Ni dvoma, da sta bralna kultura in pismenost zagotovo eni od najpomembnejših stvari pri razvoju in izobrazbi mladih. K temu v Sloveniji veliko pripomore bralna značka, ki jo opravlja kar 70 odstotkov osnovnošolcev.

Preberite še: Zato morate otroku brati pravljice

"Besedna zveza današnjega dne je, kot kaže, bralna značka. Bralna značka ni obvezna, učenke in učenci se zanjo odločijo prostovoljno, jo pa na ministrstvu vsekakor spodbujamo in pozdravljamo njen namen. Verjetno se strinjate z nami, da ima branje veliko pozitivnih lastnosti. In da je spodbujanje branja pri otrocih zagotovo odlična popotnica za vse življenje. Z branjem bogatimo besedni zaklad, osvajamo nove besede in besedne zveze, izboljšujemo spomin in koncentracijo, spodbujamo miselne procese, krepimo bralno razumevanje, splošno razgledanost in še bi lahko naštevali. Brez branja ni znanja, obenem pa je branje lahko tudi zabava. Drage šolarke in šolarji, branje je kul! Knjige te popeljejo na različne konce sveta, te spravijo v smeh, te kratkočasijo, ti odkrijejo neznane svetove in področja, razkrijejo nove besede in nas nasploh bogatijo," so na Facebooku objavili na ministrstvu za izobraževanje. 

Medtem je poslanka SDS Jelka Godec za zapisom na Twitterju dvignila precej prahu: "Mi lahko kdo pove, zakaj je bralna značka v OŠ obvezna? Ker to zamorjenost z bralno značko, ki zasleduje osnovni cilj vzgojiti bralca, ki bo rad bral vse življenje, opazujem pri otrocih že uhuhu let... #samovprašam"

Bralna značka ni obvezna in verjetno ne zamori (vseh) otrok. In Jelka Godec ni kar nekdo, ampak je poslanka v državnem zboru in tudi v odboru za šolstvo.

V oddaji SVET na Kanalu A se je na njene navedbe odzvala državna sekretarka na šolskem ministrstvu Martina Vuk. Poudarila je, da bralna značka ni obvezna, da pa je fino otroke že od malega navajati na pomembnost knjige in bralne kulture. "To pomeni bralno pismenost, da se znajdejo v življenju," je dejala.

Preberite intervju z Uršo Lamut, avtorico knjig za otroke z disleksijo

Po njenih navedbah se večina osnovnošolcev odloči za opravljanje bralne značke. Zanikala je poznejše navedbe Godčeve o domnevnih pritiskih na šolarje. "Širi se tudi bralna značka v vrtcih, kjer starši berejo otrokom." Branje knjig se ji zdi pozitivno tudi zaradi navajanja otrok, da ni vse samo tablica, elektronsko, igrice. Več v videu z naslovom "Iz SVETA: Pogovor z Martino Vuk o bralni znački" 

Pozneje je Godčeva na Twitterju objavila: "Me veseli, da sem vam z bralno značko popestrila dan ;) Ker pa očitno nekateri ne želite ali ne zmorete razumeti bistva, je smiselno odnehati ;)"

Kako otroci gledajo na bralno značko, si oglejte v videu z naslovom "Iz SVETA: Kako na bralno značko gledajo otroci?" Prvošolec Jaka jo je opravil prejšnji teden. Po zaključenem pripovedovanju je mamici dejal: "Meni srce tako razbija, da sploh ne vem, kaj se mi dogaja. Tako zelo sem vesel. Ponosen sem nase." Nadaljeval je: "Učiteljica je rekla, da lahko povemo še kakšno knjigico. In jo bom!"

Kako vaši šolarji dojemajo bralno značko, zapišite v komentarju!

Bibine e-novice

Prijavi se na Bibine e-novičke in bodi na tekočem z aktualnimi članki o zanositvi, nosečnosti, negi in vzgoji otrok, partnerskih odnosih in idejah za prosti čas. Zate jih pripravlja ekipa Bibaleze.si.