Jezen otrok

(Foto: iStockphoto)

Vedite, da imajo otroci najraje svoje mame in da se ob vas počutijo najvarnejše, zato si tudi ob vas dajo duška, takrat sprostijo tudi vsa svoja negativna čustva. Vedo, da jih mama razume in da jim bo pomagala, da takrat lahko stresejo vse negativne vtise ven iz sebe. Potrebovali bodo vaš objem, poljube vaše snidenje bodo pač začeli z jokom, metanjem igračk, obešanjem za krilo ... Zgodilo se bo prav to, česar nikakor ne morete razumeti. Ob vas končno lahko popustijo njihove zavore in se osvobodijo čustev. Vedite, da vas imajo za osebo, ob kateri so lahko to, kar so, da so lahko naravni, da lahko pokažejo svoja čustva.

Pustite jim, da se 'znorijo', da dajo vso jezo ven, vi ste njihova 'goba', ki bo vsrkala vse negativno, in hkrati njihova največja opora v življenju. Ob vas bodo vedno lahko iskreni in točno takšni, kot v resni so. Ob vas bodo najprej začeli razvijati čustveno inteligenco, izražati čustva, sočustvovati in na podlagi tega razvijati samozavest.

Vedite, da vaš otrok ni 'lump' ali razvajen, on le čaka, da vam vse 'pove'. Pogosto se to dogaja tudi v bližini očka, tudi on lahko dobi porcijo nagajivost in kričanja, skratka sproščanja čustev.

Ko se naslednjič vidite z otrokom po varstvu v vrtcu ali pri babici in dedku, mu dovolite, da najprej 'odpre ventil' vseh svojih čustev in nato nadaljujte s skupnim preživlajnjem časa.