Poročilo z naslovom Položaj otrok v svetu 2017: Otroci v digitalnem svetu vsebuje najnovejše podatke in analizo uporabe interneta med otroki. Ugotavljajo, da največji delež uporabnikov interneta predstavljajo mladi, saj ga na globalni ravni uporablja 71 odstotkov mladih. V celotni populaciji medtem internet uporablja le 48 odstotkov. Mladi, ki živijo v Afriki, imajo najslabši dostop do spleta in so najmanj povezani. Trije od petih mladih ne uporabljajo spleta v Afriki v primerjavi z enim od 25 mladih v Evropi.

Računalnik

(Foto: Pixabay)

Preučujejo tudi prednosti, ki jih digitalna tehnologija lahko ponudi najbolj prikrajšanim otrokom. Digitalna tehnologija omogoča širjenje dostopa do informacij, pridobivanje veščin za delovna mesta, povezana z digitalnim svetom, ter platformo za povezovanje otrok in izmenjavo stališč.

Številni otroci teh priložnosti niso deležni. Približno tretjina mladih na svetu oziroma 346 milijonov jih namreč nima dostopa do interneta ali ga ne uporablja, kar dodatno povečuje neenakosti, so sporočili z Unicefa.

Poročilo obenem razkriva, kako pasti interneta dodatno povečujejo ranljivost otrok, predvsem na področju zlorabe njihovih zasebnih podatkov, dostopa do škodljivih vsebin in spletnega ustrahovanja.

Poročilo ugotavlja, da svetovne vlade in zasebni sektor niso uspeli dohajati sprememb, kar je otroke izpostavilo novim tveganjem, na milijone najbolj prikrajšanih otrok pa je brez dostopa do interneta še bolj zaostalo za svojimi vrstniki.

"Digitalna tehnologija, s svojimi prednostmi in slabostmi, je dandanes neizbežna v naših življenjih," je dejal izvršni direktor Unicefa Anthony Lake. "V digitalnem svetu se soočamo z dvojnim izzivom: kako omejiti nevarnosti spleta in hkrati omogočiti prednosti interneta za vsakega otroka," je dodal, kot so zapisali na Unicefu.

Samo skupno delovanje vlad, zasebnega sektorja, organizacij za otroke, akademskih krogov, družin in samih otrok lahko pripomore k varnejši rabi in večji dostopnosti interneta za otroke, so poudarili v poročilu.