dominvrt

Biti porodna babica v slovenski porodnišnici ...

NOSEČNOST
0
05.05.2018, 7:04

Kaj je vloga porodne babice, ki stoji ob strani ženski, ki rojeva, in njenemu partnerju v slovenski porodnišnici? Na vprašanje nam je odgovorila Gordana Njenić, dipl. m. s., babica.

Biti porodna babica v slovenski porodnišnici ...

Partner
Partner/ FOTO: Thinkstock

Kakšna je vloga porodne babice v porodni sobi?

Vloga babice, ki dela v porodni sobi, je, da se ob prihodu spozna s porodnico. Namesti jo v porodno posteljo, naredi potrebne meritve medenice, vitalnih funkcij in ''zunanjo preiskavo''. Pokliče porodničarja za prvi pregled, pogovorita se o nadaljevanju poroda in potem, odvisno od statusa, spremlja normalen porod naprej.

Kako sprejme porodna babica porodni načrt nosečnice? Ga lahko upošteva?

Babice načeloma sprejmejo porodni načrt porodnice. Želje v njem so včasih nezdružljive s situacijo, v kateri je porodnica. To zajema ponavadi drugačno lego ploda, večplodno nosečnost ali določeno patologijo med porodom. Babice resnično upoštevajo želje iz porodnega načrta, vendar jih v aktivni fazi poroda nekaj zadnjih ur porodnice težko realizirajo. Le-te naj bi si večino želja uresničile že doma pred prihodom v porodnišnico in naj bi čim dlje časa ostala doma. Visok odstotek porodnic pride že ob prvih začetnih popadkih v porodnišnico.

V porodnih načrtih je tudi nekaj zahtev in želja, ki ne zadevajo dela in kompetenc babic, ampak so v domeni porodničarja. Tudi če porodnica ne prinese porodnega načrta, jo babica spodbuja, da lažje prestaja popadke. Porodnica lahko sprašuje in dela tisto, za kar meni, da ji bo olajšalo popadke. Rojevanje v porodnih sobah se je v Sloveniji zelo spremenilo v korist porodnicam in njihovim novorojenčkom.

Poglejte, kakšna je porodna soba v ljubljanski porodnišnici!

Kaj vse počne porodna babica, med tem ko ženska predihava popadke?

Vse skupaj je odvisno, koliko je še do poroda. Pri popadkih na pet (do tri) minut in ne tako intenzivnih; ko preveri, ali zna porodnica pravilno dihati in jo obenem še pouči predihavanja; pripravi vse potrebno za med in po porodu tako za novorojenčka kot tudi porodnico. Mogoče dela tudi v drugi porodni sobi (pripravi ves material in razkužila, ki so potrebna za delo in predajo službe). Ko so popadki bolj intenzivni in bolj pogosti, se usede k porodnici in partnerju ter jima pomaga z nasveti pri predihavanju popadkov. Svetuje partnerju, kako naj masira porodnico, pripravi morebitne osvežilne obkladke. Prav tako porodna babica pove, kako si lahko ženska olajša porodno bolečino, bodisi z držo telesa ali uporabo določenih rekvizitov med popadki.

Je porodna babica tudi v oporo partnerju porodnice?

Vsekakor je v oporo tudi partnerju, saj zadnje urice poroda utrudijo tudi njega, ki zraven porodnice duševno trpi. Svetuje mu, kako naj po svojih zmožnostih pomaga med samimi popadki. Partner namreč lahko prinaša določene rekvizite, ki lahko pomagajo partnerki. Najbolj pomembno pa je to, da jih porodne babice razbremenjujejo strahov in jim razložijo, da je vse skupaj normalen potek poroda in da se tako odvija. Pri morebitnih zapletih jim tudi razložijo nadaljnji proces oziroma pojasnijo najboljšo trenutno rešitev.

Porodna babica
Porodna babica/ FOTO: Profimedia

Ali porodna babica tudi daje zdravila za pospešitev, lajšanje poroda?

Vsa zdravila, ki jih porodnica dobi za pospešitev ali lajšanje porodne bolečine, razen epiduralne anestezije, aplicirajo babice med porodom. O določenih zdravilih se morajo posvetovati z zdravnikom, določena pa lahko pripravijo in aplicirajo oziroma ponudijo same.

Kakšno vez tvori porodna babica med porodnico in porodničarjem?

