Kot je pojasnil Daniel Jug s policije, je prodaja pirotehničnih izdelkov prve kategorije, katerih glavna značilnost je pok, dovoljena med 19. in 31. decembrom, njihova uporaba pa med 26. decembrom in 1. januarjem. Teh izdelkov pa se ne sme uporabljati v bližini bolnišnic, v strnjenih naseljih, zaprtih stanovanjskih prostorih, prevoznih sredstvih potniškega prometa in na območjih, kjer potekajo javne prireditve in shodi.

Petarde

(Foto: Reuters)

Prepovedane so predelava pirotehničnih izdelkov, njihova domača izdelava in preprodaja. Prav tako so prepovedane prodaja, posest in uporaba pirotehničnih izdelkov druge in tretje kategorije, katerih glavna značilnost je pok. Globa za kršitev znaša od 400 in 1200 evrov, pristojni pa izdelek tudi zasežejo, je pojasnil Jug.

Kot je pozval Jug, naj ljudje pirotehnične izdelke kupujejo v pooblaščenih trgovinah in naj bodo pozorni na oznako CE na izdelkih, ki pomeni, da izdelek ustreza standardom. Uporabljajo pa naj izdelke tako, da ne ogrožajo zdravja in premoženja ljudi, je poudaril in opozoril, da pri uporabi pirotehničnih izdelkov ni prostora za alkohol, nepremišljenost in objestnost.

Na policiji so sicer tudi letos pripravili preventivno akcijo Bodi zvezda - ne meči petard, ki je namenjena predvsem osnovnošolcem in srednješolcem. Pri njeni promociji je letos pomagal tudi smučarski skakalec Peter Prevc, ki je upodobljen na plakatu ob sloganu Ne s pokom, raje s skokom do zvezd!

Da se preventiva izplača, je potrdil tudi Simon Herman s kliničnega oddelka za travmatologijo kirurške klinike Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana. Odkar so se v začetku tisočletja začele preventivne akcije, po njegovih besedah število poškodovanih s pirotehničnimi sredstvi upada, zdaj se giblje med 10 in 15 osebami na leto. Približno dve tretjini teh poškodovancev sta stari med 10 in 20 let. Večinoma si poškodujejo roke in obraz, večinoma gre tudi za lažje poškodbe, vsako leto pa se dva ali trije poškodujejo tako, da bodo posledice čutili vse življenje, je pojasnil Herman.

Petarde

(Foto: Thinkstock)

Inšpektorji pa po navedbah glavnega inšpektorja Inšpektorata RS za notranje zadeve Mitje Perka na tem področju opravijo med 60 in 70 nadzorov letno. Nadzori nad prodajo pirotehničnih izdelkov so usmerjeni predvsem v večja trgovska središča, obiščejo pa tudi bolj odročne kraje in spremljajo črni trg, denimo na sejmiščih. Nadzori so sicer skoncentrirani v decembrski čas, a inšpektorji s svojim delom začnejo že spomladi, predvsem ko nadzirajo trgovce na debelo, ki pirotehnične izdelke uvažajo v Slovenijo, je pojasnil Perko. Po njegovih navedbah so globe za samostojne podjetnike od 2000 do 20.000 evrov, za pravne osebe od 5000 do 50.000 evrov, za odgovorne osebe pa od 400 do 5000 evrov.

V Društvu za zaščito živali Ljubljana pa želijo ljudi spodbuditi, da se v celoti odpovejo pirotehniki. Ta je zaradi pokanja in svetlobnih efektov za živali lahko zelo stresna in nevarna, lahko doživijo strah, ki pa lahko pripelje tudi do težav, kot sta driska in pretirano uriniranje, lahko povzročijo, da živali ne jejo, je pojasnila Maša Cerjak Kastelic iz društva. Poleg domačih živali je treba po njenih navedbah misliti tudi na divje in rejne živali. V društvu so v okviru kampanje Prazniki brez pokanja pripravili tudi risarski natečaj, s katerim otroke in odrasle pozivajo, da si ognjemet raje narišejo.