Prečkanje ceste

(Foto: iStock)

Prometna vzgoja se začne že v vozičku.

V zgodnjem otroštvu je zelo pomembno, da nudite dober zgled svojemu otroku in že takrat, ko ga prevažate v vozičku, prečkate cesto le na prehodu za pešce. Ko se odpravite na pot z avtomobilom, izkoristite čas med vožnjo koristno. Otroku razlagajte, kaj določen prometni znak pomeni, kaj je funkcija semaforja, prehoda za pešce, prometnika, grbine ipd. Ko bo naredil prve korake, ga držite za roko in mu razložite, naj hodi po notranji strani pločnika ter da ne sme skakati na cesto. V vrtcu, z babico in dedkom, v šoli bo prav tako spoznal, kakšno je varno vedenje vsakega udeleženca v prometu. Kadar koli in kjer koli je čas za prometno vzgojo.

Zakaj ni dobro, da prezgodaj začne samostojno sodelovati v prometu?

Vedeti morate, da otrok ni odrasla oseba in nima takšnega vidnega polja, zato kasneje opazi vozilo, ki se mu približuje z leve ali desne. Prav tako ne ve natančno, iz katere smeri prihaja vozilo in tudi ne zna oceniti njegove hitrosti. Še vedno dobro ne loči leve in desne strani, hitro se zmede, če se v bližini nekaj drugega dogaja in ni tako pozoren na to, kaj se dogaja v prometu. Dejansko še ne zmore udejanjiti pravila, kako prečkati cesto. Popolnoma je prepričan, da ga voznik vidi, če on sam vidi avtomobil, vendar pogosto ni tako.

Zaradi tega so v prometu naši najmlajši ogroženi, največ žrtev med otroci kot pešci je v starosti od štiri do sedem let. Zakon o pravilih cestnega prometa tako predpisuje, da otrok, mlajši od sedem let, ne sme samostojno sodelovati v prometu, ampak mora biti v spremstvu odrasle osebe.

Kdaj je čas za samostojno kolesarjenje do šole?

Veliko otrok se namerava, dokler bo še lepo vreme, v šolo odpraviti s kolesom, toda zavedati se morate, da v prometu ne sme kolesariti sam, dokler ne opravi kolesarskega izpita v šoli. Do takrat lahko mlajšega otroka v prometu vozite v kolesarskih sedežih, nameščenih na vaše kolo. Starejši otroci pa lahko kolesarijo v vašem spremstvu. Nikakor ne smete pozabiti na kolesarsko čelado, ki je obvezna za vse otroke in mladostnike do 18. leta. Ko se sam s kolesom poda dogodivščinam naproti, je koristno, da ga naučite tudi vseh spretnosti, potrebnih za varno vožnjo. Znati se mora ustaviti, loviti ravnotežje in speljevati. Zlato pravilo je: ''Čim hitreje na kolo, ker tako otrok razvija spretnosti, in čim kasneje v promet, ker otrok še ni sposoben obvladovati zahtev prometa.'' Poudarimo, da je kolesarska čelada, ki obvaruje otrokovo glavo ob morebitnem padcu, nekaj samoumevnega in obvezna do 18. leta.

Kolesar

(Foto: iStock)

Poskrbimo za večjo varnost otrok v prometu.

Rumena rutica in kresnička sta za prvošolce in drugošolce obvezna oprema, ko se odpravijo od doma v šolo. Starejši šolarji pa naj imajo mobilni telefon pospravljen v žepu, medtem ko so udeleženi v prometu, dodatni odsevniki na torbah, jaknah in čevljih so več kot dobrodošli. Svetujemo, da šolarji uporabljajo načrtovane šolske poti, ki jim jih pokažete ter opišete s predpisi ter pravili vi in učitelji. Otroci morajo upoštevati prometne predpise, hoditi po pločniku ali ob levem cestišču, če ga ni, cesto prečkati samo na označenem prehodu za pešce ali pri zeleni luči na semaforju. Absolutno morajo vedno, preden stopijo na cesto, pogledati levo-desno-levo in se prepričati, da lahko varno prečkajo cesto.

