Bodite zvezde, ne mečite petard

Bodite zvezde, ne mečite petard! (Foto: Policija)

O varni uporabi pirotehničnih izdelkov in skupni akciji Bodi zvezda, ne meči petard so spregovorili na skupni novinarski konferenci Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana in Generalne policijske uprave (GPU). Na njej so predstavili tudi kirurško zdravljenje poškodb s temi izdelki.

Na UKC Ljubljana zadnja leta beležijo najnižje število poškodovancev. Po besedah kirurga Simona Hermana povprečje poškodb za lansko leto kaže, da je najbolj ogrožena skupina najstnikov, od 11. do 20. leta. "Največkrat je poškodovana glava oz. obraz in oči ter roke," je poudaril Herman, ki poziva starše, naj svoje otroke podučijo o pravilni uporabi pirotehničnih izdelkov ali jih odvračajo od njihove uporabe.

Glede pravilne uporabe pa je Herman opozoril, da je treba pirotehniko uporabljati izven naselij, proč od ljudi, na primerni podlagi, ki preprečuje prevračanje in omeji stik z ljudmi.

Posledice uporabe petard - 8

Posledice uporabe petard (Foto: UKC Ljubljana)

Predstojnik oddelka za plastično rekonstrukcijo Uroš Ahčan je prikazal možne poškodbe s pirotehničnimi izdelki. Po njegovih besedah so klinične slike različne - od preprostih opeklinskih ran do težjih in zapletenih poškodb, kjer pride do amputacij delov telesa.

Da se tudi otorinolaringologi srečujejo s poškodbami zaradi uporabe pirotehničnih izdelkov, je dejal Iztok Fošnarič s klinike za otorinolaringologijo. "Te poškodbe so k sreči redke, največ jih je okoli silvestrovega," je dejal in izpostavil poškodbe notranjega ušesa, kjer velikokrat pride do nepopravljivih poškodb.

Daniel Jug z GPU pa je povedal, da pri odraslih prihaja do poškodb večinoma zaradi nepravilne uporabe raket in baterij, pri mladoletnikih pa je poglavitni razlog nepremišljena in objestna uporaba petard. Ob lanskih božičnonovoletnih praznikih se je v 16 primerih poškodovalo kar devet mladoletnikov. K sreči je šlo za lahke telesne poškodbe.

Policija svetuje nakup pirotehničnih izdelkov izključno pri pooblaščenih trgovcih. Kupci naj bodo pozorni tudi na oznako CE.