Nasilje

(Foto: Profimedia)

UNICEF poroča, da je polovica mladostnikov na svetu, starih od 13 do 15 let, kar šteje 150 milijonov otrok, že bila vpletena v medvrstniško nasilje. ''Izobraževanje je ključnega pomena pri gradnji miru v družbi, toda za milijone otrok po vsem svetu šole niso varne,'' je izjavila izvršna direktorica Unicefa Henrietta H. Fore.''Učenci so vsakodnevno izpostavljeni nevarnostim, kot so pretepanja, ustrahovanje med vrstniki in na spletu, telesno kaznovanje, spolno nadlegovanje, nasilje z orožjem in pritiski, da se pridružijo tolpam. Kratkoročno ima to uničujoč vpliv na njihovo učenje, dolgoročno pa lahko vodi v depresije, tesnobe in celo samomore. Nasilje je lekcija, ki je ne bi smel izkusiti noben otrok, saj za vedno zaznamuje njegovo življenje.''

Kaj naj naredi otrok, ko ga udari drug otrok?

Nikakršno nasilje ni sprejemljivo

Na žalost pa fizično in psihično nasilje med otroki ni edina oblika, s katero se marsikateri otroci srečujejo v rosnih letih. Ponekod po svetu niso niti zaščiteni pred kaznimi, ki jim sledijo v šoli. Recimo v El Salvadorju kar 23 odstotkov učencev, starih od 13 do 15 let, ni hodilo v šolo en ali več dni, ker se bojijo.

Otroci so izpostavljeni ustrahovanju, dekleta so recimo v večini primerov žrtve psihološke oblik ustrahovanja, fantje pa fizičnega nasilja in groženj. Vse več otrok pa v moderni dobi tehnologije postane žrtev spletnega nadlegovanja

Nikakršno nasilje nad otrokom, ne glede kje se dogaja, ni sprejemljivo. V šolah je treba nemudoma zaustaviti nasilje! Tam se morajo otroci počutiti varno, tja pridejo z namenom, da se učijo, ne da se branijo.

Starši lahko otroka naučimo, kako naj se ubrani nasilnemu vedenju sovrstnika. Spoznati moramo, da je to nekakšen trening, ki ga moramo z otrokom izvajati vsak dan.

Izkoreninimo nasilje

Izjemno pomembno vlogo pri izkoreninjenju nasilja ima izobraževanje. V ta proces morajo biti vključeni tako učenci, kot tudi učitelji in starši, kajti le tako bosta zavladala mir in enakopravnost.  V določenih šolah so se osredotočili na to, da poskrbijo za varne šolske poti, čisto šolsko okolje, ponekod izobražujejo učitelje in preostalo družbo, kako poskrbeti za varno okolje.

Vsi skupaj postanimo del Unicefove kampanje #ENDviolence. Pogovorite se z otrokom, naj vam zaupa, če bo žrtev nasilja, če bo videl, da nekoga ustrahujejo, naj reagira, če bodo koga pretepali, zlorabljali. O takšnem dejanju mora nemudoma izvedeti odrasla oseba.

Varne točke

Če bo vaš otrok v stiski, naj se zateče v Varno točko. To so mladinski centri, policijske postaje, lekarne, knjižnice, zavarovalnice, banke, cvetličarne, trgovine, kjer mu bodo pomagali. Če mu bo kdo grozil, ga zasledoval, se bo izgubil, ali bo želel poklicati starše, naj poišče pomoč v Varni točki. V Sloveniji jih je več kot 700. Da bo vedel, da je na pravem mestu, bo na vratih videl modro-belo nalepko s smejočo hišico.

Bibine e-novice

Prijavi se na Bibine e-novičke in bodi na tekočem z aktualnimi članki o zanositvi, nosečnosti, negi in vzgoji otrok, partnerskih odnosih in idejah za prosti čas. Zate jih pripravlja ekipa Bibaleze.si.