"Dvakrat sem rodila z epiduralno, ki sem jo plačala. Prvič sina leta 2007 in nato še hči leta 2013. Prvič je anesteziolog lepo vstavil iglo in porod je bil resnično brez bolečin. Drugič pa mi je očitno še neizkušena anesteziologinja skoraj uro nameščala iglo. Bolelo je. Rodila sem približno 20 minut zatem in zdravila še niso 'prijela', zato je bil porod boleč. Bilo je, kot bi rodila brez epiduralne," se spominja Urška. "Vseeno jo priporočam in bi se zanjo ob vnovičnem porodu zagotovo še odločila," je poudarila.

Toliko so stare Slovenke, ko rodijo

Tukaj vse ponujajo epiduralno analgezijo

Epiduralna analgezija

Nameščanje ob epiduralni analgeziji (Foto: Profimedia)

V Sloveniji je bila epiduralna analgezija še pred petimi leti večinoma plačljiva, danes jo praviloma nudijo brezplačno. Lani se je zanjo odločilo skoraj 17 odstotka od 19.592 Slovenk. Zastonj in 24 ur na dan jo izvajajo v porodnišnicah v Novi Gorici, v Ljubljani, Kranju, Brežicah, na Jesenicah, Murski Soboti, Izoli, Novem mestu in Slovenj Gradcu. V Celju in Mariboru jo izvajajo dopoldne, v Trbovljah, če imajo anesteziologa. Plačljiva je v Postojni, kjer jo nudijo 24 ur dnevno za 180 evrov, na Ptuju si prizadevajo zanjo. Ponekod je potreben vnaprejšnji dogovor v šoli za starše in/ali predavanje v šoli za starše. Vse o slovenskih porodnišnicah na enem mestu ...

Potreben je anesteziolog

Epiduralna analgezija je ena najbolj priljubljenih metod za lajšanje porodnih bolečin pri Slovenkah. Izvaja jo anesteziolog in je najbolj učinkovita. Dobijo jo lahko skoraj vse, z izjemo porodnic, ki imajo okvare ali so imele operacijo hrbtenice. Težje jo namestijo pri porodnicah s čezmerno povečano telesno težo.

Anesteziolog pri epiduralni analgeziji zabode iglo v spodnji del hrbtenice. Skozi njo v hrbet nad trdo možgansko ovojnico v bližino živcev namesti tanko cevko, po kateri porodnica dobiva protibolečinska zdravila, ki so lokalni anestetiki, opioidi ali mešanica. Od začetka nameščanja do učinka lahko mine 45 minut. Babica po namestitvi pogosto meri krvni pritisk. 

Prednosti so, da porodnici ni slabo in da ni zaspana. Pa tudi, da praktično ni nobenih učinkov na otroka, da je porod brez bolečin praviloma lepša izkušnja, da lahko porodnica počiva brez bolečin, če je porod zelo dolg. Je pa več možnosti, da bo porod dlje trajal, da bodo morali otročku pomagati na svet ali s pritiskom na trebuh ali z vakuumom.

Možni (vendar ne pogosti) zapleti so:

► Predor trde možganske ovojnice med nameščanjem. Sledi hud glavobol, ki lahko traja več dni.
► Nenadno in občutno znižanje krvnega pritiska. Zato babica praviloma večkrat izmeri pritisk.
► Izguba občutka potiskanja.
► Pojav tresljajev, zvonjenja v telesu.
► Težave pri uriniranju.
► Šibke noge po porodu.
► Okužba ali vnetje možganske ovojnice – izredno redko.
► Paraliza - izredno redko.
► Krvavitev ob konici cevke – izredno redko.
► Nezavest – izredno redko.
► Dolgotrajna okvara živcev.

Bibine e-novice

Prijavi se na Bibine e-novičke in bodi na tekočem z aktualnimi članki o zanositvi, nosečnosti, negi in vzgoji otrok, partnerskih odnosih in idejah za prosti čas. Zate jih pripravlja ekipa Bibaleze.si.