Plod 7-8 mesecev

Plod zazna zvoke že med 23. in 27. tednom nosečnosti. (Foto: Profimedia)


Verjeli ali ne, bitjece, ki raste v vašem trebuhu, bo najprej slišalo nizke tone. To so zvoki, ki se dogajajo v maminem telesu (pretakanje krvi po žilah, zvoki iz črevesja, dihanje).

Med 29. in 33. tednom nosečnosti lahko že sliši visoke tone (zvonjenje na vratih, otroški jok).

Da vas otrok sliši, ko se z nekom pogovarjate, da sliši glasbo, ki jo poslušate, da prepozna vaš glas, ko mu berete pravljico, boste zagotovo vedeli. Takrat otrok postane aktivnejši in njegovo brcanje v trebuhu intenzivnejše.

Po rojstvu prepozna zvoke

Že več strokovnjakov je ugotovilo, da novorojenčki prepoznajo zvoke, ki so jih slišali, ko so še bili v maternici. Če zaslišijo znano melodijo, postanejo aktivnejši. Prav tako otrok takoj po rojstvu nemudoma prepozna materin glas. Sluh je tako pravzaprav čut, ki mu omogoča, da se pripravi na življenje po rojstvu.

Ali hrup negativno vpliva na plod?

Mnoge bodoče mamice se sprašujejo, ali glasna glasba, hrup ipd. negativno vpliva na otroka. Strokovnjaki glede tega niso enotni, morate pa vedeti, da je otrok v maternici dovolj izoliran od zunanjega sveta. Če ga bo nekaj motilo, vam bo to z brcanjem tudi pokazal. Prav tako se lahko zanašate na materinski čut in sami razmislite, ali je določen zvok za vašega otroka, ki ga nosite pod srcem, preglasen ali ne.