Nosečnica

(Foto: iStock)

Če ste noseči in sumite, da imate ošpice, se takoj obrnite na izbranega zdravnika, ker to lahko vodi k prezgodnjemu porodu. Prav tako, če mislite, da ste bili v stiku z osebo z ošpicami, se posvetujte z zdravnikom. Če to storite pravočasno, lahko okužbo preprečite s hiperimune gamaglobulinom.

Prvi simptomi so podobni prehladu: povišana telesna temperatura (tudi do 40 stopinj Celzija), rdeče, vnete oči, na notranji strani obraza belkaste lise, suh kašelj, utrujenost, glavobol, boleče žrelo. Po nekaj dneh se pojavi tipični izpuščaj za ošpice: rdeč in srbeč po obrazu, trupu in udih ter bel v ustih.

Pri nosečnici se lahko poleg ošpic hkrati pojavita pljučnica in visoka telesna temperatura, kar lahko privede do zapletov, kot je prezgodnji porod. Če dobi nosečnica ošpice v zadnjem trimesečju, se lahko rodi otrok, okužen z ošpicami. Otrokov obrambni sistem na začetku še ni popolnoma razvit, zato je lahko to zanj zelo nevarno.

Če ne veste, ali ste bili cepljeni proti ošpicam, to prav tako preverite pri svojem zdravniku in ne razmišljajte o negativnih stvareh vnaprej. Vedite, da se strah in panika, vsa negativna čustva, prenašajo tudi na otroka, ki ga nosite pod srcem, zato ostanite pozitivni. Želimo vam zdravo nosečnost!