Najstnica

Spolnost ne sme biti tabu tema. (Foto: Profimedia)


Še danes tabu tema …

44 odstotkom staršem pogovor o spolnosti z otrokom izziva sram in neugodje, večina jih tako ali tako meni, da je dolžnost učiteljev, da učencem razložijo takšne intimne teme. Mnogim staršem je seks tabu tema, kar 68 odstotkov jih svojemu otroku ni razložilo, kaj je sploh spolnost ali kako se rodijo otroci.

Do tega zaključka je prišla neka ameriška spletna stran, ki je v raziskavo vključila kar 2.300 staršev, ki imajo vsaj enega otroka, starejšega od 12 let.

nosečniški trebušček

Odraščajočemu otroku morate povedati, kako nastane in kako se rodi otrok. (Foto: iStockphoto)

Ugotovili so, da je poleg teh 44 odstotkov staršev, ki jih je sram o tem govoriti, še 27 odstotkov, ki so verni in sploh ne govorijo o tem na glas. Po poročanju Daily Maila 11 odstotkov staršev ne verjame v spolno vzgojo in so prepričani, da jim tega pa res ni treba razlagati otrokom, saj bodo slej ko prej vse ugotovili sami.
Vodja raziskave Mar Perason je v svojih zaključkih navedel tudi, da skoraj polovica staršev meni, da je delo učiteljev, da otroke spoznajo z osnovami spolnosti. 15 odstotkov jih meni, da lahko nalogo učiteljev prevzamejo prijatelji ali starejši bratje ali sestre.
Seveda se mnogi strinjajo, da je spolna vzgoja pomembna, obenem pa dodajajo, da tudi njim starši niso razlagali o spolnosti.

Zakaj pa nekateri starši vseeno želijo spregovoriti o tej tabu temi tudi doma?

37 odstotkov jih meni, da je dobro, da od njih izvedo prave informacije in ne od prijateljev. 29 odstotkov staršev želi tudi s takšnimi temami z mladimi vzpostaviti iskren odnos, 26 odstotkov pa jih želi otroke na takšen način pripraviti na svet odraslih.