14 letnika aretirali zaradi objave domačega porno filma na Facebooku - 1

S pogovorom najdite pot do najstnika ... (Foto: iStockphoto)


Spomnite se tistih let, ko ste bili tudi sami mladi, polni energije in navihanosti. Tudi vi ste si želeli ostajati dolgo v noč zdoma, tudi vi ste se želeli ves čas samo družiti s prijatelji. Vaše želje so bile povsem normalne, tako da poskušajte razumeti svojega odraščajočega otroka, ki je nabit s takšnimi in drugačnimi čustvi, reakcijami, dejanji … Poskušajte z njim najti skupno besedo, skupaj vzpostavita neki red, pravilnik, ki se ga bo držal, a bo obenem imel dovolj svobode, ki jo tako nujno potrebuje v teh letih.

Veliko se pogovarjajte

Z najstnikom se veliko pogovarjajte, bodite vi tisti, ki boste začeli kramljati o čem koli. Vprašate ga lahko, kako je preživel dan, kakšne ima načrte za popoldne in zvečer … Toda vajin pogovor naj ne poteka kot intervju, temveč kot debata. Z mladostnikom lahko tudi razpravljata o različnih temah, ki ga veselijo. Komunicirajte sproščeno, brez prigovarjanj, zadržkov, vmes pa se lahko dotaknete tudi resnih tem.

Najstnica

Najstnik mora vedeti, kakšna pravila ste mu postavili in kaj se zgodi, če jih prekrši. (Foto: Thinkstock)

Prisluhnite

Če je otrok preveč kritičen do vas, ga poslušajte in ga nato vprašajte, kaj pravzaprav pričakuje od vas. Pogovarjajte se z njim umirjeno, poskušajte se brzdati.

Kršenje pravil in posledice

Vaš odraščajoči otrok se mora zavedati, kaj je prav in česa ne sme početi, obenem pa mu morajo biti znane posledice kršenja pravil, ki sta jih skupaj postavila. Hočete ali nočete, omejitve mu morate postaviti, saj ga boste le tako lahko usmerili na pravo pot v življenju. Mogoče tega ne bo razumel zdaj, niti ne bo cenil; ko pa bo odrasel, vam bo hvaležen, tako kot ste vi zdaj svojim staršem.

Upoštevajte mladostnikovo mnenje

Čeprav se ne strinjate popolnoma z njim, njegovo mnenje vam je nerazumljivo, ga upoštevajte. Pokazali mu boste, da ga spoštujete, da so tudi njegove želje, sanje, cilji, razmišljanja v vaši družini zelo pomembna in ne naletijo na gluha ušesa.

Spodbujajte ga

Veliko najstnikov eksperimentira, želijo najti prav tisto, v čemer bodo najboljši. Stojte jim ob strani in jih podpirajte. Če je športno aktiven, ne zamudite njegovih tekem. Če poje, ne zamudite velikih proslav. Naj v množici obrazov zagleda vašega in se počuti ljubljenega!

Skupne aktivnosti

S pomočjo skupnih aktivnosti lahko izboljšate svoj odnos z najstnikom. Pozanimajte se, kaj bi mladostnik z veseljem počel v vaši družbi, poiščite skupno zabavo. Pri tem pa ne mislimo nekaj velikega, lahko je to samo obisk trgovine, igranje računalniških iger, sprehod … kar koli. Čas, ki ga boste preživeli s svojim ''velikim'' sinom ali ''veliko'' hčerko, je neprecenljiv, kajti še prehitro bo napočil trenutek, ko bodo zapustili vaše gnezdo in odšli na fakulteto v drugi kraj …

Najstnica in mama

Naj najstnik začuti, da se lahko kadar koli opre na vas. (Foto: iStockphoto)


 

Svoje mnenje lahko izrazite na naši Facebook strani ali pa se nam samo pridružite s klikom na