Kaj se zgodi, če mora otrok uporabiti zastarelo verzijo Windows 95? To se je vprašala raziskovalna ekipa, ki je zbrala najstnike in jim postavila test. Morali so se sami znajti in prižgati računalnik.

V 20 letih se je zelo veliko spremenilo in marsikateri izmed teh otrok še ni bil rojen. Največjo težavo jim je predstavljalo priključitev računalnika na svetovni splet. Za njih je vse skupaj trajalo predolgo, prepočasi, vmes bi nekateri skočili po prigrizek. Seveda pa so bili vsi popolnoma šokirani, ko so izvedeli, da ni brezžične povezave.

Večina strokovnjakov poudarja, da je pomembno, da otrok svojim letom primerno uporablja računalnik oz. da na svetovnem spletu išče informacije, ki so njegovi starosti primerne. Prav tako morajo biti igre, ki jih igra na računalniku, primerne njegovim letom.

Prav tako je zelo pomembno, da otrok za računalnikom ni sam, pridružite se mu tudi vi. Računalnik naj bo sredstvo za izobraževanje in razvijanje ustvarjalnosti.

Starost otroka in računalnik

Do tretjega leta otrok niti ne bo pokazal zanimanja za računalnik. Če pa ga bo, potem lahko skupaj z vami na njem odkriva svet barv, oblik, živali, predmetov ipd.

Od tretjega do šestega leta lahko uporabo računalnika uvajate postopoma, na svetovnem spletu lahko otrok poišče informacije o tistem, kar ga trenutno najbolj zanima, privlači, o čemer želi vedeti vsak dan več. Pri tem pa mu seveda lahko pomagate.

Od šestega do devetega leta je skrajni čas, da otrok ugotovi, da računalnik ni le za igranje iger. Lahko ga uporablja kot učni pripomoček pri mnogo šolskih predmetih. Seveda pa mora računalnik stati na vidnem mestu in ne v otroški sobi.

V starosti od devetega do dvanajstega leta znajo otroci že bolje uporabljati računalnik od staršev. Uporabljati ga začnejo tudi v komunikaciji s sovrstniki. Takrat je zelo pomembno, da se z njimi pogovoriti o ustrezni komunikaciji na svetovnem spletu, o tem, kaj smejo in česa ne smejo.