Naloga porodne babice je – ko dobi porodnico na porodno posteljo, mora narediti vse meritve in znova nastaviti CTG (cardiotokograf), ki preveri popadke in srčne utripe ploda; nato pokliče zdravnika za prvi pregled. Takrat se pogovorita (odvisno od statusa), kako se bo porod nadaljeval. Pri normalnem poteku poroda zdravnik niti ne pride več nazaj do končanega poroda in porojene posteljice. Ko se posteljica porodi, babica šele takrat pokliče zdravnika, da skupaj pogledata posteljico. Obvesti ga tudi o morebitni poškodbi ali prerezanem presredku. Če pride do odstopanja od normalnega poroda ali se pojavijo patološke spremembe, babica pokliče zdravnika ter ga obvesti o spremembah. On pregleda porodnico in da babici napotke; ona ostane še naprej s porodnico in sporoča vsako spremembo, ki nastopi med porodom in je patološka. Ne glede na potek poroda, babica ostane pri porodnici ves čas do poroda in po njem. Če se porod konča s carskim rezom, je tudi med njim prisotna ves čas.

Kakšna je naloga porodne babice po rojstvu otroka?

Ko babica poraja otroka, ga usmerja na trebuh porodnice. Mamice prevzamejo otroka, ko je na trebuhu in ga božajo, babica pa položi čez otroka in mamine roke pleničko, da ga zaščiti z zgornje strani pred podhladitvijo. Pri nekaterih je možno takoj pristaviti k prvemu podoju. Čez čas, ko neha popkovina utripati, babica loči otroka od matere po predpisanem protokolu. Prestavi novorojenčka na ogrevani pult in uredi popkovino do konca, tako da ob koži nastavi plastično sponko in odstrani odvečni del popkovine, ta del pa premaže z zato pripravljeno tekočino, da prepreči morebitne okužbe. Nato otroka stehta, izmeri dolžino in obseg otrokove glavice. Te mere so pomembne za nadaljnje sistematske preglede novorojenčka oziroma dojenčka. Včasih ga dajo mami nazaj pod spalno srajco, da se doji, v nekaterih primerih pa ga oblečejo in šele potem pristavijo nazaj k prsim.

Novorojenček
Novorojenček/ FOTO: Profimedia

Lahko nosečnica že prej spozna porodno babico, ki bo sodelovala pri rojstvu njenega otroka?

Babica in porodnica se le v redkih primerih poznata že pred porodom. V našem sistemu je to težko izvedljivo. Strokovno združenje babic je želelo uvesti takšen način dela, a glede na to, da ginekologi spremljajo vso nosečnost, se babice težko srečajo s porodnico. Reformacije in reorganizacije šolstva in zdravstva v osemdesetih letih prejšnjega stoletja so babicam odvzele veliko delovišč, kot sta patronažna služba, ki jo redko opravljajo babice, in ginekološka ambulanta, ki je zdaj v domeni višjih medicinskih sester …

Menim, da bi, zdaj ko imamo visoko usposobljen kader, lahko vpeljali tudi to. Lahko pa bi omogočili babicam, da imajo svojih, po zakonu že določenih, pet pregledov zdrave nosečnice, pri manjšem številu nosečnic v določenih krajih tudi šolo za starše in seveda potem tudi patronažne obiske.

Je pri nas prisotna babiška nega nosečnice že pred porodom? Se lahko nosečnice posvetujejo s porodno babico? Se z njimi srečajo na starševski šoli?

V našem zakonu je predviden en obisk patronažne službe že v nosečnosti. Glede na to, da večinoma nosečnice hodijo h ginekologom na primarni ravni, ne obstaja možnost, da bi se srečale s porodnimi babicami. Če je šola za starše organizirana v sklopu porodnišnice, takrat pa se srečajo tudi s porodnimi babicami. Pri ostalih šolah za starše ni nujno, da so babice prisotne, saj je tam veliko medicinskih sester in drugih profilov, ki predavajo o porodu.

Novorojenček
Novorojenček/ FOTO: Thinkstock

Komentarji (0)

Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. S klikom na gumb Spletno oko prijavite komentar, za katerega menite, da vsebuje sovražni govor.

Severna Koreja preizkusila novo taktično orožje
Llorente: Bil sem pos*an, mislil sem, da mi bodo ...
Zvezdnica priznala, da je iz rok izpustila sinčka
Pri treniranju Mihe Zupana je Maja priskočila na ...
Takšno potico si privoščijo ljudje, ki radi jedo ...
Vsi načini barvanja pirhov
Hlače, ki so zlomile Instagram, a pristajajo le ...
Curtiss Zeus je e-motocikel, vreden Batmana!
Vse, česar niste vedeli o carskem rezu
Ste v reži bankomata našli denar?
Predstavljamo vam najlepše velikonočne pogrinjke
Tri preproste, a božansko dobre velikonočne ...