dominvrt

Ali nosečnice in doječe mame lahko jedo ribe in morske sadeže?

NOSEČNOST
2
18.04.2012, 7:30

Ribe in morski sadeži so tisti razred v prehrambeni verigi, ki odpirajo mnogo vprašanj, ko pride do prehrane nosečnic in doječih mamic. Napotki, ki jih bodoče mamice dobijo že v starševskih šolah, se razlikujejo. O tem, ali in katere ribe naj je nosečnica oziroma doječa mamica, smo se pogovarjali z nutricistko Mojco Cepuš.

Ali nosečnice in doječe mame lahko jedo ribe in morske sadeže?

 

Svetovalka za zdravo prehrano in hujšanje Mojca Cepuš iz Befita pravi, da je nosečnicam in doječim mamicam najlažje reči, da je zdravo enkrat tedensko uživati majhne ribe, ki so na začetku prehranske verige, omega 3 pa bodo najlažje pridobile z dodatkom ribjega olja ali lanenega semena. Vendar temu ni tako – ribe so zaradi omega 3 maščob, B-vitaminov, železa in beljakovin zelo zdrave in primerne tudi za nosečnice in doječe mamice, je pa res, da je treba več pozornosti nameniti temu, kje in katero ribo kupiti.

Ribe v prehrani nosečnice - 1
Ribe v prehrani nosečnice - 1/ FOTO: iStockphoto

Nekatere materinske šole nosečnicam in doječim materam odsvetujejo uživanje rib. Zakaj? Kje se skriva problem?

Težava je v tem, da so predvsem velike ribe, ki se nahajajo na koncu prehranjevalnih verig, lahko polne strupenih snovi .Tu gre predvsem za živo srebro, poliklorirani bifenili (PCB), radiokativne elemente, kadmij, svinec, krom in arzen.

Podobno se dogaja tudi z mesom kopenskih živali, s pesticidi in antibiotiki, še posebej pri vsejedih živalih. Strah je pogosto, a ne vedno upravičen. Pred kratkim je bilo objavljeno poročilo univerze v Granadi, da uživanje dveh porcij lososa na dan koristi tako noseči materi kot tudi otroku. Veliko se raziskujejo tudi uživanje in vpliv omega 3 maščobnih kislin na plod in kasnejše umske sposobnosti, a so rezultati različni. Ribje meso vsebuje preveč dobrih snovi za telo matere in otroka, kot so omega 3, vitamine skupine B, železo in beljakovine, da bi jih bilo škoda črtati z jedilnika. Nosečnice in doječe mame naj bi užile zmerno do 2 porciji, tj. okoli 340g sveže ribe na teden. Izbirajte pa male ribe z začetka prehranske verige.

Katerim ribam bi se morala bodoča mama izogniti?

Ker se živo srebro kopiči v mesu in ga je z leti v ribi vedno več, se morajo nosečnice izogibati velikih rib, ki se nahajajo na koncu prehranjevalne verige: sem sodijo morski pes, kraljevska skuša, mečarica in velikooki tun.

Ribe v prehrani nosečnice - 3
Ribe v prehrani nosečnice - 3/ FOTO: iStockphoto

Je razlika med sladkovodnimi in morskimi ribami? Na kaj naj bo nosečnica pozorna pri nakupu rib?

Zelo veliko je odvisno od tega, ali je okolje, v katerem je zrasla riba, zdravo in ali je riba majhna ali velika, torej ali je na začetku ali koncu prehranjevalne verige. Riba naj bo sveža iz morja ali reke, jezera, za katerega vemo, da ni onesnaženo. Posebej dobre, zaradi nizke vsebnosti živega srebra imajo sardele, butter fishi, somi, polenovke, lososi, pa tudi raki in lignji.

Ali nosečnica lahko uživa morske sadeže?

Morski sadeži prehransko gledano ne vsebujejo toliko dobrih snovi kot ribe, imajo pa tudi manj živega srebra. Seveda je treba tudi tukaj paziti, da prihajajo iz neoporečnih vod. Zmerno se lahko uživajo lignji, raki, školjke … Vseeno pa se je treba izogibati surovim školjkam in morskim sadežem, za katere ne vemo, če so sveži in kako so pripravljeni.

Je tuna iz konzerve zdrav obrok za bodočo mamico?

Stopnja živega srebra v tuni je odvisna od vrste tune in tega, kje je bila riba ulovljena. Priporočila so osnovana tudi glede na težo matere ali otroka. Največ se svetuje do 2 konzervi tune na teden, splošno priporočilo pa nekje 1 konzerva na 10 dni. Za zelo majhne otroke pa 1 konzerva na 2–4 tedne.


Svoje mnenje lahko izrazite na naši Facebook strani ali pa se nam samo pridružite s klikom na

Komentarji (2)

Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. S klikom na gumb Spletno oko prijavite komentar, za katerega menite, da vsebuje sovražni govor.

Megusta0
20.04.2012, 15:55:30
+15
a sploh kaj smejo jest ??? v starih časih so pa ženske mele za jest sam repo pa krompir pa so lih tko rodile, dej dej
balky1983
24.04.2012, 7:25:00
321. se čisto strinjam ... ali sploh lahko kaj jemo??? Jaz mislim, da če bi resnično ne
Zagorelo v bloku v Ljubljani: pet oseb ...
Cityjev 18-letnik odločil derbi s Tottenhamom
Vodičarjev 'izgubljeni' čevelj: Tudi to se zgodi
Vodičarjev 'izgubljeni' čevelj: Tudi to se zgodi
Koliko pirhov lahko zaužijemo?
Nasveti, kako preživeti praznike brez težav
To je krona, ki jo bo nosila, ko postane kraljica
Lepa Eminemova hčerka vse bolj stopa iz sence ...
8.845 evrov, če bo otrok rojen na točno določen ...
Pri 20 letih je imela ogromen dolg, danes je ena ...
Predstavljamo vam najlepše velikonočne pogrinjke
Kaj lahko pričakujete od otroka prva tri leta?