Par

V obdobju najstništva se običajno pojavijo prve ljubezni. (Foto: Profimedia)

Gotovo se vsak od nas spomni najstniških let, prvih ljubezenskih podvigov in preizkušenj. Takrat se je zdelo tako zelo čustveno in usodno – od prvih simpatij, poljubov, zmenkov … In ko se je zgodilo razočaranje, se je zgodil tudi konec sveta. Vsaj tako smo mislili. Ko se zdaj ozremo na tista leta, se šele zavemo, kako zelo brezskrbna so bila, čeprav se nam takrat niti približno ni zdelo tako. Če imate zdaj v družini najstnika, vam hitro obudi spomine na vse to, kar smo doživljali tudi sami. Res je, da se časi spreminjajo, a nekatere stvari ostajajo iste, sploh tiste, kjer igrajo glavno vlogo čustva.

Preberite še: Zakaj so pogovori o spolnosti tabu?

Obdobje najstništva je poseben čas, ko se otrok korak za korakom bliža odraslosti. Po eni strani ima najstnik občutek, da je že zrel, po drugi pa potrebuje vodstvo in podporo staršev. Kot starši glejte na to obdobje kot na dragocen čas, ko ste lahko otroku v veliko čustveno oporo, ko jo bo potreboval. Bolj ko boste stkali globoke in pristne vezi, bolj vam bo najstnik pripravljen zaupati – tudi o tistih najbolj ranljivih temah, ki se v tem obdobju pojavljajo. Ena od teh so zagotovo prve ljubezenske preizkušnje, nesrečni zaključki prijateljstev in simpatij ter podobne srčne težave.

Pri razumevanju vašega najstnika vam lahko pomagajo tudi vaši spomini. Vprašajte se, kaj bi vam najbolj pomagalo v tistem obdobju. Kaj ste pogrešali pri starših? Ste se lahko obrnili na mamo ali očeta, ko so vas mučile tegobe? Ste bili prepuščeni samim sebi? Vaše izkušnje so vam pri tem v veliko pomoč, saj pri razumevanju vaših otrok najlažje izhajate iz sebe. Naučite jih obvladovati bolečino, zavrnjenost, razočaranje in druge neprijetne občutke, s katerimi se bodo skozi življenje še spopadali.

Najstnik

Pomembno je, da stojite v tem izjemno ranljivem obdobju svojemu otroku ob strani. (Foto: iStock)

Preberite še: Ko starši izvejo, da je njihov najstnik spolno aktiven ...

Ovrednotite njihovo doživljanje in čustva

Izogibajte se besedam: "Saj sem vedel/-a da ne bo trajalo" ali "Prve ljubezni nikoli ne uspejo". Če ste bili že od začetka prepričani, da bo ljubezen vašega najstnika le kratkega veka, morate vedeti, da je bila to zanj/zanjo izjemno intenzivna izkušnja. Zato nikar ne poskušajte minimalizirati njihovega doživljanja, češ naj ne bo otročji. Vse, kar doživlja, je zelo resnično, zato ovrednotite njegova čutenja. "Popolnoma te razumem, da ti je težko v vsem tem", "Vem, da ni prijetno, tudi sam/-a sem šel/-a skozi podobne občutke, ko sem bil/.a najstnik/-ca." S tem boste dali otroku vedeti, da ga razumete in da ste z njim v tem, kar doživlja. Naj tudi ve, da se lahko kadar koli obrne na vas, ko bo potreboval pogovor.

Podprite njihove odločitve

Tudi če je bil vaš otrok pobudnik konca prve partnerske zveze, še ne pomeni, da ni razočaran in prizadet. Tudi če se s tem morda niste strinjali in se vam je zdel njegov odnos simpatičen in perspektiven, ga nikar ne obtožujte, da je naredil napako. Podprite ga v odločitvi, ki jo je storil, in mu tako tudi dopuščajte lastne izkušnje, iz katerih se bo učil. Navdajte ga z upanjem, da je to običajen del prebolevanja in da se mora soočiti tudi s takšnimi čustvi – nikar pa ga ne spodbujajte, naj se jih izogiba ali potlači. To je pomemben proces, zato mu subtilno pomagajte skozenj.

Poslušajte ga in čim manj govorite, vsaj na začetku

Bolje kot da najstnika že na samem začetku zasujete z dobronamernimi nasveti, je, da mu pustite priložnost za govorjenje. V tem obdobju potrebuje čas, da znova sestavi svoje misli, se znebi zmede in predela čustva, s katerimi se spopada. Že to, da ste ob njem v tišini, je včasih veliko bolj vredno kot deset nasvetov, kako naj čuti in se vede. Prebolevanje prve ljubezenske izkušnje je intenziven proces, zato dajte svojemu najstniku prostor in čas. Ko vas bo vprašal za nasvet, mu ga dajte. Lahko pa mu to tudi naravnost predlagate, v smislu: "Kar koli te zanima na to temo, me lahko vprašaš." Lahko jih spodbudite, da se vam odprejo, a nikar ne silite, če tega ne želijo.

Najstniki

Prve preizkušnje prinesejo tudi prva večja razočaranja. (Foto: Pixabay)

Preberite še: Starševske napake v odnosu do najstnika

Pogovorite se o novodobni tehnologiji in družbenih omrežjih

Najstniki imajo drugačen odnos do družbenih omrežij, kot ga imamo odrasli. Zelo radi delijo podrobnosti o svojem življenju in redno posodabljajo svoje profile ter statuse. Pri tem morda ne bo odveč nasvet, naj na svojih profilih ne objavljajo preveč čustvenih izpovedi, ki zadevajo razpad razmerja, saj se hitro lahko zgodi, da bodo zapis, ki je nastal v afektu, pozneje obžalovali. V to kategorijo predvsem sodijo intimni podatki o zvezi. Včasih niso še dovolj zreli, da bi lahko jasno razsodili, kaj je primerno, sploh v takšnih težjih obdobjih.

Pomagajte mu pri razvedrilu

Svojega najstnika najbolje poznate vi, zato veste, kaj mu je najbolj všeč. Pomagajte mu preseči težko obdobje in se mu posvetite. Pojdita skupaj nakupovat, na športno tekmo, v kino, na smučanje … skratka tja, kjer se bo lahko razvedril. Pridite mu nasproti z aktivnostmi, ki ga veselijo, a še vedno vztrajajte pri običajni življenjski rutini (domače naloge, družinski izleti, pomoč doma …)

Pripravite se tudi na nihanje razpoloženja

Tako kot pri odraslih se tudi pri najstniku odvije celoten proces žalovanja – so boljši in slabši dnevi, trenutki optimizma in obupa. Po daljšem obdobju dobrega počutja lahko sledi nepričakovan čustveni padec, ki najstnika znova posrka v temnejše dneve. Ne bodite presenečeni, če bo šel skozi nekaj takšnih faz, a kljub vsemu bodite pozorni, če njegovo psihično stanje drastično pade. Pomoč svetujemo tudi, ko pridružijo tudi težave s prehranjevanjem, spanjem in čustvovanjem.

Preberite še: Najstnik na razpotju odraslosti

Bibine e-novice

Prijavi se na Bibine e-novičke in bodi na tekočem z aktualnimi članki o zanositvi, nosečnosti, negi in vzgoji otrok, partnerskih odnosih in idejah za prosti čas. Zate jih pripravlja ekipa Bibaleze.si.