Šolar

Za samostojen odhod v šolo ni pomembna otrokova starost, temveč njegova zrelost. (Foto: Profimedia)


Ne morete se odločiti čez noč, da bo otrok od jutri najprej sam, brez vašega spremstva hodil v šolo. Na to ga morate pripravljati od prvega šolskega dneva, saj mora znati predvideti nevarnosti, ki ga čakajo na poti.

Za samostojen odhod v šolo ni pomembna otrokova starost, temveč njegova zrelost. Preden se odločite, da mu boste to dovolili, si morate sami pri sebi odgovoriti na vprašanja: ''Ali pozna pot do šole? Ali na poti upošteva prometne predpise? Hodi po pločniku ali ob cesti umirjeno ali skače z enega konca na drugega? Ali zna določiti, koliko je ura? Mu zaupate, da ne bo odšel s prvim, ki se mu bo ljubeznivo dobrikal? Mu zaupate, da bo res šel od doma naravnost v šolo in se ne bo ustavil na igrišču?'' Če ste prepričani o svojem otroku, da bo zmogel, je skrajni čas, da mu zjutraj dovolite, da gre sam k pouku.

Preden pa naredi otrok takšen samostojen korak, je dobro, da ga naučite kar nekaj stvari.

►Otrok naj gre vedno po isti poti do šole.

►Skupaj z njim opazujte in upoštevajte prometne predpise, izpostavite nevarne odseke, kjer mora biti še posebej previden in mora opazovati, kaj se dogaja okrog njega. Obvezno mora znati pravilno prečkati cesto tudi v najbolj prometni konici.

►Poskrbite, da bo otrok v prometu dovolj viden. Na jakni naj ima svetlobne našitke, ne pozabite na kresničko, odsevne trakove, še posebej v zimskem času, ko je zjutraj še tema.

►Vedno znova morate poudarjati, da se ne sme pogovarjati z neznanci, da ga ne smejo premamiti s kakršnim koli darilom. Nikomur ne sme verjeti in z nikomer oditi!

►Povedati mu morate tudi, da ga sošolci ne smejo prepričati, da namesto v šolo zavije na igrišče, v trgovino …
 

Svoje mnenje lahko izrazite na naši Facebook strani ali pa se nam samo pridružite s klikom na