Nosečnica

(Foto: Thinkstock)

V raziskavi je od leta 2003 sodelovalo okoli 3000 deklet iz zahodne Avstralije, raziskovalci pa so njihovo zdravstveno stanje spremljali, dokler niso dopolnile 20 let.

Polovici vzorca deklet od 13 do 15 let so raziskovalci za konec tedna dali v varstvo robotske dojenčke, druga polovica pa je imela samo standardno spolno vzgojo. Prek njihovih zdravstvenih poročil so nato ugotovili, da so tiste, ki so imele v varstvu robotskega dojenčka, zanosile prej od tistih, ki so imele samo standardno spolno vzgojo. Vsaj eno nosečnost so namreč zabeležili pri 17 odstotkih tistih, ki so varovale robota, medtem ko so pri drugi polovici vzorca nosečnost zabeležili pri 11 odstotkih.

"Žal so rezultati takšni," je za AFP dejala vodja raziskave Sally Brinkman. "Nekateri raziskovalci so sicer podvomili v učinkovitost robotskih dojenčkov, nobeden pa ni pomislil, da bi lahko prinesli nasproten učinek od želenega," je še dejala Brinkmanova.

Raziskovalci so navedli še, da je 53,8 odstotka deklet, ki so zanosila in imela v varstvu umetnega dojenčka, naredilo splav. V kontrolni skupini pa je nosečnost prekinilo 60,1 odstotka deklet. Dodali so, da študija dokazuje, da ima lahko raziskava s še tako dobronamernim ciljem nepričakovane posledice.