dominvrt

Zaustavite izpad trme z enim samim vprašanjem

MALČEK
13
22.11.2017, 7:36

Včasih otrok nepredvidljivo začne jokati, cepetati z nogami, kričati, včasih ima izpad trme zaradi določene stvari, dejanja ... Takrat se starši počutijo nemočni, želijo hitro reagirati ter vse skupaj pravočasno ustaviti, dokler ne pride še večji 'cunami'. Pogosto to ni tako preprosto, toda obstaja čarobno vprašanje, ki reši vse.

Zaustavite izpad trme z enim samim vprašanjem

Otrok kriči, joka
Otrok kriči, joka/ FOTO: iStock

Kako en dva tri zaustaviti jezo, bes, metanje po tleh, udarjanje ...? Spletni portal BrightSide navaja, da lahko starši to storijo preprosto z enim samim vprašanjem. Le-to se glasi:''Gre za majhno, srednjo ali veliko težavo?''

Ko otrok odgovori na vprašanje, starši lahko predlagajo, da se skupaj domislijo rešitve za novo težavo. Tudi psihologi so prepričani, da to preprosto vprašanje resnično deluje. Zakaj?

Ker tako starši damo otrokom vedeti, da so nam pomembna njihova čustva. Prav tako so strokovnjaki prepričani, da jih to preprosto vprašanje prisili, da se zaustavijo v razmišljanju in soočijo s situacijo, v kateri so se znašli. S tem vprašanjem tako rekoč pošljemo otroku vabilo, da skupaj rešimo težavo.

Ostanite mirni pri otrokovem naslednjem 'trmarjenju' in mu postavite to čarobno vprašanje. Namesto da bi ga minute in minute mirili, se z njim pregovarjali, boste skupaj mirno iskali rešitev.

Komentarji (13)

Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. S klikom na gumb Spletno oko prijavite komentar, za katerega menite, da vsebuje sovražni govor.

