Starši in najstnik

(Foto: Profimedia)

Marsikdo misli, da je družina v najstniških letih manj pomembna, saj je takrat otrok že samostojnejši, zrelejši in starejši. Toda, dragi starši, vaša pomoč in podpora sta več kot dobrodošla, čeprav vam tega ne pokaže. Vaš odnos se bo skozi obdobje odraščanja spremenil in tako je tudi prav. Ko otrok preide v puberteto, ni čas, da ga pošljete v svet, ampak poiščete drugačne načine, kako boste vključeni v njegovo življenje.

Čeprav vam kdaj pa kdaj zabrusi, da vas ne mara, da ne želi biti več del te družine, vas še vedno potrebuje. Pod vplivom vseh sprememb, tako fizičnih in čustvenih, včasih ravna nepremišljeno, kar pa ne pomeni, da vas nima rad. Še vedno si želi, da veste, kaj se dogaja z njim. Puberteta je izziv za vso družino in skupaj vam bo uspelo prebroditi tudi to obdobje.

Pomembno je, da ustvarite ljubeče okolje, zavetje za vsakega družinskega člana in ostanete povezani. To pa vam bo uspelo le z uspešno komunikacijo, preživljanjem skupnega časa, dobrim poznavanjem želj, ciljev, navad, potreb drug drugega.

Ker so počitnice idealna priložnost za izboljšanje odnosov, sodelovanje, družinska druženja, smo se na Bibaleze.si odločili za mini projekt, v katerem želimo podati koristne nasvete, kako se pogovarjati brez kričanja, kako ostati vključeni v šolske obveznosti brez teženja, kako reagirati na otrokovo zabavanje v najstniških letih. Razkrivamo tudi, kaj vse lahko počnete s pubertetnikom in kakšnih napak ne smete početi. Dotaknili smo se tudi tabu tem, kako sploh na glas spregovoriti in svetovati.

Janez Logar

Janez Logar, zakonski in družinski terapevt (Foto: osebni arhiv)

Izbrali smo pet ključnih tem, ki slonijo na odnosu starši-najstnik. Odgovore in nasvete nam je posredoval družinski terapevt Janez Logar.

Kako lahko starši ostanejo vključeni v otrokove šolske obveznosti?

Pri tej temi smo spregovorili o tem, kako lahko starši sploh pomagajo najstniku glede učenja, pisanja domačih nalog ipd. Razlagamo, kaj vse počnejo narobe, ko se otrok izobražuje. Gredo marsikateri starši z vmešavanjem čez mejo? S tem 'dušijo' otroka? Odgovore nam je pomagal poiskati Janez Logar. Dodajamo tudi konkretne informacije, kako lahko pomagate, ko pride do kakršnihkoli težav v šoli.

Vse informacije si lahko preberete TUKAJ

Kako najti skupno besedo z najstnikom brez kričanja?

Najstniki velikokrat preizkušajo meje. Katere meje jim lahko starši dovolijo, da prestopijo? Prepiri so pogostejši, toda mogoče vsi niso nujni. Terapevt pojasnjuje, kaj je res pomembno, da razpravljamo. Mnogi se sprašujejo, kako lahko sploh izboljšajo komunikacijo s pubertetnikom, ki jih ne sliši. Tudi to razkrivamo s pomočjo terapevta. In ja, tudi starši počnejo nekaj narobe, toda kaj?

Vse informacije si lahko preberete TUKAJ.

Kako reagirati na otrokovo 'žuranje'?

Povsem normalno je, da starše skrbi, ko otrok začne ponočevati s prijatelji, toda zabava ni vedno nekaj slabega. Kaj si o tem misli terapevt z dolgoletnimi izkušnjami? Seveda morajo pri tem tudi obstajati neka pravila, toda kakšna? Nevarnosti je zelo veliko, zato je prav, da mladostnika na pravi način na njih tudi opozorite. Dejansko pa so starši včasih preveč vsiljivi, preveč radovedni, preveč strogi in izvemo, kako vse to ne storiti pri lastnem otroku.

Vse informacije si lahko preberete TUKAJ.

Kaj početi z najstnikom v prostem času?

Ko je bil otrok majhen, ste vedeli, kako preživeti prosti čas z otrokom. Sedaj je večji, starejši in nimate idej. Zbrali smo nasvete, kako popoldne, počitnice, vikend preživeti zabavno tudi, če imate pubertetnika. Dejansko takrat, ko ste skupaj in se smejite na ves glas, morate paziti na eno stvar, če ne želite, da se vse lepo prehitro konča. Zavedati se morate tudi zelo pomembnega dejstva, ki privre na dan v puberteti.

Vse informacije si lahko preberete TUKAJ.

Kako se pogovarjati z najstnikom o tabu temah?

Marsikateri starši se zavedajo, da se morajo s svojim odraščajočim se otrokom pogovoriti o vseh čustvenih in fizičnih spremembah, ki jih doživlja, vendar ne najdejo pravih besed. Terapevt razkriva načine, kako odprto spregovoriti o vseh kočljivih temah. Prav tako izpostavimo, kako preventivno nagovoriti otroke o drogah, cigaretah in alkoholu. Kako naj reagira najstnik, če postane žrtev nasilnih sovrstnikov? Prepoznajte tiste pomembne znake, ki razkrivajo, da z vašim otrokom nekaj ni v redu.   

Vse informacije dobite TUKAJ.

Najstnik

(Foto: Profimedia)

Ohranimo dober odnos

Natisnite plakat TUKAJ. 

Bibine e-novice

Prijavi se na Bibine e-novičke in bodi na tekočem z aktualnimi članki o zanositvi, nosečnosti, negi in vzgoji otrok, partnerskih odnosih in idejah za prosti čas. Zate jih pripravlja ekipa Bibaleze.si.