Če vi peljete otroka z avtomobilom v šolo, poskrbite, da bo pripet z varnostnim pasom in da bo sedel v otroškem sedežu, primernem njegovi velikosti in teži. In do kdaj se mora tako voziti? Zakon o pravilih v cestnem prometu navaja: ''Med vožnjo v motornem vozilu z vgrajenim zadrževalnim sistemom mora biti otrok, manjši od 150 cm, zavarovan z zadrževalnim sistemom, ki je primeren otrokovi masi.''

Za varnost otrok mora biti poskrbljeno tudi na šolskih avtobusih. Šolarji morajo sedeti na sedežih, pripeti z varnostnim pasom, torbo pa morajo imeti na tleh poleg sebe.

Varnostni ukrepi od avgusta do konca leta po Sloveniji

Starši, da vam bo pri srcu lažje in ne boste vsako jutro in popoldne v strahu, bodo za vaše šolarje na poti do šole in nazaj domov dobro poskrbeli. Poleg tega, da ste jih vi opremili z vsem potrebnim znanjem, kako naj upoštevajo prometne predpise, bodo Javne agencije Republike Slovenije za varnost prometa s številnimi akcijami avgusta in septembra širili prometno znanje in zagotovili varne poti.

- Vse slovenske občine bodo dobile po en troznak Šolska pot, 19 občin izbranih na razpisu  pa bo brezplačno prejelo dodatnih 50 troznakov Šolska pot, 108 kolesarskih čelad, 216 odsevnih telovnikov L za učence pri usposabljanju za vožnjo kolesa ter 6.000 evrov za izvedbo dodatnih aktivnosti v treh občinah.

- Pripravljajo zbirni spletni portal za pregled šolskih poti na ravni Slovenije, občin in posameznih osnovnih šol, s tem pa bo boljši pregled nad področjem urejanja šolskih poti.

Učenje prometnih predpisov

(Foto: iStock)

- Do decembra bodo v 19 občinah za eno do dve šoli posodobili načrte šolskih poti in njihovo digitalizacijo.

- Razdelili bodo kar 30.000 knjižic, in sicer Prvi koraki v svetu prometa za prvošolce, plakate in letake Šolska pot ter plakate Poskrbimo za otroke. 

- Do oktobra se bodo po vsej Sloveniji odvijali preventivni dogodki z osveščanjem glede varnosti otrok v prometu.

- Agencija za varnost v prometu bo v sodelovanju z Zvezo ZŠAM izvedla tudi projekt obuditve Šolske prometne službe, in sicer bodo kar na 50 slovenskih osnovnih šolah izvajali do konca septembra podaljšano varovanje otrok na šolskih poteh

- Policija in redarske službe pa bodo izvajali nadzor nad ravnanjem voznikov v bližini šol ter preglede cestne infrastrukture, pozorni bodo predvsem na urejenost prehodov za pešce v bližini šol.   

Prometna vzgoja otrok pa ni le na strani različnih institucij, ampak tudi na vas starši. Nikoli ni prezgodaj, da otroku razložite, kaj je prehod za pešce, čemu služi semafor, določen prometni znak, poveste, zakaj se ob cesti ne teka, skače s pločnika na cestišče ... Četudi morate večkrat ponoviti, kako je treba poskrbeti za lastno varnost in tudi drugih v prometu, to tudi storite. V prometu se mora kot pešec, kolesar in kasneje voznik znati odgovorno in varno vesti.

Javna agencije Republike Slovenije za varnost prometa in ekipa Bibaleze.si želijo šolarjem polno novih znanj in uspehov, predvsem pa varno ter srečno šolsko leto 2017/18. 

Sponzorirana objava