Poznate vse odgovore na otrokova vprašanja? In če jih, znate razrešiti vsako nerodno situacijo ali morda potrebujete pomoč? Čeprav smo v času od 19. marca do 6. maja 2012 vsak teden z družinsko vstopnico za ogled Zmajevih dni v Postojnski jami nagradili po eno zastavljeno vprašanje, to ne pomeni, da smo zaprli vrata. Še vedno nam lahko pišete, mi pa bomo pri vzgojiteljicah iz Ljubljanskih vrtcev poiskali pravi odgovor. Tokrat objavljamo vprašanje naše zadnje nagrajenke, mamice Nike.

Kletvice - 2

Otroku ugaja, če se mu drugi smejijo. (Foto: iStockphoto)

Imam 4-letnega sina. Zadnje čase oz. kakšen mesec nazaj je pričel na veliko uporabljati kletvice. Niti ne vem, od kod vse te kletvice pridejo, vendar je kot radar! In ne samo, da si zapomni slovenske, pozna tudi angleške. Drugače je retorično nadpovprečno razvit in njegov besedni zaklad je zelo bogat. Tudi dobro ve, da so to tako imenovane grde besede, vendar mu to predstavlja zabavo – predvsem če je v družbi kakšnega vrstnika. Poskusila sem že z vsem, pogovorom, ignoriranjem, kaznovanjem in nagrajevanjem, v kolikor grdih besed ne uporablja, vendar nič ne pomaga. Ali je to le faza oziroma kaj naj naredim, kako naj reagiram, kajti včasih je res prav sramotno. Sama kletvic ne uporabljam.

Vprašanje smo poslali vzgojiteljici Romani iz Lunce, ki mamici sporoča naslednje:

Glede na to, da je vaš sinček star štiri leta in ima zelo dobro razvit besedni zaklad, bo pri teh letih uporabljal vse besede, ki so mu neznane. Otrokom pri tej starosti pa so besede, ki so izpeljane iz kletvic, nasploh zelo privlačne. Kadar je v družbi vrstnikov, se mu, predvidevam, ob uporabi kletvice drugi smejijo. To mu seveda ugaja. Svetujem vam, da ga neprestano opozarjate, vendar previdno, ne izrekajte mu kazni in ne bodite prestrogi. Razložite mu, da so to zelo grde besede in da ste vi zelo žalostni, kadar govori grde besede, ki jih vi nikakor ne poznate. Predvsem pa ga tudi ignorirajte, tako se bo zavedal, da te besede niso zanimive. Kadar se z njim pogovarjate, ga pohvalite za njegovo pravilno izgovarjavo. Recite mu, da je zelo lepo, da tako lepo govori, in da boste veseli, če bo tako naučil govoriti tudi vas. Boste videli, postopoma bo pozabil na kletvice. Imejte veliko potrpljenja, kajti vse bo prerasel. Kot ste omenili je v tej razvojni fazi, ko so otrokom, še posebej dečkom, kletvice zelo mamljive. Vsak otrok ima drugačno fazo razvoja, in to je treba upoštevati, seveda pa vse do svoje meje. Priporočam, da mu vsak dan preberete eno pravljico. Iz knjig se bo veliko naučil, še bolje bo, da gresta skupaj v knjižnico in poiščeta otroški slikovni slovar ali kaj podobnega. Vaš sinček bo tako videl in slišal, da v teh knjigah ni nobenih kletvic, nato pa si izposodita še knjigo, ki jo bo vaš sin izbral sam – doma skupaj preberita kakšne odlomek in ga opozorite na jezik: pravilen slovnični zapis, brez grdih besed. Želim vam veliko uspeha in dobre volje.

Pišite nam!

Dragi starši, prepričani smo, da vprašanj ne more zmanjkati. Zato vas že nekaj časa vabimo, da nam pišete na naš elektronski naslov bibaleze@pop-tv.si, in vprašate, kar vas zanima. Vzgojiteljice iz Ljubljanskih vrtcev, ki imajo bogate delovne izkušnje in ki vsak dan preživijo z malimi nadebudneži, skrbijo za prave odgovore. Med drugim so nam pomagale najti odgovor na otroško igro, ki je med otroci zelo pogosta:

Pride fantek in se sleče!
 

Oglas Postojnska jama

Mamica Nika bo s svojo družino raziskovala Postojnsko jamo.

Svoje mnenje lahko izrazite na naši Facebook strani ali pa se nam samo pridružite s klikom na