Pogovor z učiteljem

(Foto: iStock)

Ko učitelj pove, da ima otrok učne težave ...

Otrok ima lahko učne težave zaradi različnih vzrokov: mogoče je doma vzdušje napeto, se prepirate, je neprespan, je bil veliko odsoten zaradi bolezni ... Prav je, da učitelja vprašate, ali ima težave pri vseh predmetih ali samo enem. Ali je dobil slabo oceno samo pri enem ali več predmetih?

Pogovorite se z otrokom, vprašajte ga, kako mu lahko pomagate, skupaj z učiteljem poiščite rešitev. Mogoče je rešitev dodatni pouk, preverjanje domače naloge sproti.

Vaša naloga je, da se skupaj z učiteljem čez nekaj časa dobita in spremljata otrokov napredek. Če ne bo boljših rezultatov, lahko razmislite tudi o inštrukcijah ali psihološkem svetovanju, odvisno od težave.

Ko učitelj pove, da je vedenjsko problematičen ...

Ko vam učitelj pove, da je vaš otrok v šoli nemiren, se pozanimajte, kaj dejansko počne. Ali med poukom klepeta? Ali je nasilen do drugih učencev? Po navadi otroci izražajo negativna čustva v šoli, če se na splošno ne počutijo v redu. Recimo: če se otrok neprimerno vede pred telovadbo, je mogoče zato, ker ve, da se mu bodo otroci smejali, ker ne zna metati žoge na koš. Mogoče vzrok za slabo vedenje tiči drugje – dobi premalo pozornosti s strani učitelja ali ostalih sošolcev. Mogoče pa je samo poln energije ...

Pogovorite se z otrokom in mogoče lahko doma vadite nekaj, zaradi česar se mu drugi posmehujejo, da bo boljši v tem. Če ima preveč energije, se mogoče lahko z učiteljem dogovorite, da med odmorom teče nekaj krogov po igrišču. Če si želi pozornost, ga lahko učitelj recimo prosi za pomoč, da mu pobriše tablo, pripravi pripomočke za eksperiment.

Čez nekaj časa, se pozanimajte, ali vaš načrt deluje. Če še vedno moti pouk, se pogovorite tudi z izbranim pediatrom, da ovržete diagnozo ADHD.

Ko učitelj pove, da je otrok depresiven, žalosten ...

Poskušajte dobro razumeti, kaj vam govori učitelj. Ali vaš otrok pogosto joka? Ali ga pogosto boli trebuh in večkrat predčasno zapusti učilnico? Če je začel gristi nohte, vse to so znaki, da ima težave.

Bodite sočutni: če ga je strah stati pred tablo, poskušajte doma zigrati sceno. Če ga je strah govornega nastopa, naj vam predstavseminarsko nalogo.

Če ga v šoli zafrkavajo, mu dajte vedeti, da za to ni kriv on sam in da to nikoli ni prav, da počnejo. Učitelju povejte za to in le-ta mora najti rešitev. To bo mogoče pripomoglo k temu, da se vam bo odprl. Za psihično nasilje v šoli morajo izvedeti vsi pristojni. Z učiteljem ostanite na vezi, ko bodo napadalci ustavljen,i in opazujte, kako to vpliva na vašega otroka.  

Nasilje v šoli

(Foto: Thinkstock)

Ko učitelj pove, da vaš otrok nekoga zmerja ...

Pozanimajte se, kako nadleguje sovrstnika, ali se je to zgodilo samo enkrat, ali gre za verbalno ali fizočno nasilje.

Če se je zgodilo samo enkrat in je vašemu otroku hudo zaradi tega, ga vprašajte, zakaj se je tako vedel in zahtevajte, da se opraviči. Če ga je nekdo drug potisnil v to, se pogovorite o vplivih družbe in kako še vedno misliti s svojo glavo. Norčevanje iz nekoga drugega spada pod agresivno vedenje in prav je, da poiščete psihološko pomoč za otroka.

Redno govorite z učiteljem, preverjajte, ali so se njegove družbene veščine izboljšale.

Ne glede, zakaj gre, je pomembno, da si vzamete čas za razgovor, da si zapisujete vse, kar vam pove učitelj, da ga resnično tiho poslušate, da z njim delite svoje zamisli. Ne pričakujte izboljšanja pri otroku takoj čez noč. Prav tako na govorilnih urah ne bodite napadalni, osredotočite se na to, da morate pomagati otroku.