Inovativna učilnica

(Foto: Osnovne šole Spodnja Šiška )

Na Osnovni šoli Spodnja Šiška v Ljubljani so vključili sodobno tehnologijo v izobraževalni proces in tako prebudili v učencih večje zanimanje za učenje. ''Delovanje družbe in trg dela bosta čez 15 let zagotovo drugačna kot danes. Zato moramo naučiti otroke, da bodo znali živeti v svetu, ki bo deloval na pretežno digitalni način. Moramo jih naučiti, da si zastavijo problem in potem znajo poiskati rešitev'' je ob ustanovitvi inovativne učilnice povedal ravnatelj Osnovne šole Spodnja Šiška Franci Hočevar.

Otroci so novost sprejeli z odprtimi rokami, saj imajo po novem na tabličnih računalnikih naloženo izobraževalno različico igre Microsoft Minecraft: Education Edition.

Učenje pa poteka tako: učitelji na vseh tablicah hkrati odprejo določen program ali datoteko, s čimer uporaba tablic pri pouku poteka hitro in brez zapletov. In ker gre za različico najbolj priljubljene igre vseh časov Minecraft, so učenci med igro primorani, da se učijo, a jim seveda to ni težko početi. Učna snov je tako veliko bolj privlačna in podatki ostanejo v malih glavah, željnih znanja.

''Učiteljice na Osnovni šoli Spodnja Šiška, ki so v preteklih tednih začele z uporabo tablic pri pouku, poročajo o izjemno pozitivnih prvih vtisih. Že na začetku se je izkazalo, da tablice spodbujajo motivacijo in zabavno učenje. Otroci bi vsako uro delali na tablicah, saj jim je delo z njimi zabavno, in sploh ne opazijo, da na njih počnejo podobne stvari kot v zvezku,'' poročajo o uspehu inovativne učilnice.

Trenutno so v ta projekt vključeni starejši šolarji, mlajši se jim bodo pridružili v prihodnje.

Ni pa to prvi primer v Sloveniji, s tablicami se že nekaj let srečujejo tudi na Osnovni šoli Dobje.