Učenje

(Foto: iStock)

1. Ne zbujajte otroka.

Še vedno zbujate otroka zjutraj? To je naloga budilke! Ne priganjajte šolarja, da se hitro obleče, pozajtrkuje, da ne bo zamudil prve šolske ure. Vaša naloga je, da jih vzgojite v odrasle, ki bodo znali sami organizirati svoj čas, obveze, naloge.

2. Ne pripravljate mu zajtrka.

Poskrbite, da je doma dovolj zdrave hrane na voljo, in to je to. Vi ste ga navadili, da je osvojil zajtrkovanje, zdaj pa naj si sam postreže to, kar bo jedel pred šolo. Prav tako ne razmišljajte o njegovi popoldanski malici. Kmalu bo šel v srednjo šolo, na fakulteto in skrajni čas je, da sam poskrbi za svoj lačni želodec.

3. Ne rešujte nalog namesto njega.

Včasih imajo otroci veliko domače naloge, toda nikakor ni prav, da učne liste rešujete vi namesto njih. Sami si morajo organizirati učenje in čas tako, da bodo naredili vse potrebno za naslednji dan.

Prav tako naj vas sami opozorijo, da morate podpisati določene prijavnice ali obrazce. Ne brskajte vi po njihovi torbi.

4. Ne prinašajte v šolo pozabljenih stvari.

Je pozabil športno opremo? Ni vaša naloga, da se vrnete domov in zaradi tega zamudite v službo. Preden ste odšli od doma, bi moral otrok misliti na vse, kar potrebuje tisti dan za šolo. Naj se sprijazni s posledicami neorganiziranosti, pozabljivosti.

5. Ne izdelujte njihovih plakatov tik pred zdajci namesto njih.

Če mora naslednji dan oddati seminarsko nalogo, plakat, predstavitev v Power Pointu, ne postanite vi živčni namesto njega. Nikakor ne letite v trgovino ali knjižnico po potrebne sestavine, pripomočke ...

Dejansko je to idealna točka razpravljanja na družinskem sestanku, ki ga morate imeti vsak teden. Preverite, kdo ima kakšne obveznosti, kaj potrebuje, da jih do konca izpelje.

Perilo

(Foto: iStock)

6. Ne skrbite za njihovo perilo.

Izpadom ''Nisi mi oprala športne opreme?!'' naredite konec. Če ta ni končala v košu za perilo, ampak na tleh pod posteljo, ni vaš problem. Naučite otroka, kako se da perilo v pralni stroj, kako se ga prižge, kako se obesi perilo, zlika in pospravi. Naj pozna celoten proces, ki ga po navadi opravljate vi.  

7. Ne pošiljajte elektronskih pisem učiteljem in jih ne kličite.

Če ima otrok težave z učiteljem, jih mora rešiti sam. Kot starši ni nujno, da posredujete pri vsem. Ne bodite preveč zaščitniški, določene stvari se lahko otrok zmeni sam z učiteljem.

8. Ne vmešajte se v njihov uspeh.

Njihovi dosežki, njihov uspeh, njihove ocene ... so rezultat njihovega truda, učenja, talenta ... in ne vašega. Ne pretiravajte s spodbudami in z vsemi aplikacijami, kako bi bil lahko vaš otrok boljši, ker to vi pričakujete od njega.

Pomembno je, da veste, kaj te dni počnejo v šoli, kakšne cilje so si zastavili, kakšna tekmovanja jih čakajo, pokažite zanimanje. Če bo recimo proti koncu šolskega leta otrok popustil, je prav, da ga opomnite na to, da mu stojite ob strani, ko mu je težko in je žalosten ali preobremenjen.