Otrok in šport

(Foto: Profimedia)

 

Nizozemski raziskovalci so primerjali fizično aktivnost otrok in rezultate v šoli. Na podlagi 14 študij so ugotovili, da imajo otroci, ki so aktivnejši, boljše povprečne ocene in rezultate na testih.

Po mnenju strokovnjakov otroci potrebujejo eno uro gibanja dnevno, da bi bili zdravi. Leta 2009 so ob zaključku študije spoznali, da je le 18 odstotkov srednješolcev izpolnjevalo to zahtevo, 23 odstotkov pa jih sploh ni telovadilo.

Zakaj je dobro, da so aktivni?

Fizična aktivnost lahko poveča dotok krvi v možgane, izboljša spomin, pozornost in kreativnost. Gibanje hkrati dvigne razpoloženje in zmanjšuje stres.

Če hulahop obroč povezujete samo z deklicami in ritmično gimnastiko, se motite. Obroč, ki je bil v mladosti naših staršev nepogrešljiv, je lahko zelo lepo rojstnodnevno darilo tako za deklice kot dečke. Idej za gibalne igre je več kot dovolj …

Ob lepem vremenu otroci veliko časa preživijo zunaj in ena izmed zelo zabavnih aktivnosti je tudi kolesarjenje. Zakaj je pravzaprav dobro, da že od malih nog obvladajo kolo, smo se pogovarjali s Špelo Jazbec Gorenc, fizioterapevtko in terapevtko razvojno nevrološke obravnave.

Mnogi starši se za nakup skiroja odločajo ob prvem otrokovem rojstnem dnevu. Ali je to prezgodaj? Je skiro sploh primeren za tako majhnega otroka, ker se vedno odriva z isto nogo?

Med dečki postajajo vse bolj popularne rolke in wave boardi. Že v nižjih razredih osnovne šole želijo doživeti vožnjo na malo drugačen način, kot so jo navajeni, recimo s kolesom. Ali jim starši lahko dovolijo, da so tudi tako športno aktivni ali morajo še nekaj let počakati?

Bi se vaši otroci radi naučili rolanja? Že res, da je rolanje eden izmed najbolj priljubljenih poletnih športov, zavedati pa se moramo, da je pri tem zelo pomembna varnost. Za vas smo preverili, kako poteka tečaj rolanja in katere tehnike morajo osvojiti za varno zabavo na osmih koleščkih.