Učenci

(Foto: Thinkstock)

Prireditve, na kateri so podelili najvišja priznanja JSKD za kulturno udejstvovanje v slovenskih osnovnih šolah, se je udeležila tudi ministrica za izobraževanje, znanost in šport Maja Makovec Brenčič.

Kulturna šola leta v kategoriji velikih šol je postala OŠ Janka Modra iz Dola pri Ljubljani, kulturna šola leta v kategoriji srednje velikih šol OŠ Griže, kulturna šola leta v kategoriji male in podružnične šole pa OŠ Anice Černejeve Makole.

Komisija je s posebnimi področnimi priznanji nagradila tudi šole, ki še posebej izstopajo na posameznih kulturnih področjih. Priznanje za izredne dosežke na področju zborovske dejavnosti je prejela OŠ Planina pri Sevnici, priznanje za dosežke na področju gledališke dejavnosti OŠ Franja Malgaja Šentjur, priznanje za dosežke na področju lutkovne dejavnosti OŠ Gustava Šiliha Laporje, priznanje za dosežke na področju folklorne dejavnosti pa OŠ Prežihovega Voranca Maribor.

Posebno priznanje za izredne dosežke na področju sodobnega plesa so si prislužili na OŠ Antona Aškerca Rimske Toplice, priznanje za dosežke na področju filma in videa na OŠ Center Novo mesto, priznanje za dosežke na likovnem področju na OŠ Jožeta Gorjupa Kostanjevica na Krki, priznanje za dosežke na literarnem področju pa na OŠ Frana Roša Celje.

Šolarji

(Foto: iStock)

Komisija je podelila še tri posebna priznanja, in sicer za izjemne dosežke na področju izobraževanja mentorjev OŠ Brežice, za dosežke na področju varovanja kulturne dediščine in izobraževanja mentorjev OŠ Lava iz Celja ter priznanje za celovit pristop h kulturnemu dogajanju ljubljanski OŠ Vide Pregarc.

Prireditve se je udeležilo približno 300 otrok in njihovih mentorjev iz različnih slovenskih osnovnih šol ter nekateri župani krajev nominiranih šol.

S projektom Kulturna šola in razglasitvijo najboljših šol želi JSKD predstaviti najbolj kakovostne dosežke osnovnih šol na področju kulturnih dejavnosti ter širšo javnost seznaniti s primeri dobre prakse.