Dijaki

(Foto: Thinkstock)

Na okrogli mizi se bodo zbrali Mojca Volk iz Fakultete za elektrotehniko Univerze v Ljubljani, Špela Bernhard in Zlatko Pflaum iz Lek Pharmaceuticals ter Stanislav Jakelj iz podjetja Acroni. Razpravljali bodo o karieri inženirja in dijakom zaupali bogate izkušnje in zanimive zgodbe, ki so jih doživeli na svoji poklicni poti, so sporočili iz jeseniške gimnazije.

Tovrstni dogodki na gimnazijah predstavljajo osrednjo aktivnost projekta Inženirke in inženirji bomo!, ki želi mlade motivirati k izbiri tehniških in naravoslovnih študij ter jim predstaviti dinamično in ustvarjalno inženirsko poklicno pot. Mladim pokaže, da je poklic inženirja odgovoren, vznemirljiv in inovativen.

Hkrati jih spodbuja k razmišljanju v čem so dobri, kje leži njihov talent ter kako to dobro izkoristiti. Predstavi jim karierne priložnosti na področju tehničnih in naravoslovnih poklicev, promovira nadgradnjo inženirskih znanj s poslovnimi ter organizira poznanstva z zanimivimi in uspešni posamezniki iz poslovnega sveta.

V projekt, v okviru katerega letno izvedejo med deset in 12 dogodkov, je vključenih 11 vodilnih slovenskih gimnazij. V petih letih so v okviru projekta organizirali že 28 dogodkov, gimnazije po vsej Slovenije pa so gostile več kot 150 inženirjev, poslovnežev in managerjev, ki so nagovorili več kot 1800 dijakov.

Pobudniki in ustanovitelji projekta so Janez Bešter iz ljubljanske fakultete za elektrotehniko, Anton Petrič iz podjetja Cisco in Edita Krajnović iz podjetja Mediade. Podpornikov tega nepridobitnega, družbeno odgovornega projekta je že skoraj 30, število partnerjev pa iz leta v leto narašča. Letos se mu pridružuje tudi Inženirska akademija Slovenije.

Častni pokrovitelj projekta je od novembra 2014 predsednik republike Borut Pahor, ki s tem potrjuje, da so ambicioznost, ustvarjalnost in znanje inženirjev izjemnega pomena za družbo, so poudarili organizatorji.