1. Izberite otroku ime.

Izbira otrokovega imena ni preprosta naloga, saj ga bo s ponosom nosil vse življenje. O njem tehtno razmislite, všeč mora biti tako mami kot očetu. Naj bo takšno, da ga pozneje v šoli in službi ne bodo zbadali. Ne glede, ali se boste odločili za kratko, dolgo, tradicionalno, moderno, naj ne vsebuje tujih črk, naj bo lahko zapisljivo. Kombinirajte ga s priimkom in izberite posebnega.

Nosečnica

(Foto: Istockphoto)

2. Sestavite obvestilo o otrokovem rojstvu.

Premislite, koga vse morate obvestiti. Boste o prihodu novega člana pisali le sorodnikom ali tudi prijateljem, sodelavcem? Če vam je to všeč, lahko zraven sporočila pošljete novorojenčkovo fotografijo. Ne kopirajte sporočil s svetovnega spleta, bodite unikatni tako, kot je vaš otrok. Sestavite besedilo v verzih in v njem prekipevajte od čustev. Odločite se tudi, ali boste obveščali po mobilnem telefonu ali elektronski pošti. Mogoče pa vas mika objava na vašem Facebookovem profilu ali preprosto starodobno pošiljanje razglednic ali pisem?

3. Pripravite torbo zase za porodnišnico.

Ker nikoli ne veste, ali vas bo dojenček presenetil prej, si že en ali dva meseca prej pripravite torbo za porodnišnico. V njej ne smejo manjkati: osebna kozmetika, vložki, blazinice za dojenje, krema za bradavice, nedrček za dojenje, spodnje hlačke, copati, nogavice, pižama, oblačila za izhod iz porodnišnice, fotoaparat in polnilec za mobilni telefon. Prtljago postavite na vidno mesto, tako da jo boste lahko samo pograbili, ko boste predihavali popadke in se vam bo mudilo v porodnišnico.

Seveda pa sodijo v vašo ročno torbico: materinska knjižica, zdravstvena izkaznica, dokument o krvni skupini, Rh-faktorju, izvidi vseh preiskav, opravljenih med nosečnostjo, napotnica in poročni list.

4. Kupite otroško opremo.

Eden izmed lepših delov nosečnosti je tudi nakupovanje za bodočega družinskega člana. Preden se lotite nabave otroške kozmetike, oblačil, igrač … vam svetujemo, da se včlanite v Moj otrok klub in si tako zagotovite številne prednosti, ki se vam izplačajo. Pridobili boste privlačne ponudbe popustov in ugodnosti, ki jih boste prejemali z e-novicami Moj otrok. Ob včlanitvi vas čaka darilo dobrodošlice, in sicer kupon za 15-odstotni popust na izdelke za prehrano in nego otroka do enega leta.

Za novorojenčka potrebujete: komplet oblačil za odhod iz porodnišnice, bombažno jopico, bodije z dolgimi in kratkimi rokavi, žabice, nogavičke, bombažno kapico, pižame/pajacke, slinček, za hladnejše mesece tudi kombinezon, rokavičke in toplo kapo.

Za nego, previjanje in kopanje kupite: plenice za enkratno uporabo, bombažne plenice, dudo, hladilno mazilo, bombažno vato, fiziološko raztopino, vlažilne robčke, sterilne zložence, termometer za vodo, termometer, škarjice za nohte, mehko krtačo za lase, olje za telo, kopalno kad, trdo milo, dve manjši plastični posodi, veliko otroško brisačo s kapuco, tetra krpice, previjalno podlogo, koš za plenice, previjalno mizo in previjalno torbo.

Za igranje pripravite za otročka vrtiljak nad posteljico, pisano verigo za voziček, igralno podlogo z lokom, ropotuljice, plastične knjižice, igračke za vodo ... Nikakor ne smete pozabiti na otroško posteljico in posteljnino, voziček ter varnostni sedež.

