Pogosto se zgodi, da otrok v najstniških letih ne želi še nekih dodatnih obveznosti popoldne po pouku, vendar je dobro, da ga vseeno z lepimi besedami usmerite, da si poišče neki konjiček. Le-ta naj bo obvezno povezan s tistim, kar ga veseli, zanima, kar pravzaprav že počne, a bo na dodatnih urah tečaja lahko samo še nadgradil svoje znanje, obenem pa se zabaval v družbi prijateljev.

Najstnice igrajo košarko

Če bo najstnik obiskoval kakšno interesno dejavnost, mu nikoli ne bo dolgčas. (Foto: Profimedia)

Konjiček bo mladostniku pomagal graditi samozavest, še posebej, če bo izbral takšnega, ki ga veseli. Razvil bo lahko sposobnosti, za katere niti vedel ni, da jih ima. Tako si bo zagotovo ustvaril pozitivno sliko o sebi.

Ko bo ugotovil, kaj ga pravzaprav izjemno zanima, bo lahko poiskal pot do samega sebe, kar mu bo dalo izjemen zagon in voljo, da bo v vsakdanjem življenju premikal gore.

In kar je najpomembneje – najstnik ne bo poležaval na sedežni in držal televizijski upravljalnik v roki ves dan, obenem pa tarnal in se smilil samemu sebi, ker mu je dolgčas, če bo imel popoldne še interesne dejavnosti. Tudi ničesar prepovedanega, nedovoljenega, ekstremnega se ne bo domislil, kar pogosto pubertetniki storijo v želji, da bi pobegnili iz brezna dolgočasja.

Po opravljenem tečaju, tekmi, razstavi … se bo mladostnik z veseljem pohvalil s svojim dosežkom, rezultatom, izdelkom … Najprej bo veselo novico sporočil seveda staršem in takrat je prav, da ne varčujete z besedami. Ne pozabite, da ima pohvala pri najstniku izjemno moč. Vaša komunikacija z odraščajočim otrokom tako tudi ne bo tako zapletena, z njim boste lahko ves čas imeli fantastičen odnos.