi in vrne v ravnovesje. Terapija ni primerna samo za zdravljenje in odpravljanje trenutnih težav, ampak kot vsaka druga masaža zagotavlja sproščujoč občutek in boljše počutje. Je mehka, nenasilna, sproščujoča in predvsem ne zdravi in ne pozdravi, pač pa skrbi za dobro počutje.

O Bownovi terapiji in njeni primernosti v času nosečnosti smo se pogovarjali z Mojco Kurent, slovensko pionirko na področju masaže dojenčkov, ki mamice uči, kako naj z masažo poskrbijo zase in svoje najmlajše. Kurentova pravi, da se Bownova terapija pri nosečnicah "ne izvaja le v primeru težav, ki niso diagnosticirane, torej nenadne krvavitve, močne trebušne bolečine, nepojasnjeni glavoboli, nenadno zatekanje.''

Bownova terapija ni masaža.

Bownova terapija vključuje bownove poteze, ki so mehke, sproščujoče in prevsem neboleče. Terapevt, ki jo izvaja, ne uporablja masažnih olj in prijemov, ki se jih poslužujejo maserji, pač pa doseže popolno sproščenost mehkega tkiva in odstranitev kemičnih snovi iz telesa z mehkimi prijemi, pri katerih pa nima daljšega stika s kožo. Dotiki zmanjšajo pritiske na vretenca, medvretenčne ploščice in hrbtenične živce, terapija pa je uspešna pri zdravljenju oziroma obvladovanju mnogih motenj. Nosečnicam bo najbolj pomagala v primeru bolečin v križu, otekanja nog ali slabosti, doječim materam v primeru bolečin v dojkah, pri limfnem zastoju in težavah z dojenčki. Primerna pa je tudi za dojenčke, v kolikor jih mučijo kolike, imajo razvojne motnje, simptome cerebralne paralize ali pa je za njimi travmatično rojstvo. 

Masaža nosečnice

Bownova terapija pomaga pri sproščanju in hitrejšem odstranjevanju kemičnih snovi iz telesa in ima izjemne učinke na avtonomno živčenje. (Foto: iStockphoto)

Nosečnice, pozor ...

Terapija je priporočljiva po četrtem mesecu nosečnosti, v kolikor se nosečnica dobro počuti oziroma ji izbrani osebni zdravnik ali ginekolog nista odsvetovala terapij zaradi določenega vzroka, ki bi lahko ogrozil ali škodoval njej ali njenemu še nerojenemu otroku.

Mojca Kurent

Mojca Kurent (Foto: osebni arhiv)

Kaj Bownovo terapijo ločuje od drugih terapij?

Bownova terapija je posebna terapija, ki je drugačna od drugih po tem, da pri nosečnici ne masiramo, gnetemo ali gladimo njenih mišic, temveč z nežnimi dotiki izvajamo posebne poteze, t. i. "bownove poteze". Izvajamo jih na določenih mestih, narastiščih mišic, tetiv in ligamentov po določenem vrstnem redu in v časovnih presledkih. Dotik je zelo nežen, pomirjujoč in zelo sproščujoč. Večkrat se zgodi, da nosečnica pri terapiji celo zaspi. Bownova terapija deluje v notranjost telesa in deluje močno sproščujoče na živčni sistem.

Kako jo izvajate?

Bownovo terapijo izvajamo pri nosečnici po četrtem mesecu izključno v položaju na levem boku ali v sede, pri nekaterih nosečnicah uporabimo ta položaj že pri tretjem mesecu nosečnosti.

Katere so tiste težave, zaradi katerih se nosečnice najpogosteje zatečejo po vašo pomoč?

Pod vplivom hormonov se stanje skeleta močno spremeni, vezivno tkivo se sprosti, ligamenti postanejo ohlapni. Nosečnica se počuti manj stabilno zaradi teže maternice in dojk. Predvsem se njena nestabilnost začne kazati v obliki bolečin v lumbalnem in sakralnem delu hrbtenice. Sčasoma se lahko začnejo težave z otekanjem gležnjev, težav z zgago, nespečnostjo, bolečinami v kolkih ...

Kako jim lahko Bownova terapija pomaga?

Bownova terapija pomaga nosečnicam, da se težave omilijo ali celo odpravijo.

 

Svoje mnenje lahko izrazite na naši Facebook strani ali pa se nam samo pridružite s klikom na