Spanje

Spanje je prav tako povezano s prehranjevalnimi navadami in gibanjem. (Foto: iStockphoto)


Strokovnjaki z vseučilišča v Novi Zelandiji so opazovali 244 otrok, in sicer v obdobju od tretjega do sedmega leta starosti. Vsakih šest mesecev so jim merili težo, višino, indeks telesne teže, opazovali pa so tudi njihove spalne in prehranjevalne navade. Otroci so na sebi imeli ves čas napravico, ki je spremljala tudi, koliko so telesno aktivni. Pri študiji so upoštevali tudi njihovo težo ob rojstvu, sam način poroda, mamino izobrazbo in ostale faktorje, ki vplivajo na težo.

Otroci so spali povprečno 11 ur dnevno. Tisti, ki so v daljšem obdobju spali manj, so imeli več možnosti, da jim pri sedmih letih zabeležijo visok indeks telesne mase. Po drugi strani je pri otrocih, starih od tri do pet let, vsaka dodatna ura spanja pomenila nižji indeks telesne mase in nižji odstotek tveganja za prekomerno težo do sedmega leta.

Strokovnjaki so zaključili, da ima spanje ključno vlogo pri sestavi otrokovega organizma. Ugotovili so, da dolgotrajno pomanjkanje spanja botruje tudi temu, da otroci manj telovadijo in več jejo.