Umirjeno jutro

Za uspešen začetek v šoli lahko poskrbite že navsezgodaj, in sicer tako da skupaj z otrokom zdravo zajtrkujete. Prav tako naj ima pred šolo dovolj časa, da se uredi. Vstane naj dovolj zgodaj, da se lahko v miru umije, obleče in poje. Vse to bo lahko naredil brez nerganja, če bo šel dovolj zgodaj spat.

Za svoje šolske potrebščine mora skrbeti otrok sam. Sam si mora v torbo zložiti knjige, zvezke, ki jih bo potreboval pri pouku. To je najbolje, da stori že dan prej. Prav tako si lahko že vnaprej pripravi oblačila, ki jih bo oblekel v šolo.

Otroška soba

Otrok mora v sobi imeti vse na svojem mestu, nered ne sodi vanjo. Zraven pisalne mize je dobro, da ima police, škatle, omarico, predalnik, v katerem ima lahko zložene šolske potrebščine. (Foto: Profimedia)

Urejenost in organiziranost

Pravijo, da je ključ do uspeha dobra organizacija, urejenost. Otrok mora v sobi imeti vse na svojem mestu, nered ne sodi vanjo. Zraven pisalne mize je dobro, da ima police, škatle, omarico, predalnik, v katerem ima lahko zložene šolske potrebščine. Tako ne bo izgubljal časa z nenehnim iskanjem, premetavanjem stvari po sobi.

Lahko se bo posvetil samo učenju. Pri učenju pa vztrajajte, da se ne uči samo zadnji dan, tik pred kontrolno nalogo, naj se nanjo pripravlja že prej, v miru in počasi, brez stresa ter časovne omejitve. Pojasnite otroku, da bo njegova ocena pri testu tako zagotovo višja.

Včasih pa se zgodi, da otrok pozabi, kaj se mora učiti, kaj ima za domačo nalogo ipd. K boljši organiziranosti pripomore tudi to, da imate seznam telefonskih številk staršev njegovih sošolcev in sošolcev, ki jih lahko otrok ali vi pokličete, ko česa ne ve.

Sodelovanje z otrokom

Pomagajte otroku vzpostaviti rutino, določi naj, od kdaj do kdaj se bo vsako popoldne učil, kdaj bo prost, kdaj mora vse to prilagoditi zunajšolskim dejavnostim. Lahko mu celo svetujete, da domačo nalogo napiše takoj, ko pride domov, ne pa pozno zvečer. Če ima težave in nečesa ne zna rešiti, mu seveda priskočite na pomoč. To ne pomeni, da vse rešite namesto otroka, le skupaj poiščita pot do znanja.

Učenje

Otrok bo uspešnejši, samozavestnejši na vseh področjih, če bo imel oporo v vas. (Foto: Profimedia)

Otrok bo uspešnejši, samozavestnejši na vseh področjih, če bo imel oporo v vas. Ne pozabite ga pohvaliti in ves čas spodbujati. Vzpostavite z otrokom dobro komunikacijo. Vsak dan se pogovarjajte z njim o šoli, kako je preživel dan, kaj se je novega naučil, kaj je rekla učiteljica … Naj se vam zaupa tudi takrat, ko dobi podpis v beležko ali slabo oceno. Ko vam pove slabo novico, ohranite mirno kri, ne kričite in ne kregajte ga. Skupaj ugotovita, zakaj je prišlo do tega, mogoče potrebuje pri določenem predmetu inštruktorja, mogoče zamuja v šolo, ker se mu je pokvarila budilka … Resnično se najprej z otrokom pogovorite in poiščite vzrok težav. Tako se vam bo drugič ob težavah spet zaupal in tudi vi mu boste popolnoma zaupali.