Pisava - 3

(Foto: Thinkstock)

Čeprav vse več uporabljamo tipkovnico, strokovnjaki odsvetujejo, da se je zaradi možganov škodljivo odreči pisanju. Težava je dosegla svoj vrhunec, ko so na Finskem predstavili načrt, ki popolnoma ukinja ure pisanja in jih zamenjuje s tipkanjem na tipkovnico ali druge digitalne napravice.

Čeprav v današnjem času resnično več tipkamo, vse več študij dokazuje, da pisanje s svinčnikom pozitivno vpliva na možgane. Virginia Berninger z univerze v Washingtonu je dokazala, da pisanje s svinčnikom ali nalivnim peresom stimulira delovanje tistih delov možganske skorje, kateri so odgovorni za spomin in analizo informacij.

Profesorica je za cilj študije prosila študente, da napišejo dva kratka eseja: enega na papir in enega na računalnik. Ko je analizirala eseje, je spoznala, da so z roko napisani eseji bolj kreativni in vsebujejo bogatejši besedni zaklad. V svojo študijo je vključila tudi analizo z magnetno resonanco in dejstvo je, da so imeli študentje boljše rezultate pri pisanju z roko, ker so bili takrat možgani aktivnejši.