KSEVT - 5

Vesoljski center je posvečen Hermanu Potočniku Noordungu, slovenskemu pionirju na področju razvoja vesoljskih tehnologij. Že na začetku 20. stoletja je napisal knjigo Problem vožnje po vesolju, približno 30 let pred tem, preden so se tehnologije razvile do te mere, da je človek prvič poletel v vesolje.  Prvi na svetu je opisal in s fizičnimi zakoni podkrepil svojo teorijo o vesoljski bivalni postaji oz. bivalnem kolesu. Njegova ideja je revolucionarna celo za naš čas, saj je vrteče se plovilo, ki ustvarja umetno težnost, za današnjo tehnologijo še vedno kar velik zalogaj.

Osrednji Potočnikov izum, bivalno kolo, na geostacionarni orbiti, približno 35.900 kilometrov nad Zemljo, z enakomernim vrtenjem okoli svoje osi in posledično sredobežno silo, ustvarja umetno težnost, ki omogoča generacijsko bivanje in potovanje v vesolje. Na današnji Mednarodni vesoljski postaji (ISS) so stvari iz več kot osemdeset let stare knjige bolj otipljive kot kdaj prej. Vrsta rešitev za bivanje v breztežnosti pa je natanko takšna, kot je v knjigi opisal že Potočnik.

V umetnosti je knjiga vplivala tudi na film Stanleyja Kubricka 2001: Vesoljska odiseja. Postaja iz filma je nadaljevanje ideje Potočnikovega bivalnega kolesa, kot jo je videl scenograf Wernher Von Braun. Med drugim je scenarist filma Arthur C. Clarke precej ravno zaradi Potočnikovih izračunov geostacionarne orbite postal oče sodobnih informacijskih satelitov.

KSEVT - 6

Da bi našim obiskovalcem čim bolje približali medplanetarno postajo, smo za to jesen pripravili predstavitev gibanja po medplanetarni postaji z uporabo virtualne resničnosti. »Virtualni Noordung« bo tako na razpolago vsem, ki si želijo pobliže spoznati gibanje v vesolju, raziskovati notranjost medplanetarne vesoljske postaje in občutiti gravitacijo na virtualen način, z uporabo očal za virtualno resničnost.

Za vse tiste, ki jih zanima vesolje kot tako in raziskovanje planetov, smo pripravili virtualno predstavitev »Hoje po vesolju«, ki omogoči približanje planetov našega osončja skozi očala za virtualno resničnost, ki sicer človeškemu očesu oz. človeški perspektivi niso vidni.

V program vesoljskega centra Hermana Potočnika Noordunga smo dodali tudi letalski simulator, Mig 21bis, ki omogoča izkušnjo letenja v virtualni resnčnosti, poleg tega pa ohranja in bogati znanje s področja letenja s tovrstnimi letali, kot pripomoček pri učenju temeljnih tehnik letenja.  Sestavljen je iz originalnega sedeža reaktivnega letala Mig 21bis in virtualnih očal.

KSEVT - 1

Simulator MIG 21bis je plod slovenskega znanja, ki je nastal v podjetju Aereform v Trbovljah, katerega vodi Sašo Knez, vodja šolanja pri Pipistrelovi letalski akademiji Aeronavt v Zagorju. Letalski simulator z uporabo VR očal se bistveno razlikuje od vseh ostalih, ker na prepričljiv način omogoča premik pogleda pilota - učenca v celotnem vidnem polju. Pilot lahko pogleda, kamorkoli, kamor lahko premakne glavo - to je točno tako kot v pravem letalu. Bistvena prednost je tudi, da se lahko ta simulator uporablja za poučevanje temeljnega letenja, čemur ni tako pri večini obstoječih letalskih simulatorjev. Obstoječi simulatorji so za pilote, ki pilotirati že znajo in na simulatorjih vadijo samo postopke ali pa določene segmente. S tem simulatorjem se pa da učiti in vaditi tudi temeljno pilotiranje.

Izobraževalne aktivnosti s področja letalstva bomo v mesecu oktobru nadgradili tudi z letalskim simulatorjem X-ALPHA, ki bo z virtualnim letenjem v pilotski kabini omogočal tudi izvedbo začetnega programa letalskega šolanja za vse, ki se želijo naučiti letenja z ultralahkimi letali. 

KSEVT - 2

V našem rednem programu pa organiziramo tudi šolske programe, ki so namenjeni osnovnim in srednjim šolam ter predhodno najavljenim posebnim skupinam zainteresiranih osnovnošolcev in dijakov, ki jih lahko obiščejo tudi skupaj s starši. V teh pa poleg vodenega ogleda naših razstav učence čaka še tematska delavnica. Trenutno izvajamo dva programa, in sicer »Akcija-reakcija« in »Biosfera 2«, v katerih lahko vsi zainteresirani obiskovalci spoznajo raketne tehnologije in nove možnosti za bivanje v vesolju.

Poleg zgoraj navedenih vsebin pa se bodo v okviru t.i. učnih laboratorijev izvajali programi spodbujanja podjetnosti s krepitvijo kompetenc za dijake in učence osnovnih in srednjih šol ter z uporabo sodobne digitalne opreme (3D tiskalniki in podobno), predvidene pa so tudi tematske delavnice za posebne skupine zainteresiranih kreativnih izdelovalcev.  

KSEVT - 3

Za vse dodatne informacije smo vam na voljo na:

Spletni strani: www.k-sevt.si

e-mail naslovu: info@k-sevt.si

tel. št. +386 (0)40 300 052

Naročnik oglasa: KSEVT (Kulturno središče evropskih vesoljskih tehnologij)

KSEVT - 4