Janez Logar

Janez Logar, zakonski in družinski terapevt (Foto: osebni arhiv)

Prav je, da se z najstnikom na glas pogovarjamo o vseh čustvenih in fizičnih spremembah, ki jih doživlja. Staršem je pogosto težko spregovoriti o tem. Kaj so tiste prave besede, da niso preveč vsiljivi?

Ja, res je. Oni doživljajo ogromne spremembe. Včasih smo rekli, da se jim dogajajo hormoni, danes vemo, da je adolescenca drugo obdobje, ko človeku pospešeno rastejo možgani oz. se vzpostavljajo nove možganske spremembe. Razen tega otroci na začetku pubertete razvijejo abstraktno mišljenje, kar jim omogoča razmišljanje in gradnjo nečesa novega. Telo se jim spreminja, počasi pridejo prve simpatije in zaljubljenosti. Za starše pa je pomembno, da imamo v tem obdobju popravni izpit. Predvsem starši ne smemo molčati in jih pustiti pri miru. Ves čas moramo vedeti, da so najstniki zaradi nenadnega razvoja zelo zbegani. Oni preprosto samo vedo, da se jim nekaj dogaja, ne vejo pa kaj. Dajmo jim zagotovilo, da smo ob njih in da lahko računajo na našo pomoč. Npr: »Vem, da ti je težko, toliko novosti, novi prijatelji, niti ne veš koga pogledati, kaj se s kom pogovarjati, morda ti je všeč kakšen fant in mu ne upaš to pokazati ... Želim ti povedati, da vem, kaj doživljaš in želim da veš, da se lahko vedno obrneš name. Ko rabiš, vprašaj.«

NASVETI, KAKO LAHKO STARŠI OHRANIJO DOBER ODNOS Z NAJSTNIKOM

Tabu tema je tudi spolnost. Mnogi starši si zatiskajo oči, da njihov otrok ni spolno aktiven. Kako odprto spregovoriti o tem?

Starši si moramo vzeti čas in jim razložiti pomen spolnosti. Če jim mi tega ne bomo povedali, bodo dobili popačene odgovore od vrstnikov in preko interneta. Preprosto jim povejmo, da je spolnost nekaj lepega in da je spolnost normalni, pričakovani del odnosa med dvema, ki se imata rada. Pred tem pogovorom bomo morali starši sami predelati lasten sram in strah pred to temo. Nato bo lažje. Naše besede o spolnosti si bodo neprimerno bolj zapomnili kot druge vire. Boljše je, da se mi odločimo in jim razložimo, kot da imajo težke (prve) izkušnje s spolnostjo.

Puberteta prinese tudi nove izzive za otroka: kako zavrniti alkoholno pijačo, cigareto, drogo. Kaj lahko preventivno na tem področju storijo starši?

Najboljša preventiva je, da ima otrok visoko lastno samovrednost. Kljub temu moramo priznati, da je verjetno danes skoraj nemogoče obvarovati otroke alkohola. Največ bomo naredili, ko bo otrok ponotranjil, da preprosto ne potrebuje alkohola, drog in cigaret. Zato je doma nujen pogovor o škodljivosti omenjenih substanc. In se bo verjetno kljub temu zgodilo. Takrat ne bo pozitivnega učinka, če ga bomo kregali in kregali. Mora pa otrok (recimo do polnoletnosti) jasno vedeti, da je njegov prihod vstopnica za njegov naslednji izhod ven. Rekli smo že, da bo nam postavljanje meja v pomoč, otrokom pa v korist. Otrok mora vedeti, da ga bo nekdo sredi noči pričakal in pogledal v oči in zavohal, kakšen je prišel domov. In spet: njegov prihod je vstopnica za njegov naslednji izhod ven. 

Kako prepoznajo, da se s pubertetnikom nekaj dogaja, pa ne vedo kaj? Kaj so tisti znaki, ki nakazujejo, da gre za nekaj resnega? Se to odraža na otrokovem vedenju?

Svoje notranje dogajanje pubertetniki odražajo s svojim vedenjem. Tako starši še najlažje opazimo resne spremembe. V njihovih najtežjih trenutkih nekateri padejo v depresijo ali vsaj daljšo brezvoljnost, spet drugi postanejo agresivni, naslednja, še hujša stopnja pa je redno poseganje po alkoholu, travi, drogah. Žal ni več tako redno, ko se mladi samopoškodujejo (rezanje). Več kot si upamo priznati je najstnikov, ki si želijo, da bi umrli in da bi se prekinilo njihovo notranje trpljenje. Starši si ne smemo zatiskati oči in kadar nam zmanjka znanja in ker se gre za naše otroke, poiščimo pomoč. Hkrati pa moramo vedeti, da noben strokovnjak nima takšne moči, kot jo imamo starši. Največkrat nas najstniki z neprimernim vedenjem le kličejo na pomoč. Na vsak način moramo nekaj odreagirati, saj nam sporočajo, da jim je hudo. Želim ali ne želimo slišati, vendar otroci so vedno barometer družinskega vzdušja. Oni to vzdušje le odigravajo, saj nimajo moči, da bi ga ustvarjali.

NASVETI, KAKO LAHKO STARŠI OHRANIJO DOBER ODNOS Z NAJSTNIKOM

Najstnik

(Foto: Profimedia)

Natisnite plakat TUKAJ

Ohranimo dober odnos

Bibine e-novice

Prijavi se na Bibine e-novičke in bodi na tekočem z aktualnimi članki o zanositvi, nosečnosti, negi in vzgoji otrok, partnerskih odnosih in idejah za prosti čas. Zate jih pripravlja ekipa Bibaleze.si.