PonovnoRojen
23.11.2017, 9:06:54
+23
To to to.... Filozofiranje z otrokom, to pomaga.. Najprej: TRMA je rezultat vzgoje, in tudi če razfilozofiramo vprašanje o obsegu težave, ne odpravi TRME ampak skompezira otrokovo željo po pozornosti... Ta članek je IDIOTSKI da bolj ne more biti.
RamzesII
23.11.2017, 10:35:48
+2
Rešitev na brzino pač, dolgoročno pa ...
casperaa
23.11.2017, 13:12:13
+2
Najprej, to je lahko tudi značajska lastnost. Trma je lahko pozitivna in ti pomaga vztrajati pri stvareh, ki bi jih rad dosegel. Lahko pa negativna, temu nekateri rečejo, da si sam luknjo koplješ. Pri majhnih otrocih, ki imajo včasih cel napad trme, pa je lahko samo prehodno obdobje, starši pa morajo seveda pametno odreagirat. To je prvo uveljavljanje svojih želj oz. izsiljevanje.
RedRooster
23.11.2017, 8:11:16
+9
Oče in mati sta prva in najvažnejša vzgojitelja; poglejte svet okoli sebe in ljudi, ki so na položajih, ki odločajo o naši usodi in lahko razmislite, če sta starša samo starša ali znata tudi kaj vzgajati!
FreeYourWilly
23.11.2017, 0:23:36
+14
Avtor permisivne vzgoje je že priznal svojo napako s forsiranjem le-te. Vprašanje pa je kdaj bodo svoj ego požrli naši filozofi...
Iztok Strel
22.11.2017, 17:28:42
+68
kdor koli je napisal te neumnosti ni bil nikoli starš.......
ata janez
22.11.2017, 15:49:57
+71
Moj ata je znal utišati mojo jezo(trmo),ampak ne bom povedal kako.Bilo je učinkovito in danes sem mu hvaležen za to,čeprav sem bil takrat besen na njega.Trmast mulc pač.
nonna
22.11.2017, 16:35:01
+24
Kaj je bila ena po riti ;) ?
ata janez
22.11.2017, 16:36:04
+30
O,več kot ena.
nonna
22.11.2017, 16:42:25
+66
In je pomagalo. Takrat smo imeli tudi več spoštovanja do starejših. Današnji otroci (pa ne vsi, da me ne bo kdo začel napadat) so pa zaradi vzgoje "v rokavicah" nespoštljivi, nič ne cenijo, nočejo pomagati oz. ne vidijo sami dela in velikokrat se niti ne potrudijo, da bi kaj dosegli.
1sasona
22.11.2017, 17:10:41
+64
Imam 5-letno vnukinjo, ki nas je nekako pri 3h letih pričela tepsti, če ji ni bilo kaj prav. Zanimivo je, da se nikoli ni pretepala z otroci v vrtcu, nasprotno, vedno so jo vzgojiteljice dajale za vzor drugim otrokom. Ko sem se poskušala pogovoriti, me ni niti slišala. Nekoč pa mi je bilo dovolj in sem se postavila pred njo in zavpila: "Dovolj. Ne dovolim, da me tepeš, ker me boli. Ali bi rada, da te tudi jaz udarim, pa bo bolelo tudi tebe?" Ob tem sem še grdo gledala in požugala. Od takrat je vedno, kadar je dobila napad jeze, le mahala proti meni, jaz pa sem samo stala in brez besed požugala. Pomagalo je. Sedaj je to vedno redkeje, to je pač neko obdobje v razvoju otroka. Bi pa rada povedala, da strokovnjaki malo preveč posplošujejo, saj je vsak otrok osebnost zase in ne moreš uporabljati istega recepta za vse. Seveda je danes prepovedano otroku tudi le zagroziti z batinami, imaš takoj CSD na grbi, "strokovnjaki" pa so tako ali tako zafurali s svojimi psihološkimi fintami vsaj dve generaciji. Sem strogo proti pretepanju otrok, kazen pa mora biti, saj s filozofijo ne dosežeš nič. In, otrok ne zameri, saj se imava z vnukinjo radi. Skupaj se igrava, riševa, barvava, se igrava skrivalnice, se greva avtobus, trgovino..... zvečer pa je obvezna pravljica ali dve. Tudi sama nisem bila tepen otrok, le nekajkrat sem klečala - za res velike neumnosti. Pa sem mojo mamo oboževala in jo še sedaj.
bimmbolina
23.11.2017, 9:07:31
+1
Tudi sama sem proti fizičnemu kaznovanju otrok. Ker, zakaj ga lahko jaz udarim, on pa ne sme? Noben nebi smel, ne jaz, ne on. Pa nikakor nimam permisivne vzgoje, imajo svoje meje, dolžnosti in pravice. Trmarjenja, v obliki metanja po tleh, dretja v javnosti pa ne poznamo. Smo ga že v kali zatrli doma in ko je bilo NE, je ostalo pri tem, pa čeprav me je mikalo, da bi popustila. Sedaj sem vesela, da nisem. Imam tri, stare 9 in skoraj 7 ... otroške muhe in pasti smo mislim, da prebrodili ... sedaj se počasi pripravljamo na najstniške muhavosti.
oježeš
23.11.2017, 11:46:23
+2
Če daš otroku kakšno po riti ko je potreben, tudi sam dobro ve zakaj jo je dobil. Problem je pri tistih, ki nimajo mere ali tolčejo kar počez.
Med velikonočnimi prazniki bo tudi vreme praznično
Rossi: Tudi na Rinsa je treba računati v boju za ...
Poslovila se je humoristka Iča Putrih
Razplet, ki ga sodniki niso želeli videti
Kaj poveča tveganje za drugega najhujšega raka?
To je letošnja kraljica potic!
Melania Trump jezna, ker ne bo na naslovnici ...
Kdo zasluži več? Luka Dončić, Jan Oblak, Anže ...
Oblačila, ki ne smejo manjkati v otrokovi omari
Pri 20 letih je imela ogromen dolg, danes je ena ...
Moderni načini barvanja pirhov
Prima sladica vas bo navdušila