Pisanje z levo roko

Otrok lahko vadi risanje črt še pred vstopom v šolo, in sicer z barvicami, flomastri, kredami ... (Foto: iStockphoto)

V priročniku za starše in vzgojitelje navajajo, da je v predšolskem obdobju treba otrokom ponuditi različne grafomotorične dejavnosti, s katerimi bodo razvijali spretnost za pisanje. Z vajo risanja ravnih črt od leve proti desni, od zgoraj navzdol, začnite že v predšolskem obdobju, na vsakem koraku ga opozarjajte na obliko stvari in poskušajte ugotovi, ali zna ločiti, kaj je navpično in kaj vodoravno. Če se boste o tem začeli z otrokom pogovarjati šele ob vstopu v prvi razred, lahko nastopijo prve težave, saj bo recimo v zvezek vlekel debele in vijugaste črte namesto ravnih in navpičnih.

Grafomotorika v naravi

Kristina Ločniškar in Milena Osredkar svetujeta, naj tudi na sprehodu otroci v deblih dreves, obrisih stavb ... iščejo črte ter jih ločijo po tem, ali so navpične, poševne, debele. Izkoristite sončne dneve in naj vaš malček s kredo riše po igrišču, naj si sam poišče palico in z njo riše črte ter kroge po pesku. To zabavno ustvarjanje in raziskovanje na prostem bo kasneje vplivalo na to, kako bo otrok pisal. Vse to so grafomotorične priprave na to, da otroku ponudite list papirja in nanj riše z barvicami različne debeline, flomastri, voščenkami. Seveda ga k temu ne morete prisiliti, najbolje je, da si vzamete čas in se mu tudi sami pridružite, tako mu bo vse skupaj bolj privlačno.

Se jezite, ker otrok v avtu riše po zarosenem steklu? Naslednjič, ko bo to počel, mu dovolite, da si umaže in zmoči prste, saj je to dobra vaja za boljšo grafomotorično sposobnost. Ob deževnih dneh, ko vam je dolgčas in hrepenite po sprehodu, na mizo stresite moko ali koruzo. Pokažite malčku, kako naj po raztresenem vleče črte, obenem pa odmislite, da vas po tej nalogi čaka čiščenje in pranje.

Če imate prvošolčka, mu za prvo darilo kupite otroško tablo in na njej naj vadi vlečenje črt. Ko bo s te dejavnosti prešel na drugo, naj jo sam pobriše z mokro krpo, in sicer tako da vleče z roko od zgoraj navzdol.

Urjenje prstov

Ste eden izmed tistih staršev, ki se boji, da se bo majhen otrok urezal v prste, če bo uporabljal škarje? Kupite otroške, pripravite goro časopisov, revij, reklamnih letakov in lepilo ter pustite, da otrok po svoji volji ustvari lastno knjigo. Urjenje prstov pri tem je neprecenljivo.

Pisanje z levo roko

Otroci naj čim več pišejo po tabli in jo nato tudi sami pobrišejo, tako da mokro krpo vlečejo od zgoraj navzdol. (Foto: iStockphoto)

Naslednja stopnička je, da otroka naučite pravilno držati kakršno koli pisalo, bodisi debelejšo barvico bodisi kemični svinčnik. Nabavite zvezek in vanj naj otrok vadi vlečenje črt od zgoraj navzdol, tako kot bo kasneje v drugem razredu pisal velike in male črke.

Kristina Ločniškar in Milena Osredkar pravita: ''V šoli srečamo učitelji prvih razredov dostikrat otroke, ki so pri ročnih spretnostih precej okorni in so pravo nasprotje tistim, ki imajo risanje, barvanje, striženje in lepljenje tako rekoč že v 'roki'. Njihova fina motorika prstov in roke je že pripravljena na izvajanje vaj, ki so v prvem razredu namenjene pripravi na pisanje. Ti otroci imajo v drugem razredu, ko začnejo pisati, več možnosti, da bodo pisali tekoče in lepo.''

Izpostavljata tudi, da grafomotorične vaje niso dovolj, treba jih je podkrepiti še s tem, da pri otroku razvijate orientacijske sposobnosti, kajti šele takrat boste ''malo glavo'' dobro pripravili na smer pisanja in branja ter risanje po navodilih.