Nosečnica

(Foto: iStockphoto)

5. Operite otroška oblačila.

Ne glede, ali so pripravljena otroška oblačila nova ali rabljena, je dobro, da jih prej operete, in sicer s pralnim praškom, ki ustreza občutljivi dojenčkovi koži. Vse skupaj zlikajte in zložite v omaro, ki ste jo namenili dojenčku. Najbolje bo, da nekaj rezervnih oblačil, plenic in vse, kar potrebujete za previjanje, zložite na police zraven previjalne mize.

6. Pripravite nekaj kosil vnaprej.

Ko boste prišli iz porodnišnice domov, boste presrečni, če boste imeli že nekaj kosil vnaprej pripravljenih in shranjenih v zamrzovalniku. Skuhajte si takšne jedi, ki vam bodo dale energijo in moč v času dojenja in neprespanih noči. Vnaprej lahko tudi spečete kakšno pecivo za vse obiske, ki bodo prišli pozdravit vašega otročka. Olajšajte si prve tedne, mesece z dojenčkom, in tako vam bo ostalo več časa, da se privajate na novo vlogo – materinsko.

Shrambo obvezno napolnite z nepokvarljivimi živili, da vam prve dni ne bo treba po vse v trgovino pošiljati partnerja.

7. Uživajte v romantičnih večerih s partnerjem.

Privoščite si masažo, romantično večerjo v dvoje in obudite spomine na prve zmenke. Prepustite se partnerju, dovolite mu, da vas razvaja, da vas odpelje na koncert, v kino, na sanjski dopust, o katerem se pogovarjata že več let. To so vajini zadnji meseci v dvoje, zato jih dobro izkoristita.

8. Pospravite stanovanje in sestavite pohištvo za otročka.

Bližje boste predvidenemu datumu poroda, močneje vas bo prežemal občutek, da morate vse pospraviti, počistiti, sestaviti, da bo vse 'tipi topi'. 'Gnezdenje' nosečnice je povsem običajen pojav, ki se mu ne boste mogli upreti. Svetujemo vam le, da ne pretiravate in ste previdni pri brisanju prahu na višjih policah. Prisluhnite svojemu telesu in se ulezite, ko boste preutrujeni. Za pomoč pri preurejanju stanovanja in pripravljanju kotička, namenjenega dojenčku, prosite partnerja, mamo ali prijateljico. 

Nosečnica

(Foto: iStockphoto)

9. Zberite čim več informacij.

Če bo to vaš prvi otrok, je koristno, da čim več preberete. Poiščite informacije o nosečnosti, dojenju, porodu, skrbi in negi dojenčka na svetovnem spletu, v knjigah, revijah, ali pa zavrtite prijateljičino telefonsko številko in jo povprašajte vse, kar vas zanima. Marsikaj vam bo povedala tudi vaša mama ali tašča, vse nasvete shranite nekje v možganih, saj vam bodo prej ali slej prišli prav. S partnerjem se udeležita materinske šole in prisluhnita strokovnjakom.

10. Posvetite se sami sebi.

Opustite slabe razvade, prehranjujte se zdravo in uravnoteženo. Veliko časa preživite na svežem zraku, sprehajajte se v naravi, daleč stran od izpušnih plinov. Če ste športnica, vadbo le prilagodite trebuščku, če pa se do zdaj niste dovolj gibali, se vpišite na kakšen tečaj za bodoče mamice.

Preglejte vse svoje in partnerjeve albume ter poskušajte uganiti, komu bo podoben vajin otroček. Naročite se pri frizerju, umislite si manikuro in pedikuro, postavite sebe v središče pozornosti. Najpomembneje je to, da ste med nosečnostjo sproščeni, da ste obkroženi z ljudmi, ki oddajajo pozitivne vibracije. Vedno znova prisluhnite svojemu notranjemu jazu in tudi otročku, ki raste v vašem trebuščku.

Želimo vam zdravo in prijetno nosečnost, polno nepozabnih spominov!

Sponzorirana vsebina