Žalostna ženska

Se soočate z motnjami hranjenja? Ne sprenevedajte se in nemudoma poiščite pomoč! (Foto: iStockphoto)

Kaj je motnja hranjenja?

Motnja hranjenja je duševna motnja – ženske zbolijo za anoreksijo ali bulimijo ali pa se prenajedajo. S spremenjenim odnosom do hrane izražajo svojo stisko, bolečino, trpljenje, do česar jih je pripeljal določen trenutek, sprememba, druga oseba v življenju ... Na nek način je to reakcija na težave, breme, ki jih tlači k tlom.

Ali lahko ženska z motnjo hranjenja zanosi?

V Ženski svetovalnici se ukvarjajo s problematiko motenj hranjenja. Na njih se obračajo ženske, ki jih zanima, ali bodo kljub motnji lahko imele otroka. ''Bolj, ko je vaša prehrana zdrava in bližje, ko ste zdravi telesni teži, več možnosti imate, da bosta oba z novorojenčkom zdrava.''

Kljub temu da ste se v času nosečnosti odločili za zdravljenje od motnje hranjenja, se morate zavedati, da obstaja tveganje, da splavite, rodite pred predvidenim datumom poroda, pride do zdravstvenih težav pri zarodku. ''Pri porodu lahko pride do poškodb, takoj po njem pa ima lahko otrok težave z dihanjem ali pa je podhlajen. Povečana je tudi smrtna nevarnost zadnje tri mesece nosečnosti in en mesec po porodu.'' Težave (sladkorna bolezen, motnje v delovanju ledvic, jeter ali srca) se lahko pojavijo tudi pri nosečnici.

Dojenček

Dojenčki, ki jih rodijo ženske z motnjami hranjenja, imajo lahko težave. (Foto: iStockphoto)

Otrok ima lahko težave

Strokovnjaki iz Ženske svetovalnice opozarjajo, da imajo lahko otroci, ki so jih rodile ženske z motnjo prehranjevanja, tudi pozneje v dobi odraščanja težave. ''Dojenčki so pogosteje počasnejši v razvoju. Fizično so lahko manjši, lahko zaostajajo za vrstniki tudi čustveno, v smislu izražanja ali obvladovanja čustev in v smeri razvoja socialnih spretnosti.'' Kljub temu pa poudarjajo, da ima otrok ob ustrezni skrbi in negi vse možnosti, da te težave premagajo in prebrodijo.

Motnja hranjenja ne bo izginila čez noč, ne boste jo premagali s tem, da se boste posvetili otroku, kajti materinstvo vedno ne prinese samo lepih trenutkov. S stresnimi situacijami se boste morali znati soočiti tako, da se ne boste prenajedali ali si odrekali hrane (še posebej, če se ne morete sprijazniti z videzom nosečnice in otročnice, ko imate še nekaj kilogramov več). Z motnjo se spopadite prej, preden se odločite za otroka.

Ženska in hrana

Ženska, ki ima motnjo hranjenja, lahko zanosi. (Foto: iStockphoto)