Branje

(Foto: Thinkstock)

Otroci med branjem izboljšajo svoj spomin in hkrati razvijajo navade za branje. Bralne navade se zelo hitro usvojijo, strokovnjaki pa trdijo, da je vse odvisno od staršev. Če želite, da bo vaš otrok imel rad knjige, za branje vsak večer rezervirajte vsaj 15 minut.

Če imate doma prvošolca, izberite kratko basen ali pravljico. Ko mu jo boste prvič prebrali, bo otrok slišal, kako besede zvenijo. Pomembno pa je, da mu zgodbo še enkrat preberete, ker bo malček šele takrat razumel, o čem govori knjiga. Tretjič pa mu jo preberite zato, ker bo pripravljen prisluhniti, kako se pravilno in tekoče bere.

Psihologi izpostavljajo, da ima glasno branje številne koristi. Otroci se takrat osredotočijo na eno stvar, izboljša se njihov spomin, s časoma postanejo samostojni bralci.

Starejši bralci naj dnevno prav tako berejo na glas vsaj 15 minut. Vaša naloga pa je, da jih popravite, če nekatere besede izgovorijo napačno.

Katere knjige so primerno čtivo?

Dvoletniki
Dvoletniki obožujejo knjige s kratkimi zgodbami, le z nekaj besedami, s svetlimi in velikimi barvnimi slikami, ilustracijami, napisane z velikimi tiskanimi črkami. Če ima slikanica še nekaj posebnih učinkov – premikajoče dele, sestavljanko, zrcalo, različne tkanine za otip, toliko bolj jih bo pritegnila. Nekatere imajo stranice in platnice plastificirane, tako da se z njimi lahko malčki igrajo, okušajo, se celo z njimi kopajo. Mnoge mamice s takšnimi tudi zamotijo najmlajše izbirčneže med hranjenjem, ne da bi pri tem skrbele, da se bo knjiga popackala. Dvoletniki bodo veselo vriskali tudi ob gledanju slikanic, v katerih so majhni zavihki in okna ter se bodo igrali: ''Ku kuc! Kaj se pa tukaj skriva?''

Triletniki
Triletniki so navdušeni nad knjigami, v katerih je vse zapisano v rimah, in takšnimi, pri katerih morajo sami sodelovati oz. smiselno zaključiti poved. Njihovo pozornost pritegnejo številke, razlage, kako se je treba obleči, lahko pa njihovo zanimanje in radovednost potešite še z bolj tematsko osredotočenimi knjigami (o balerinah, dinozavrih, delovnih strojih, domačih živalih …).

Predšolski otroci
Predšolski otroci uživajo v pravljicah, popestrenih z velikimi, a podrobnimi ilustracijami. Zagotovo bodo že poskušali tudi zlogovati krajše besede. Zgodbe z elementom neresničnega, živali, ki govorijo, bodo navdihnile njihovo domišljijo. Poiščite jim takšne knjige, s pomočjo katerih se bodo naučili šteti, pisati, brati, ali pa takšne, ki jim bodo pomagale premagati čustvene ovire ob vstopu v šolo in spoznavanju novih prijateljev.

Šolarji
Učenci nižjih razredov osnovne šole naj si v knjižnici sposodijo knjige, v katerih je besedišče, ki ga poznajo, kajti tako se bodo lažje naučili brati. Nekatere založbe tudi ponujajo knjige različnih stopenj. Ko otrok osvoji prvo, lahko nadaljuje z zahtevnejšim branjem. Bralne navade jim lahko privzgojite tudi s pomočjo knjig, ki potešijo njihovo radovednost o kavbojih, nogometaših, resničnih princesah, gradovih, zgodovinsko pomembnih dogodkih ipd.

Branje

(Foto: Thinkstock)